Placeholder

Je huis verduurzamen tot energielabel A++++

15 May 2024Jelmer Jasken

In 2022 publiceerde het Algemeen Dagblad (AD) een artikel over een stel uit Rotterdam dat enthousiast was over hun aanstaande verhuizing, totdat ze de energierekening onder ogen kregen. De verwachte energiekosten bleken honderden euro’s hoger uit te vallen dan ze aanvankelijk hadden gedacht. Zelfs voor een tweeverdieners huishouden bleek het lastig te betalen. Echter, je kunt zelfs je huis verduurzamen tot en met energielabel A++++!

In het artikel van het AD werd gesuggereerd dat wanneer een woning energielabel A heeft, er nauwelijks nog mogelijkheden zijn om verder te verduurzamen en te besparen op de energierekening. Dit klopt echter niet, want het verduurzamen van je huis kan zelfs tot energielabel A++++!

Overgeleverd aan de energiemaatschappij

Het stel in het AD-artikel beschreef de situatie alsof ze klem zaten. Het verder verduurzamen van hun huis, zoals wordt aangeraden aan mensen met een goed inkomen, was ook geen optie. “Dit huis heeft al energielabel A en, omdat Vreewijk beschermd stadsgezicht is, mogen we aan de straatkant, waar de zon schijnt, geen zonnepanelen op het dak leggen. Je bent overgeleverd aan het bedrag dat de energiemaatschappij voor jou bepaalt.” 

Toch zijn er meerdere manieren om een huis met energielabel A, dat al het groenste label en een zeer laag energieverbruik heeft, nog zuiniger te maken. 

Het verschil tussen energielabel A en energielabel A++++

Het verschil tussen de energielabels zit in de hoeveelheid fossiele energie die een woning verbruikt. Bij de berekening speelt ook het woonoppervlak een rol. Een huis met energielabel A heeft, zoals eerder beschreven, al een zeer laag energieverbruik. Een woning met energielabel A++++ is daarentegen volledig duurzaam. Zie onderstaande tabel voor verduidelijking.

Visual tabel energielabel tot en met A++++
Tabel kWh per m² fossiele energie per type energielabel.

Meerdere manieren om te verduurzamen tot energielabel A++++

Gelukkig zijn er meerdere manieren om de verduurzaming van je huis te verbeteren en daarmee het energielabel tot A++++ te verhogen. Eerder hebben we een artikel gepubliceerd over het financieren van verduurzaming en vijf methoden om je energielabel te verbeteren, evenals de betekenis van de verschillende energielabels. Hieronder staan kort samengevat verschillende manieren om te verduurzamen. 

Biomassaketel

Een biomassaketel vervangt je hr-ketel op gas. Deze ketel gebruikt houtkorrels en is daardoor klimaatvriendelijk. Het systeem zorgt voor zowel de verwarming van je huis als het water.

Dakisolatie

Een goed geïsoleerd dak houdt de warmte binnen in de winter en zorgt voor een koelere woning in de zomer. Een slecht of niet geïsoleerd dak kan daarentegen een groot warmtelek zijn.

Douche-wtw (warmteterugwinning)

Een douchte-wtw (warmteterugwinning) benut de warmte van wegstromend douchewater om koud water alvast voor te verwarmen. Hierdoor verbruikt je cv-ketel minder gas.

Zonwering en beplanting

Een goed geïsoleerde woning houdt niet alleen warmte binnen in de winter, maar ook buiten in de zomer. Je kunt extra verkoeling creëren door zonwering en planten rondom je woning te plaatsen. 

Gevelisolatie of spouwmuurisolatie

Gevelisolatie, ook wel spouwmuurisolatie genoemd, is een eenvoudige manier om de buitenmuren van je woning te isoleren

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp werkt naast je cv-ketel en zorgt voor de verwarming van je woning op stroom. Voor de installatie van een hybride warmtepomp kun je een subsidie ontvangen.

Isolatieglas

Isolatieglas helpt de warmte in je woning te behouden, waardoor je minder last hebt van tocht en kou bij de ramen. HR++ glas is de standaard, maar er is ook triple glas beschikbaar met drie isolatielagen.

Ventilatie

Ventilatie is cruciaal voor je gezondheid, ondanks dat het energie kost. Het niet ventileren van je woning kan schadelijk zijn voor je gezondheid en zelfs schimmelvorming veroorzaken. 

Vloerisolatie

Het isoleren van je vloer vermindert tocht en vocht in je woning, wat uiteindelijk resulteert in een lagere energierekening. Sinds 1992 worden nieuwe woningen standaard met vloerisolatie gebouwd. 

Volledig elektrische warmtepomp

Een volledig elektrische warmtepomp helpt je woning van het gas af te komen. Deze warmtepomp verzorgt volledig de verwarming van je huis en water, waardoor de CO2-uitstoot met ongeveer 45% tot 55% daalt. 

Zonneboiler

Een zonneboiler werkt samen met je hr-ketel op gas of warmtepomp en verzorgt het warme water. Voor de installatie van een zonneboiler kun je een subsidie aanvragen.

Zonnepanelen

Zonnepanelen voorzien je op duurzame wijze van stroom, aangezien zonlicht altijd beschikbaar is. De panelen worden steeds efficiënter en werken zelfs bij bewolkt weer. Let wel op dat steeds meer energieleveranciers kosten rekenen voor het terugleveren van opgewekte stroom en dat de salderingsregeling verdwijnt.

Gelukkig zijn er subsidies beschikbaar voor al deze verschillende maatregelen. Er zijn dus volop mogelijkheden om je huis te verduurzamen tot energielabel A++++. Heb jij stappen gezet richting verduurzaming en wil je een beter energielabel? Je kunt bij Woninglabel.nl een energielabel aanvragen!

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
26 July 2024

De toekomst van de woningwaarde en het energielabel

Placeholder
23 July 2024

Natuurvriendelijk isoleren van je huis

Placeholder
16 July 2024

EnergielabelMonitor biedt inzicht in energielabels van panden in alle Nederlandse gemeenten

Placeholder
8 July 2024

Natuurlijke ventilatie in je huis voor een gezond binnenklimaat