Placeholder

Een energielabel laten berekenen

Je bent van plan je woning of bedrijfspand te verkopen, verhuren of nieuw te bouwen? Dan moet je een energielabel laten berekenen door een energieprestatie-adviseur.

Dit label geeft je inzicht in hoe energiezuinig je gebouw is. In dit artikel leggen we je uit waarom het belangrijk is om een energielabel te laten berekenen en hoe je dat kunt doen.

Wil je snel een energielabel berekenen?

Een energielabel is wettelijk verplicht. Bij Woninglabel.nl berekent een gecertificeerde energieprestatie-adviseur (EP Adviseur) jouw energielabel. Op Woninglabel.nl kun je zelf een energielabel-adviseur kiezen die het beste bij jou past, door je gegevens in te vullen en te filteren op prijs, levertijd en beoordeling.

Wat is een energielabel?

Om te begrijpen wat een energielabel inhoudt, kijken we naar de informatie die erop staat.

Het energielabel, ook wel energieprestatiecertificaat genoemd, geeft met letters van A++++ tot en met G aan hoe energiezuinig je huis of bedrijfspand is. Bijvoorbeeld, A++++ staat voor zeer zuinig, terwijl G betekent dat het gebouw zeer onzuinig is. Verschillende factoren zoals isolatie, verwarmingssystemen, ventilatie en zonnepanelen beïnvloeden de energiezuinigheid van je gebouw.

Het energielabel geeft ook suggesties om je woning of bedrijfspand energiezuiniger te maken, zoals dakisolatie of de installatie van zonnepanelen. Daarnaast informeert het label of je woning geschikt is om van het gas af te gaan en of er extra isolatie nodig is voor bijvoorbeeld een warmtepomp. Een slecht geïsoleerde woning heeft namelijk weinig baat bij een warmtepomp of aansluiting op een warmtenet.

Een erkende energieprestatie-adviseur (EP Adviseur) berekent het energielabel door meer dan 150 kenmerken te evalueren. Deze adviseur houdt ook rekening met het type gebouw bij het berekenen van het energielabel.

Liever kijken en luisteren dan lezen? Maarten, een van de eigenaren van Woninglabel.nl, legt in een korte video uit wat het energielabel is!

Waarom een energielabel laten berekenen?

Waarom is een energielabel zoals we dat kennen nodig? En waarom moet je een energielabel laten berekenen?

Onze planeet warmt op door de uitstoot van broeikasgassen zoals CO2, die op verschillende manieren vrijkomen. Een groot deel van deze uitstoot komt van huishoudens. Vanwege de opwarming en de bijdrage van huishoudens aan de CO2-uitstoot, zijn er regels gekomen over energielabels.

De overheid wil met het energielabelbeleid eigenaren aanmoedigen om energiebesparende maatregelen te nemen, zoals isolatie, zonnepanelen of een (hybride) warmtepomp.

Waarom een energielabel laten berekenen? Simpel gezegd, omdat het wettelijk verplicht is. Het hebben van een energielabel is direct gekoppeld aan de aanpak van de opwarming van de aarde, dus de overheid heeft het label verplicht gesteld.

Je moet een energielabel laten berekenen bij de verkoop, verhuur en nieuwbouw van een woning of bedrijfspand. Zodra je een advertentie online plaatst, moet je een geldig energielabel kunnen tonen.

Zo niet, dan riskeer je een boete. De hoogte van deze boete verschilt tussen particulieren en bedrijven. Er zijn echter enkele uitzonderingen waarvoor de verplichting niet geldt.

Hoe een energielabel laten berekenen?

Voor 2021 kon je een energielabel eenvoudig online laten berekenen en alles afhandelen met foto’s. Tegenwoordig is het proces iets ingewikkelder. Sinds de nieuwe regels na 2021 moet een energielabel-adviseur je woning persoonlijk inspecteren. Via Woninglabel.nl kun je een betrouwbare adviseur vinden en wij begeleiden je stap-voor-stap bij het laten berekenen van een energielabel.

Stap 1: kies een energielabel-adviseur

Begin met het kiezen van de juiste energieprestatie-adviseur (EP Adviseur). Via Woninglabel.nl vul je een aantal gegevens in onze vergelijker in en daarna kun je een energielabel laten berekenen.

Invullen van gegevens

Om een geschikte energielabel-adviseur te vinden, hebben we enkele gegevens van je nodig. In onze vergelijker geef je aan of het voor een woning of bedrijfspand is. Vervolgens vul je je postcode en huisnummer in. Op basis daarvan zoeken wij bij de overheid hoe groot je woning of bedrijfspand is. Geef ook aan om wat voor soort gebouw het gaat.

