Placeholder

Verduurzamen van je woning kan tot energielabel A++++

20 September 2022Jelmer Jasken

Het Algemeen Dagblad publiceerde onlangs een artikel, waarin een stel uit Rotterdam uitkeek naar hun verhuizing, tot ze de energierekening zagen. De te verwachten energierekening van het stel valt honderden euro’s hoger uit dan gedacht. Zelfs voor tweeverdieners is het straks nauwelijks te betalen. 

In het artikel wordt de veronderstelling gemaakt dat als een woning een energielabel A heeft, je bijna niks meer kunt doen om verder te besparen. Dit is echter niet het geval, want een woning kan zelfs tot energielabel A++++.  

De rug tegen de muur

Het stel in het artikel van het AD beschrijft de situatie alsof ze met de rug tegen de muur staan. Het investeren in het verder verduurzamen van hun woning, zoals wordt aangeraden aan mensen die goed verdienen, is ook geen optie. “Dit huis heeft al energielabel A en, omdat Vreewijk beschermd stadsgezicht is, mogen we aan de straatkant, waar de zon schijnt, geen zonnepanelen op het dak leggen. Je bent overgeleverd aan het bedrag dat de energiemaatschappij voor jou bepaalt.” Toch zijn er meerdere manieren om je woning met een A-label, wat gelijk staat aan een het groenste label en een zeer laag energieverbruik, nog zuiniger te maken.  

Verschil tussen energielabel A en A++++

Het verschil in de energielabels zit in de hoeveelheid fossiele energie dat een woning gebruikt. Bij de berekening speelt het woonoppervlak ook een rol. Een woning met energielabel A heeft al een zeer laag energieverbruik. Een woning met energielabel A++++ is volledig duurzaam.

Tabel kWh per m² fossiele energie per type energielabel.

Tabel energielabel type a

Manieren om te verduurzamen

Er zijn veel verschillende manieren om de verduurzaming van je woning te verbeteren. Wij hebben al eens een artikel gepubliceerd over het financieren van de verduurzaming en vijf manieren om je energielabel te verhogen. Hieronder staan nog eens kort alle manieren om te verduurzamen.

Biomassaketel
De biomassaketel vervangt je hr-ketel op gas. De biomassaketel gebruikt houtkorrels en is daardoor klimaatvriendelijk. Deze ketel zorgt voor het verwarmen van je huis en water. 

Dakisolatie
Een goed geïsoleerd dak zorgt ervoor dat je in de winter warmte vasthoudt en in de zomer koeler kan wonen. Een slecht of niet geïsoleerd dak is een groot warmtelek. 

Douche-wtw
Een douche-wtw (warmteterugwinning) zorgt ervoor dat de warmte van wegstromend douchewater wordt gebruikt om het koude water alvast voor te verwarmen. Door het terugwinnen van warm wegstromend water, verbruikt je cv-ketel minder gas. 

Gekoelde woning
Een goed geïsoleerde woning houdt niet alleen warmte binnen in de winter, maar houdt ook warmte buiten in de zomer. Daarnaast kun je ervoor kiezen om zonwering en planten rondom je woning te plaatsen ter verkoeling.  

Gevelisolatie
Spouwmuurisolatie is een eenvoudige manier om de buitenmuren van een woning te isoleren

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp is een aanvulling op je cv-ketel. De hybride pomp zorgt voor het verwarmen van je woning en werkt op stroom. Voor het laten plaatsen van een hybride warmtepomp kun je een subsidie treffen. 

Isolatieglas
Het isolatieglas zorgt ervoor dat de warmte in je woning blijft. Hierdoor heb je geen last van tocht en kou bij de ruiten. Inmiddels is HR++ glas de standaard en tegenwoordig heb je ook triple glas. Het triple glas bestaat uit drie isolatielagen. 

Ventilatie
Het blijven ventileren van de lucht in een woning is belangrijk voor je gezondheid. Alhoewel het wel energie kost, is het zeker geen verspilling. 

Vloerisolatie
Het isoleren van je vloer zorgt voor minder tocht en minder vocht in je woning. Het resulteert uiteindelijk in een lagere energierekening. Sinds 1992 worden nieuwe woningen standaard met vloerisolatie gebouwd. 

Volledige warmtepomp
Een volledige warmtepomp helpt jou en je woning van het gas af. Deze warmtepomp zorgt volledig voor het verwarmen van je huis en water. De CO2-uitstoot daalt met een volledige warmtepomp met ongeveer 45% tot 55%.

Zonneboiler
Een zonneboiler wordt in combinatie met je hr-ketel op gas of warmtepomp gebruikt. De zonneboiler zorgt voor het warme water. Voor het laten plaatsen van een zonneboiler kun je een subsidie treffen.

Zonnepanelen
Het zonlicht zal nooit opraken, waardoor zonnepanelen jou op een duurzame manier kunnen voorzien van stroom. Je wekt je eigen stroom op. De panelen worden steeds efficiënter en zelfs met bewolkt weer kan je profiteren van de zon.

Heb je (meerdere) stappen gezet in het verduurzamen van je woning en wil je nu een beter energielabel? Een energielabel aanvragen kan hier. Alles lezen over het verduurzamen van je woning? Alles lezen over het verduurzamen van je woning? Dat kan het beste via Slimster.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
22 April 2024

Je huis met energielabel A+ stijgt 23% in waarde

Placeholder
12 April 2024

Rabobank biedt haar hypotheekklanten een unieke kans op gratis energieadvies en isolatiebudget

Placeholder
12 April 2024

Wat zijn de voordelen van triple glas (hr+++ glas)

Placeholder
20 March 2024

Publieke toezichthouder om de kwaliteit van het energielabel te verhogen