Placeholder

Verbouwen of verhuizen: wat is de beste keuze?

1 July 2024Jelmer Jasken

Je bent uit je huis gegroeid of je wilt dat je droomkeuken of badkamer werkelijkheid wordt. Dan sta je voor twee keuzes: je kunt je huis verbouwen of je kunt verhuizen naar een andere woning. 

Tegenwoordig kiezen veel mensen voor het verbouwen van hun woning, wat vaak te maken heeft met de krappe huizenmarkt. Bij het verkopen van je huis moet je natuurlijk ook zo snel mogelijk een nieuwe woning vinden, waarbij je te maken hebt met concurrentie. 

Hypotheekaanvragen voor verbouwingen stijgen

In februari van dit jaar werden 30% meer hypotheken aangevraagd dan in 2023. Opvallend was het aantal aanvragen van niet-kopers. Het ging toen om 16.000 hypotheekaanvragen, het hoogste aantal sinds september 2022, volgens Hypotheken Datanetwerk Nederland (HDN). 

Het aandeel hypotheekaanvragen voor verbouwingen lag in de eerste maanden van 2024 ook hoger dan in de tweede helft van vorig jaar. Het percentage ‘verbouwers’ lag tussen juli en december 2023 tussen de 16% en 18%. Tussen januari en mei 2024 was dat tussen de 18% en 22%, blijkt uit cijfers van HDN. 

Na verbouwen toch de keuze om te verhuizen

In de praktijk komt het echter regelmatig voor dat mensen, na enkele jaren na hun verbouwing, alsnog besluiten hun huis te verkopen. Dit doen ze omdat de woning dan nog steeds niet volledig naar wens is. 

Als huiseigenaar die kampt met het dilemma om te verbouwen of te verhuizen, kun je het beste de twee opties goed overwegen. Wellicht helpen de onderstaande punten je om een beter beeld te krijgen van wat voor jou de beste keuze is.

1. Het verduurzamen van je huis

Zelfs als verduurzaming niet de hoofdreden is voor je verbouwing, is het de moeite waard om te overwegen hoe je je woning energiezuiniger kunt maken tijdens het verbouwen. Het is belangrijk om een overzicht te maken van wat je wilt en kunt verbouwen.

Hoewel het verleidelijker kan zijn om je te richten op een droomkeuken of luxe badkamer, vergeet niet dat verbeteringen zoals betere isolatie, zonnepanelen, triple glas en een (hybride) warmtepomp ook veel voordelen bieden. 

Verduurzaming van je huis verhoogt niet alleen het wooncomfort, maar kan ook leiden tot lagere energielasten en een waardestijging van je woning. Een beter energielabel speelt hierbij een belangrijke rol: hoe beter het energielabel, hoe hoger de waarde van je huis.

Als je besluit om te verduurzamen, zijn er gelukkig verschillende subsidies beschikbaar. Zo kun je bijvoorbeeld de ISDE-subsidie aanvragen voor zonnepanelen, isolatie en warmtepompen. Voor meer informatie over subsidies kun je terecht bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Bovendien kun je, mits je inkomen het toelaat, een hogere hypotheek aanvragen voor energiebesparende maatregelen. Er zijn ook geldverstrekkers die verduurzamingsmaatregelen aanbieden tegen een lagere rente. 

2. Zelf verbouwen, aannemer inhuren of beide?

De kosten van een verbouwing worden voor een groot deel bepaald door de arbeid die erin gaat zitten. Uiteraard heb je een lijst van wat er allemaal aangepakt moet worden tijdens de verbouwing. Misschien kun je enkele dingen zelf doen, of als je heel handig bent misschien wel alles. Dat laatste scheelt natuurlijk veel geld.

Bedenk hoeveel je wilt investeren en hoeveel tijd je erin wilt steken. Zelf verbouwen is, zoals eerder aangegeven, goedkoper. Maar het kost waarschijnlijk ook meer tijd als je niet zoveel ervaring hebt als een vakman. 

3. Een ruime begroting maken

Een verbouwing pakt vaak duurder uit dan verwacht. Het is dus belangrijk om een ruime begroting te maken. Tel een extra marge op voor onverwachte kosten en bedenk dat prijzen van materialen kunnen stijgen als de verbouwing lang duurt. 

Als je gaat verduurzamen en in aanmerking komt voor subsidie, houd dan rekening met het feit dat je de kosten eerst zelf moet voorschieten. Subsidies ontvang je altijd achteraf. 

Je zult niet de eerste zijn die de begroting te krap maakt en tijdens de verbouwing onverwachte kosten tegenkomt. Zoals het raken van leidingen bij het infrezen van vloerverwarming. 

Lees ook: 7 slimme tips voor duurzaam en milieuvriendelijker wonen.

4. Hoe wil je de verbouwing financieren?

Een verbouwing kan op verschillende manieren gefinancierd worden. Je kunt bijvoorbeeld spaargeld inzetten of geld lenen. Lenen kan bij familie, via een persoonlijke lening of via een hypotheek. Wat het gunstigst is, hangt natuurlijk af van je persoonlijke situatie. 

Het kan voordelig zijn om je spaargeld te gebruiken voor de verbouwing, zodat je geen rente over een lening hoeft te betalen. Dit hangt echter af van de rente die je over je spaargeld ontvangt en of je vermogensrendementsheffing betaalt. 

Door je spaargeld in te zetten, profiteer je mogelijk van een waardestijging van je woning en lagere energiekosten. Echter, dit geld zit dan vast in je huis, waardoor je het niet kunt gebruiken voor andere onvoorziene kosten.

Daarnaast kun je geld lenen bij een commerciële partij, zoals een bank, voor een hypotheek of persoonlijke lening. Bij een hypotheek kun je de bestaande lening eventueel ophogen, mits je bij het afsluiten een hoger bedrag hebt ingeschreven bij de notaris, of je kunt extra opnemen door eerdere aflossingen. 

Als dat niet mogelijk is, krijg je te maken met eenmalige kosten voor de extra hypotheek, zoals hypotheekadvies, taxatie en notariskosten. 

Bij een persoonlijke lening heb je deze kosten niet, maar de rente is doorgaans hoger dan bij een hypotheek. Als je alleen gaat verduurzamen, is de persoonlijke duurzaamheidslening van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVN) waarschijnlijk de goedkoopste optie.

Naast de rente en mogelijke extra kosten, zijn ook de looptijd en de hoogte van het leenbedrag van belang bij de keuze tussen een hypotheek en een persoonlijke lening. Hoe korter de looptijd, hoe hoger de maandlasten door de hogere aflossingen.

Leen je een groter bedrag, dan is een hypotheek vaak aantrekkelijker omdat je de aflossing kunt spreiden over een langere looptijd. Voor een relatief klein bedrag kan een persoonlijke lening met een kortere looptijd interessanter zijn.

Je hebt duurzaam verbouwd, wat nu?

Je hebt je woning verbouwd en energiebesparende maatregelen toegepast. De strijd tussen verbouwen of verhuizen is dus al geweest. De kans is groot dat je energielabel nu niet meer klopt. Wil je direct weten welk energielabel bij je huis hoort? Vraag dan een nieuw energielabel aan via onze vergelijker met energielabel-adviseurs door heel Nederland.

Start jouw vergelijking

Van gecertificeerde adviseurs op prijs, levertijd en beoordeling.

compare-image

Meer labelnieuws

Placeholder
26 August 2024

De ontwikkelingen in de prijs en levertijd van energielabels in Nederland

Placeholder
21 August 2024

Zonnepanelen met stekker zijn brandgevoelig

Placeholder
2 August 2024

Woninglabel.nl introduceert vernieuwde huisstijl en lanceert maatwerkadvies module

Placeholder
26 July 2024

De toekomst van de woningwaarde en het energielabel