Placeholder

Veelgestelde vragen over energielabels voor bedrijfspanden

Hoe vraag ik een energielabel aan voor mijn bedrijfspand?

Is je energielabel bedrijfspand niet meer geldig of wil je het eerste energielabel aanvragen? Vergelijk dan via Woninglabel.nl meer dan 250 energieprestatie adviseurs (EP Adviseurs) en kies de energielabel-adviseur die het beste bij jou past. In onze onafhankelijke vergelijker vind je alleen gecertificeerde energielabel-adviseurs, dat is wel zo betrouwbaar! Op de homepagina van Woninglabel.nl vul je je adresgegevens in. Daarna kun je filteren op prijs, levertijd en review. Zo vind je gemakkelijk en snel een energielabel-adviseur die voor jou geschikt is. Energielabel-adviseur gekozen? Dan ontvang je het energielabel in je mail binnen de afgesproken levertijd.

Waarom heb ik een energielabel nodig voor mijn bedrijfspand?

Een energielabel voor bedrijfspanden is verplicht omdat de overheid eigenaren wil informeren over de energiezuinigheid van een kantoorpand. Daarnaast wil de overheid stimuleren dat pandeigenaren energiebesparende maatregelen treffen. Op het energielabel staat ook aangegeven welke maatregelen je als pandeigenaar nog kunt nemen na evaluatie van je kantoorpand.

Voor welke bedrijfspanden is een energielabel verplicht?

Bij de verkoop, verhuur of oplevering van je bedrijfspand heb je een geldig energielabel nodig. Als je geen geldig energielabel kunt overhandigen riskeer je een boete. Meer over de boete die je riskeert lees je hier. Voor de meeste bedrijfspanden in Nederland is een energielabel verplicht. Er gelden echter enkele uitzonderingen op de regel. Welke uitzonderingen dit zijn lees je hieronder.

Hoe snel ontvang ik het energielabel voor mijn bedrijfspand?

Hoe snel je het energielabel voor je bedrijfspand ontvangt hangt af van de energielabel-adviseur met wie je in zee gaat en de oppervlakte van jouw bedrijfspand. De ene energielabel-adviseur heeft sneller een energielabel voor jouw bedrijfspand opgesteld dan de andere energielabel-adviseur. In onze vergelijker op Woninglabel.nl kun je gemakkelijk filteren op levertijd, zodat jij zo snel mogelijk het energielabel voor jouw bedrijfspand ontvangt.

Wanneer moet je een energielabel (zichtbaar) ophangen?

Een energielabel moet de desbetreffende overheidsorganisatie zichtbaar ophangen in publieke gebouwen van meer dan 250m2. Het energielabel moet duidelijk zichtbaar zijn voor het publiek, dus deze wordt bijvoorbeeld naast de receptie of de ingang opgehangen. De vuistregel is dat het energielabel zo dicht mogelijk bij de ingang van het gebouw moet hangen, op een plek waar veel publiek passeert. De verplichting geldt voor publieke gebouwen met een oppervlakte van meer dan 250m2, zoals winkels, ziekenhuizen, supermarkten, banken, hotels, schouwburgen en restaurants.

Wie betaalt het energielabel voor een bedrijfspand?

De juridische eigenaar van het bedrijfspand is wettelijk verplicht om bij de verhuur, verkoop of oplevering van het bedrijfspand een geldig energielabel te laten zien. Doe je dit als juridische eigenaar niet? Dan riskeer je een boete.

Per 1 januari 2023 gaat de energielabel C verplichting in. Dit betekent dat bedrijfspanden vanaf 1 januari 2023 over minimaal energielabel C moeten beschikken. Het is dus zaak dat je bedrijfspand tegen eind 2022 voldoende verduurzaamd is om minimaal op energielabel C uit te kunnen komen. 

Wat is de stand van zaken over de energielabel C verplichting voor kantoorpanden vanaf 2023?

Vóór 1 januari 2023 moet elk kantoorpand in Nederland voorzien zijn van energielabel C of beter. Hoe kom je als pandeigenaar nou uit op minimaal energielabel C? Dit doe je in grofweg vier stappen. (1) Heeft je bedrijfspand nog geen energielabel? Laat dan een nulmeting uitvoeren inclusief maatwerkadvies door één van de bij Woninglabel.nl aangesloten energielabel-adviseurs. (2) Kijk welke financiële mogelijkheden er zijn voor de verduurzaming van jouw bedrijfspand. (3) Voer de verduurzamingsmaatregelen op tijd uit, zodat je nog vóór 1 januari 2023 een geldig energielabel in ontvangst kunt nemen. (4) Laat een nieuw energielabel opstellen door één van de bij Woninglabel.nl aangesloten energielabel-adviseurs.

