De meest complete onafhankelijke vergelijker, sinds 2021.
Placeholder

Energiezuinig en betaalbaar wonen begint vandaag

16 July 2025Sylvana Hoeboer

De energietransitie in de gebouwde omgeving is volop in beweging. Steeds meer woningen worden goed geïsoleerd en aardgasvrij verwarmd. Toch is er nog veel werk te doen, vooral bij bestaande woningen en gebouwen. Minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening roept op tot actie: minder plannen maken en meer uitvoeren.
Om dit te versnellen, biedt de overheid diverse regelingen, zoals subsidies, financieringsmogelijkheden en praktische ondersteuning. Zo wordt het verduurzamen van gebouwen niet alleen haalbaar, maar ook energiezuinig en betaalbaar.

Minister Keijzer benadrukt dat er juist nu sterke redenen zijn om bestaande woningen te verduurzamen. De stijgende en onvoorspelbare energiekosten zorgen voor extra druk op huishoudens, vooral in slecht geïsoleerde woningen. Daarnaast maakt onze afhankelijkheid van fossiele energie de noodzaak tot actie groter dan ooit.
Het verduurzamen van woningen en gebouwen heeft meerdere voordelen: het maakt Nederland minder afhankelijk van fossiele energie, verhoogt de waarde van koopwoningen en bedrijfspanden, en draagt bij aan een gezonde, toekomstbestendige leefomgeving.

Geen huurbevriezing, wél duurzame stappen bij corporatiewoningen

Nu de huurbevriezing niet doorgaat, blijven woningcorporaties volop investeren in de verduurzaming van sociale huurwoningen. Dit helpt om de energielasten voor huurders te verlagen, vooral omdat corporaties geen huurverhoging rekenen voor verbeterde isolatie.
Volgens landelijke afspraken moeten uiterlijk in 2028 alle corporatiewoningen met energielabel E, F of G verduurzaamd zijn naar een beter label. Die verduurzaming is al flink op gang gekomen: in 2022 waren er nog 247.400 sociale huurwoningen met een slecht energielabel. In 2023 daalde dit aantal naar 108.700 en in 2024 is het verder teruggebracht naar 42.900. Hierdoor worden steeds meer woningen energiezuinig en betaalbaar.

Steeds meer gemeenten actief met lokale isolatieaanpak

Minister Keijzer ziet ook volop kansen voor particuliere woningeigenaren en Verenigingen van Eigenaren (VvE’s). Gemeenten hebben hiervoor extra middelen gekregen om lokale isolatieaanpakken op te zetten. Hiermee ondersteunen zij bewoners – met name huishoudens met een laag inkomen – actief met advies, financiering en subsidies.
De aanpak begint zichtbaar resultaat op te leveren. In het eerste kwartaal van dit jaar zijn al 20.000 woningen geïsoleerd, tegenover 8.000 eind 2023. Daarvan zijn 1.600 woningen aangepakt via doe-het-zelf-isolatie. Ook het aantal actieve gemeenten is toegenomen: voor de derde en laatste ronde financiering hebben 340 van de 342 gemeenten extra middelen aangevraagd.
Om het landelijke doel van 750.000 geïsoleerde woningen in 2030 te halen, is echter nog een forse versnelling nodig. Daarom wordt de ondersteuning aan gemeenten verder uitgebreid, zodat nog meer huishoudens kunnen profiteren van lagere energiekosten en een comfortabeler huis.

Landelijke hulp maakt verduurzamen energiezuinig en betaalbaar

Ook op landelijk niveau worden krachtige maatregelen genomen om verduurzaming haalbaar en betaalbaar te maken voor brede doelgroepen:

  • De Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) is in 2024 ruim 205.000 keer toegekend, voor in totaal 210.000 isolatiemaatregelen en 90.000 duurzame warmteoplossingen zoals warmtepompen.
  • De Subsidieregeling Verduurzaming voor VvE’s (SVVE) heeft in 2024 meer dan 580 VvE’s geholpen met subsidie.
  • Het Nationaal Warmtefonds biedt renteloze leningen aan woningeigenaren met lage en middeninkomens. Daarmee worden steeds meer huishoudens bereikt die eerder niet aan verduurzaming dachten. In 2023 maakten bijna 30.000 huishoudens gebruik van deze regeling.
  • Daarnaast zijn er subsidies beschikbaar voor private verhuurders (SVOH) en voor maatschappelijk vastgoed vis de DUMAVA-regeling, waaronder scholen, zorginstellingen en wijkcentra.

Deze instrumenten laten zien hoe financiële prikkels en toegankelijke leningen het handelingsperspectief voor verduurzaming verbreden. Ze bieden ondersteuning aan woningeigenaren, VvE’s, particuliere en sociale verhuurders, en instellingen in de publieke sector.
Een goed energielabel vormt hierbij een belangrijk uitgangspunt. Vanaf 2030 sluit een nieuwe rekenmethode beter aan op het werkelijke energieverbruik van gebouwen, wat verduurzaming nog gerichter, effectiever energiezuinig en betaalbaar maakt.

Van knelpunt naar energiezuinig en betaalbaar

Hoewel de voordelen van verduurzaming duidelijk zijn, verloopt de uitvoering niet zonder uitdagingen. Netcongestie, tekorten aan technisch personeel en de langzame uitrol van warmtenetten remmen de voortgang.
De overheid werkt actief aan het oplossen van deze knelpunten, zodat de verduurzaming van de gebouwde omgeving kan versnellen. Extra aandacht gaat uit naar huurwoningen van particuliere verhuurders en woningen binnen VvE’s, waar de verduurzaming vaak achterblijft.
Het uiteindelijke doel blijft duidelijk: in 2050 elk gebouw in Nederland emissievrij verwarmen.

Start jouw vergelijking

Van gecertificeerde adviseurs op prijs, levertijd en beoordeling.

compare-image

Meer labelnieuws

Placeholder
17 July 2025

Waarom de vakantie hét moment is voor een interieur upgrade

Placeholder
17 July 2025

Efficiënt je woninglabel verbeteren met praktische energiebesparingen

Placeholder
14 July 2025

Is het in 2025 nog slim om een cv-ketel te kopen?