Placeholder

Door zonnepanelen netwerk overbelast: terugleverbeperking

1 August 2022Jelmer Jasken

We zijn goed bezig in Nederland: er verschijnen steeds meer zonnepanelen op de daken. Zo werken we samen aan de energietransitie én bespaar je op je eigen energierekening. Het installeren van zonnepanelen gebeurt echter op zo’n grote schaal, dat grote delen van ons energienetwerk overbelast raken. Dit komt doordat er veel energie wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. De zonne-energie die je overhoudt mag je namelijk terugleveren aan het net voor het elektriciteitstarief dat er geldt. Er moet zodanig veel teruggeleverde energie vergoed worden, dat sommige netbeheerders in Nederland hebben besloten om een beperking op te leggen.

Waar is het net overbelast?

Goed nieuws: in een groot deel van Nederland is het energienet nog niet overbelast. De terugleverbeperking geldt wel voor een groot deel van Friesland, Groningen, Drenthe en Flevoland. Daarnaast geldt de terugleverbeperking in het grootste deel van het noorden van Overijssel, de kop van Noord-Holland en het oosten van Gelderland en Utrecht. Gedetailleerde kaarten van de locaties waar de beperking geldt vind je op de website van jouw netbeheerder.

Zijn zonnepanelen voor mijn woning wel interessant?

Zonnepanelen zijn inmiddels zodanig rendabel dat de subsidie ervoor is afgeschaft. Wil je nou weten of zonnepanelen op jouw dak ook interessant zijn? Laat dan een nulmeting uitvoeren door één van de bij Woninglabel.nl aangesloten adviseurs. Zij leggen je graag uit welke verduurzamingsmaatregelen voor jouw situatie relevant zijn.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
22 September 2023

Welke banken geven duurzaamheidskorting

Placeholder
20 September 2023

Prinsjesdag 2023: Over energie en de woningmarkt

Placeholder
18 September 2023

Verder verduurzamen dan de Standaard voor woningisolatie

Placeholder
13 September 2023

Kantoren met slecht energielabel zien prijsdaling van 20%