Waar kan ik het energielabel van mijn bedrijfspand vinden en hoe lang is het energielabel geldig?

Het energielabel van je bedrijfspand kun je vinden in de landelijke database van de Rijksoverheid, EP-online. De energielabel-adviseur die het energielabel voor jouw bedrijfspand heeft opgesteld registreert hier het energielabel. Je energielabel vind je door in de zoekbalk je postcode en huisnummer of je registratienummer in te voeren. Daarnaast mailt de energielabel-adviseur je altijd het energielabel van jouw bedrijfspand, zodra deze is opgesteld.

Alleen als energielabels geregistreerd staan in EP-online zijn ze geldig. Vanaf het moment van registratie is het energielabel voor jouw bedrijfspand tien jaar geldig.

Wat kost een energielabel voor een bedrijfspand?

De prijs van een energielabel is sterk afhankelijk van de oppervlakte van het bedrijfspand en de complexiteit van het pand. Hoe meer oppervlakte, hoe duurder het energielabel. Maar dit geldt niet altijd. Zo kan een heel complex pand met een kleinere oppervlakte toch duurder uitkomen. Met complexiteit wordt de bouw van het pand bedoeld. Een pand van bijvoorbeeld 10.000m2 met 20 verdiepingen die allemaal dezelfde ramen hoeft niet als heel complex beschouwd te worden. Een oud pand uit 1900 met veel hoekjes en veel aanbouw uit verschillende bouwjaren wordt daarentegen wel weer als complex beschouwd. De prijs van het energielabel voor jouw bedrijfspand is dus de afweging tussen oppervlakte en complexiteit.  

Kan ik een boete krijgen wanneer het energielabel voor mijn bedrijfspand ontbreekt?

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleert bij bedrijfspanden of er een energielabel aanwezig is. Als je als eigenaar van een bedrijfspand niet over een geldig energielabel beschikt bij de verkoop, verhuur of oplevering van het pand dan riskeer je een boete. De bestuurlijke boete kan oplopen tot maximaal €20.250.

Hoe kan ik het energielabel van mijn bedrijfspand verbeteren?

De duurzaamheidsmaatregelen die je voor jouw bedrijfspand kunt treffen, zijn afhankelijk van de beginsituatie. Als je bedrijfspand al over een energielabel beschikt dan kun je deze inzien. Op het energielabel staan namelijk enkele beknopte maatregelen die je nog kunt treffen om je energielabel te verbeteren. Heb je een maatwerkadvies ontvangen? Dan heb je een optimale leidraad voor de maatregelen die je nog moet treffen om je bedrijfspand te verduurzamen en een beter energielabel te behalen.

Er zijn wel enkele algemene maatregelen die je als bedrijfspandeigenaar kunt treffen om je pand te verduurzamen. Zo is het belangrijk dat je de isolatie van je bedrijfspand goed op orde hebt.

Is een energielabel voor een nieuwbouw bedrijfspand verplicht?

Een definitief energielabel is ook voor nieuwbouw bedrijfspanden verplicht. Dit is sinds 1 januari 2015 verplicht. Bij de eerste verhuur van het bedrijfspand is de eigenaar van het pand verplicht om een kopie van het definitieve energielabel aan de nieuwe huurder te overhandigen. Als het nieuwbouw bedrijfspand verkocht wordt ontvangt de koper het energielabel van de vorige eigenaar.

Bij bedrijfspanden waarbij voor 2015 een huurcontract is afgesloten, is een energielabel niet verplicht.

Wat is de berekeningsmethode die wordt gebruikt bij het opstellen van een energielabel voor bedrijfspanden?

De berekeningsmethode die gebruikt wordt bij het opstellen van een energielabel voor bedrijfspanden is de NTA8800. Aan de hand van de NTA8800 wordt het energielabel bepaald door middel van verschillende formules en regels. Uit de NTA8800 is de ISSO publicatie over de energieprestatie van utiliteitsgebouwen en woningbouw voor energielabel-adviseurs gerold. Deze boeken beschrijven de huidige energieprestatie-rapport methode in begrijpelijke taal volgens de NTA8800.

Start jouw vergelijking

Van gecertificeerde adviseurs op prijs, levertijd en beoordeling.

compare-image