Placeholder

Verduurzaming financieren: 5 manieren voor jouw woning

22 August 2022Jelmer Jasken

Dus, je wilt je woning gaan verduurzamen. Dit is niet alleen slim om je woning toekomstbestendig te maken en makkelijker te kunnen verkopen, maar ook om te besparen op je energierekening. Maar hoe financier je die verduurzamingsmaatregelen nou? Vandaag laten we je vijf manieren zien om dat te doen. Wil je daarnaast duurzaam advies ontvangen? Dat kan bij de Saman Groep, dé duurzame installateur!

1. Subsidie aanvragen

Een subsidie voor het verduurzamen van je woning vraag je aan bij je gemeente. In deze ‘energiesubsidiewijzer‘ check je gemakkelijk welke subsidies jouw gemeente je te bieden heeft. Veel gemeentes hebben een energieloket waar je de subsidie kunt aanvragen.

Per woonplaats kun je voor verschillende maatregelen subsidie krijgen. Zo kun je onder meer in aanmerking komen voor subsidie bij het afsluiten van aardgas, het isoleren van je woning, het zelf opwekken van duurzame energie met zonneboilers en warmtepompen, de aanschaf van een inductiekookplaat en het saneren van asbestdaken.

Veel gemeentes bieden bijvoorbeeld de Duurzaamheidslening van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) aan. Deze lening heeft een rente van slechts 1,6%. In de energiesubsidiewijzer kun je nakijken of jouw gemeente ook deze lening aanbiedt.

2. Gebruik je spaargeld

Als je over voldoende spaargeld beschikt dat je niet voor andere doeleinden nodig hebt, kan het een slimme zet zijn om dit in duurzaamheidsmaatregelen te investeren. De terugverdientijd van bijvoorbeeld zonnepanelen is relatief kort en daarom een aantrekkelijke investering. Daarnaast bespaar je met een dergelijke maatregel aanzienlijk op je energierekening en is het een toekomstbestendige investering. Met een volledig elektrische warmtepomp kun je bijvoorbeeld verder stijgende gasprijzen ontwijken.

3. Huren of leasen

Een andere optie om je verduurzamingsmaatregelen te financieren is door ze te huren of te leasen. Dit is een goede optie als je op korte termijn niet over de financiële middelen beschikt, maar wel al wilt profiteren van een aanzienlijke besparing op je energierekening. Zo kun je bijvoorbeeld zonnepanelen, een warmtepomp of zonneboiler leasen of huren voor een vast bedrag per maand. Je bent geen eigenaar van de zonnepanelen, maar betaalt vaak een lager bedrag per maand aan huur dan het bedrag dat de zonnepanelen opbrengen.

Zonnepanelen huren wordt nu wel minder interessant vanwege de terugleverbeperking. Je kunt dus op termijn minder overschot aan energie wegstrepen tegen het reguliere energietarief. Overleg dus van tevoren goed met jouw energieleverancier of het huren van zonnepanelen voor jouw situatie nog wel interessant is met de nieuwe salderingsregeling.

4. Sluit een lening af

Je kunt bij verschillende partijen een lening afsluiten. Het is verstandig om voor het afsluiten van een lening te kijken naar het rentepercentage, eventuele bijkomende kosten en de aflostermijn. Kijk naar de verschillende mogelijkheden en kies de de lening die het beste bij jou past.

  • Optie 1: Leen via het Nationaal Warmtefonds. Deze lening is landelijk beschikbaar en heeft een gunstig rentepercentage.
  • Optie 2: Leen via je gemeente, via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn). Check eerst op de website van SVn of jouw gemeente ook een duurzaamheidslening aanbiedt.
  • Optie 3: Leen via een commerciële partij, zoals via Greenloansof Freo. Vraag minimaal twee offertes op, zodat je de goedkoopste aanbieder voor jouw situatie kunt kiezen. De voorwaarden en rentetarieven lopen namelijk sterk uiteen per aanbieder.

5. Grote verduurzamingsinvestering? Sluit een hypotheek af

Als je van plan bent om voor meer dan €15.000 te investeren in duurzaamheid kun je kiezen voor (het verhogen van) een hypotheek. Een hypotheek is alleen aantrekkelijk in zo’n situatie omdat er bijkomende kosten zijn zoals taxatie-, advies- en notariskosten. Je mag bij verduurzaming van je woning bij sommige banken maximaal 106% van de vrije verkoopwaarde van je woning lenen in plaats van de gebruikelijke 100%. Voorwaarde is dat je die 6% gebruikt voor energiebesparende maatregelen.

In de Hypotheek Rentevergelijker van de Consumentenbond vind je een handig overzicht van de hypotheekaanbieders die speciale leningen bieden voor verduurzaming. Deze aanbieders zijn met een groen blaadje gemarkeerd.

Extra tip

Heb je al verduurzaamd of koop je een duurzaam huis? Maak dan gebruik van hypotheekrentekorting. In dit artikel vind je een handig overzicht met rekenvoorbeelden en vier banken die hypotheekrentekorting aanbieden.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
22 April 2024

Je huis met energielabel A+ stijgt 23% in waarde

Placeholder
12 April 2024

Rabobank biedt haar hypotheekklanten een unieke kans op gratis energieadvies en isolatiebudget

Placeholder
12 April 2024

Wat zijn de voordelen van triple glas (hr+++ glas)

Placeholder
20 March 2024

Publieke toezichthouder om de kwaliteit van het energielabel te verhogen