Placeholder

Wanneer moet je een energielabel zichtbaar ophangen?

Het zichtbaar ophangen van een energielabel is cruciaal in specifieke publieke gebouwen volgens overheidsvoorschriften. Het naleven van deze richtlijnen is essentieel voor transparantie en informatievoorziening aan het publiek over energie-efficiëntie van het gebouw.

Waar moet je een energielabel zichtbaar ophangen

In overeenstemming met de voorschriften van de desbetreffende overheidsinstantie moeten energielabels duidelijk zichtbaar zijn in publieke gebouwen met een oppervlakte van meer dan 250m2. Het geldige energielabel moet op een prominente plaats hangen, bijvoorbeeld naast de receptie of bij de ingang, zodat het gemakkelijk zichtbaar is voor bezoekers. 

Locatie van het energielabel voor maximale zichtbaarheid

Volgens richtlijnen moet het energielabel zo dicht mogelijk bij de ingang van het gebouw bevinden, op een locatie waar veel publiek langs komt. Dit geldt voor diverse publieke ruimtes zoals winkels, ziekenhuizen, supermarkten, banken, hotels, schouwburgen en restaurants. 

Uitzonderingen voor specifieke gebouwen

Gebouwen waar speciale toestemming vereist is om toegang te krijgen, vallen niet onder de categorie van publieke of openbare gebouwen. Daarom is de verplichting om het energielabel zichtbaar op te hangen niet van toepassing op locaties zoals Defensie- en Luchtmachtgebouwen, gesloten inrichtingen, de gezondheidszorg en kinderopvanginstellingen. 

Voorwaarden voor het verplicht zichtbaar ophangen van energielabels

Het energielabel zichtbaar ophangen is verplicht in publieke gebouwen van meer dan 250m2. Dit geldt alleen als er een geldig energielabel beschikbaar is. Dit label moet aanwezig zijn op het moment van verkoop, verhuur of oplevering van het pand. 

Indien er nog geen energielabel is aangevraagd, ondanks dat het energielabel zichtbaar ophangen niet verplicht is in jouw pand. Ben je toch vrij om een energielabel aan te vragen. Je kunt het energielabel dan in het gebouw plaatsen.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu