Placeholder

Is een energielabel voor een nieuwbouw bedrijfspand verplicht?

Een definitief energielabel is ook voor nieuwbouw bedrijfspanden verplicht. Dit is sinds 1 januari 2015 verplicht. Bij de eerste verhuur van het bedrijfspand is de eigenaar van het pand verplicht om een kopie van het definitieve energielabel aan de nieuwe huurder te overhandigen. Als het nieuwbouw bedrijfspand verkocht wordt ontvangt de koper het energielabel van de vorige eigenaar.

Bij bedrijfspanden waarbij voor 2015 een huurcontract is afgesloten, is een energielabel niet verplicht. Als het huurcontract van voor 2015 wordt beëindigd en het pand verandert van huurder, dan is een energielabel wel weer verplicht.  

De energielabel verplichting geldt alleen voor bedrijfspanden die een grootte hebben van 50 vierkante meter of meer. Er gelden nog een aantal uitzonderingen op de energielabel verplichting.

Voor kantoorpanden, zowel nieuwbouw als bestaande bouw, is per 1 januari 2023 minimaal energielabel C verplicht. Hoe dat precies zit, hoe je aan energielabel C komt en wat de uitzonderingen zijn lees je allemaal hier.

Wat gebeurt er als mijn nieuwbouw bedrijfspand bij oplevering geen energielabel heeft?

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleert of er een energielabel aanwezig is bij bedrijfspanden. Is dit bij controle niet het geval? Dan riskeer je als pandeigenaar een flinke boete.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu