Placeholder

Gouden Tips voor Adviseurs

6 July 2022Jelmer Jasken

Ben je nou beginnend EP-adviseur? Of kun je sowieso wel wat advies gebruiken? Lees dan snel verder! We hebben namelijk alle gouden tips van al onze Adviseurs in het Zonnetje voor jou op een rijtje gezet.

Ga structureel te werk

Dennis Meinema van Energielabel.Shop is van mening dat gestructureerd werken de uitkomst is: “Wanneer je netjes en gestructureerd werkt, ook tijdens de opname, scheelt dat je heel veel tijd. Werk gewoon netjes, dan komt het werk vanzelf naar je toe!”

Voeg unieke waarde toe

Anton Hoogendoorn van Klaver Energielabels & Advies heeft als gouden tip aan adviseurs dat je van toegevoegde waarde moet zijn voor de markt. Je moet een bepaalde kwaliteit kunnen waarborgen binnen het gebied dat je binnen de energieprestatie kiest: woningbouw-basis, woningbouw-detail, utiliteit-basis of utiliteit-detail. Anton vindt dat je het beste kunt focussen op één gebied: “Doe waar je goed in bent en zorg dat dat staat!” Daarnaast geeft Anton als tip om samenwerkingen op te zoeken en zo naar eenheid binnen de branche te streven.

Voorbereidend werk

Rob de Goeij van Energizi wil mede-adviseurs graag meegeven dat voorbereidend werk erg belangrijk is. Hij merkt zelf namelijk dat er soms te weinig voorbereidend werk wordt gedaan. Rob vindt dat je het beste even de tijd kunt nemen om een dossier vooraf al op te stellen. Rob: “Zijn er bijvoorbeeld al tekeningen gemaakt in het verleden? Alles wat je helpt om een indicatie te krijgen van het gebouw komt van pas bij de opname.”

Ilias Hombri van Vanderduurzaam bevestigt dat voorbereidend werk erg belangrijk is. Ilias: “Weet waar je terechtkomt. Heel simpel gezegd: kijk op Google Maps hoe de woning eruit ziet en check het BAG-register. Daarna moet je gelijk een plan opstellen voor de opname. Elke woning en benadering is namelijk anders. Een appartement kan bijvoorbeeld zeven verliesgevende oppervlaktes hebben met allemaal verschillende oriëntaties. In zo’n geval moet je gestructureerd te werk gaan en veel voorbereidend werk doen.”

Klantgericht

Ruud Jansen van Susteen is van mening dat het erg belangrijk is om naar de mensen die je adviseert te luisteren. Hij vind het belangrijk om mensen ook zelf inzicht te geven in de kwestie en hen aan te zetten tot zelf nadenken over dingen. Ruud ziet vaak dat consumenten geen idee hebben welke kant ze op moeten. “Energielabels en de verduurzaming hiervan wordt belegerd door heel veel partijen die allemaal hun eigen winst willen behalen. En dit geeft een heel onduidelijk beeld voor de gemiddelde consument. Ze weten ongeveer wat ze willen, maar hoe en met wie vinden ze lastig. Daarnaast gaat het om behoorlijke bedragen en lange investeringen, dus ik vind het belangrijk dat ik die mensen zo goed mogelijk help om de juiste keuzes te maken,” aldus Ruud.

Ilias Hombri van Vanderduurzaam is ook van mening dat het klantgericht zijn als adviseur erg belangrijk is. “Het is belangrijk om het sociale component mee te nemen in je werk. Soms kom je namelijk bij oudere klanten terecht die graag een praatje met je houden; daar moet je soms dan ook voor openstaan,” legt Ilias uit.

Gewoon doen!

Uiteindelijk moet je als beginnend adviseur je eerste opname doen en dat kan best intimiderend zijn. Ellen van Batenburg van NRGYlabel: “Aan beginnende EP-adviseurs die twijfelen en niet zelfverzekerd genoeg zijn zou ik zeggen: gewoon doen en beginnen, zie het stapje voor stapje. Dan doe je maar heel lang over een woning. Daarnaast heb je veel aan een goede koepelorganisatie, die kunnen veel voor je betekenen. Verzamel de juiste mensen om je heen en spar, discussieer en ga door. Als je dit vak net als ik leuk vindt, staat er een mooie toekomst voor je te wachten.”

Vliegende start

Wil je nou echt een vliegende start als beginnend EP-adviseur? Sluit jouw adviesbureau dan vandaag nog kosteloos aan bij Woninglabel.nl en je bent verzekerd van een goedgevulde agenda!

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
10 June 2024

7 slimme tips voor duurzaam en milieuvriendelijk wonen

Placeholder
3 June 2024

Wat betekenen de energielabels A++++ tot en met G?

Placeholder
3 June 2024

Waarom zonnepanelen uitvallen en 8 tips om dit te voorkomen

Placeholder
27 May 2024

Wat doet het energielabel met de WOZ-waarde van je woning?