Placeholder

Je bedrijfspand met een laag energielabel verliest waarde

3 May 2024Jelmer Jasken

Uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht blijkt dat een bedrijfspand met een energielabel C of lager steeds minder waard wordt. Dit heeft directe gevolgen voor de waarde van jouw kantoorpand!

Bedrijfspanden die veel energie verbruiken, zien een aanzienlijke daling in waarde. Kopers zijn minder bereid om te betalen voor panden met een laag energielabel, waardoor de prijzen met 20 tot 40 procent zijn gedaald. Ook de huurprijzen van deze panden zijn lager dan die van energiezuinige panden.

Het is dus belangrijk om te investeren in energiebesparende maatregelen voor jouw bedrijfspand, om zo het energielabel te verbeteren en de waarde ervan te behouden en mogelijke financiële verliezen te voorkomen.

Waarde bedrijfspand wordt beïnvloed door energielabel

Uit het onderzoek van de Universiteit van Maastricht blijkt dat de waarde van bedrijfspanden zonder energielabel C of hoger met wel 20% kan dalen. Dit betekent dat het hebben van een energielabel C voor kantoorpanden nu echt belangrijk is. Mocht je als bedrijfspand met kantoor zijnde geen energielabel C hebben, dan ben je echt aan de late kant en riskeer je nog steeds een flinke boete.

Lees ook: Eneco brengt 11,5 cent in rekening voor het terugleveren van stroom.

Investeerders zijn steeds meer bezig met het energielabel bij de aankoop van vastgoed. Ze letten er goed op. Vergelijkbaar met de huizenmarkt is er slechts een verschil van 10% in prijs tussen huizen met energielabels A en D.

Het onderzoek laat zien dat vooral bedrijfspanden met energielabel D in waarde dalen. Vooral de panden die echt niet energiezuinig zijn, zien een enorme prijsdaling. Vastgoedeigenaren met een bedrijfspand met energielabel G kunnen een prijsdaling tot wel 40% verwachten.

Wetgeving voor het energielabel van kantoren

Vanaf begin 2023 moeten alle kantoorpanden verplicht een energielabel C hebben. Deze nieuwe regels zorgen voor druk op de vastgoedmarkt, zoals blijkt uit het onderzoek. Voor 2018 had maar 63% van de kantoren een energielabel C of hoger. Tegen eind 2022 was dit gestegen naar 77%. Gelukkig wordt vastgoed steeds duurzamer, wat goed rendeert. Het kopen van een bedrijfspand met een laag energielabel is nu minder aantrekkelijk. Voor eigenaren van kantoorpanden met een energielabel D of lager betekent dit ook hoge kosten voor verduurzaming.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
17 May 2024

Alles wat je moet weten over een zonneboiler

Placeholder
15 May 2024

5 manieren om je bedrijfspand te verduurzamen

Placeholder
15 May 2024

Je huis verduurzamen tot energielabel A++++

Placeholder
6 May 2024

Wel of geen elektrische warmtepomp in Midden-Nederland