Het energielabel berekenen

Na het invullen kom je in onze vergelijker, waar je kunt zien welke energielabel-adviseurs bij jou in de buurt beschikbaar zijn. De prijzen die je ziet, zijn voor jouw woning of bedrijfspand. Hetzelfde geldt voor de levertijd. Als je snel een energielabel nodig hebt, kies je misschien voor een duurdere adviseur met een korte levertijd.

Check altijd de beoordelingen van de adviseur. Als die goed zijn, kun je direct het bedrijf reserveren en een energielabel-adviseur aan het werk zetten.

Let op: je gaat hiermee een opdracht tot dienstverlening aan voor het getoonde tarief en wordt hierna niet meer verrast door extra kosten. Wij werken dus niet met offertes.

Stap 2: leun achterover

Nu is het de beurt aan de energielabel-adviseur. Jij kunt achterover leunen. De adviseur neemt binnen 24 uur contact met je op om een afspraak te maken voor de opname.

De opname zelf duurt één tot anderhalf uur voor een woning; voor een bedrijfspand duurt dit doorgaans langer. Het energielabel wordt berekend aan de hand van meer dan 150 kenmerken.

Na de opname werkt de adviseur de gegevens uit met gespecialiseerde software en berekeningen. Het energielabel wordt berekend op basis van het fossiele energieverbruik, uitgedrukt in kilowattuur per vierkante meter per jaar (kWh/m2.jr).

Stap 3: ontvang het energielabel

Na de opname registreert de adviseur het energielabel in de landelijke database van de Rijksoverheid, EP-Online. Vervolgens stuurt de adviseur jou het geregistreerde energielabel samen met de factuur per e-mail.

Nadat je het energielabel hebt ontvangen, sturen wij van Woninglabel.nl je een korte vragenlijst om de adviseur te beoordelen. Zo kunnen wij nieuwe klanten helpen bij het kiezen van een energielabel-adviseur op Woninglabel.nl. Wij controleren de beoordelingen en plaatsen deze (eventueel anoniem) op ons platform.

Wat moet je aanleveren voor het laten berekenen van een energielabel?

Nadat je de aanvraag voor het energielabel hebt gedaan, komt de EP Adviseur bij je thuis om de woning op te nemen. Het is belangrijk dat je tijdens de opname aanwezig bent. Zorg ook voor zoveel mogelijk informatie over de woning, zoals bouwtekeningen, documenten en facturen van duurzaamheidsmaatregelen (zoals zonnepanelen, een warmtepomp, isolatie, enzovoort).

Hoe check je het huidige energielabel van je huis of bedrijfspand?

Weet je niet zeker of je woning of bedrijfspand al een geldig energielabel heeft? Je kunt het energielabel checken in de landelijke database van de Rijksoverheid genaamd EP-Online. Daar kun je zien of je gebouw een geldig energielabel heeft en hoe lang het nog geldig is. Een energielabel is tien jaar geldig.

Waarom een energielabel berekenen via Woninglabel.nl?

Als je een energielabel nodig hebt voor je woning of bedrijfspand, wil je snel en flexibel geholpen worden. Je verwacht goede en snelle service voor een betaalbare prijs. Daarom kiezen mensen voor Woninglabel.nl. Bij ons vergelijk je alle energieprestatie-adviseurs (EP Adviseurs) en vind je de adviseur die bij jou past.

Wij bij Woninglabel.nl maken moeilijke zaken eenvoudig. Daarom beoordelen onze klanten ons gemiddeld met een 4,9 uit 5 sterren. Hier zijn we trots op en dit geeft ons de energie om jou de beste service te bieden!

Bij Woninglabel.nl is het eenvoudig om de energielabel-adviseur te vinden die het beste bij jou past. Je kunt filteren op prijs, levertijd en beoordeling. Alle energielabel-adviseurs die bij Woninglabel.nl zijn aangesloten, zijn gediplomeerd en voldoen aan de strenge kwaliteitseisen van de BRL9500.

Momenteel zijn er meer dan 350 energielabel-adviseurs verbonden aan Woninglabel.nl. We houden dagelijks de activiteiten van onze energielabel-adviseurs in de gaten, waardoor we direct inzicht hebben in de werkelijke levertijden en klantbeoordelingen. Door voortdurend te werken aan een sterk netwerk van energielabel-adviseurs, bieden we je niet alleen de beste adviseur voor jouw situatie, maar ook gegarandeerd de beste kwaliteit!

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu