Placeholder

Waarom heb ik een energielabel nodig voor mijn bedrijfspand?

Waarom heb ik een energielabel voor mijn bedrijfspand nodig? Omdat de overheid eigenaren wil informeren over de energiezuinigheid van een bedrijfspand. Daarnaast wil de overheid stimuleren dat pandeigenaren energiebesparende maatregelen treffen. Op het energielabel staat ook aangegeven welke maatregelen je als pandeigenaar nog kunt nemen na evaluatie van je bedrijfspand. Benieuwd wat er verder in je energielabel staat? Lees hier verder.

Waarom is een energielabel voor mijn bedrijfspand nodig?

Waarom heeft de Nederlandse overheid het energielabel voor bedrijfspanden verplicht gesteld? Deze regelgeving komt voort uit de richtlijn van de Europese Commissie die is vastgesteld op 10 juli 2018. Het betreft de ‘Europese Energy Performance of Buildings Directive’ (EPBD III). De Europese Commissie heeft deze richtlijn opgesteld om het energiegebruik van gebouwen te laten dalen, door de energie-efficiëntie te verbeteren. Deze richtlijn is op 10 maart 2020 doorgevoerd in de Nederlandse wet- en regelgeving. Met ingang van 10 maart 2020 is het dus verplicht geworden om bij de verkoop, verhuur of oplevering van een bedrijfspand een geldig energielabel te overhandigen.

Beschik je als bedrijfspandeigenaar niet over een geldig energielabel? Dan riskeer je een boete. Meer over boetes lees je hier. Benieuwd of jouw huidige energielabel nog geldig is? Lees dan hier over de geldigheid van het energielabel van jouw bedrijfspand.

Per 1 januari 2023 wordt de regelgeving voor bedrijfspanden aangescherpt. Vanaf dat moment moeten kantoorpanden in Nederland over minimaal energielabel C beschikken. Lees hier verder over de label-C verplichting.

De meeste bedrijfspanden in Nederland zijn energielabelplichtig. Er gelden echter enkele uitzonderingen als het op de energielabelplicht aankomt. De uitzonderingen op de energielabelverplichting vind je hier.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu