Placeholder

Adviseur in het Zonnetje: Rob de Goeij van Energizi

5 May 2022Jelmer Jasken

Rob de Goeij (55), de ondernemer achter het bij Woninglabel.nl aangesloten Energizi, volgde puur uit interesse de opleiding tot EP Adviseur. Na verschillende functies in het bedrijfsleven en een werkloze periode stromen de opdrachten voor het opstellen van energielabels al sinds 2017 binnen. We spreken met Rob over de weg die hij bewandeld heeft voordat hij startte met Energizi, hoe hij graag samenwerkt en zijn gouden tip voor andere EP Adviseurs.

Autoliefhebber

Vanaf zijn 8e droomde Rob al over een Ford Mustang. De geboren en getogen Rotterdammer besloot op de Lagere Techniek School (LTS) dat hij daarom klassieke auto’s wilde onderhouden en restaureren. Die droom heeft hij laten gaan, maar de Ford Mustang staat inmiddels wél in zijn garage. Daar is hij trots op. Net als op zijn gezin trouwens, waarmee hij in het Zuid-Hollandse Barendrecht woont. In 2017 startte Rob als zelfstandig EP Adviseur onder de naam Energizi. We zijn natuurlijk erg benieuwd naar de weg die Rob heeft bewandeld voordat hij begon met zijn onderneming.

Van productspecialist naar werkloos thuis

Na de LTS bekleedde Rob verschillende functies. Bij een wereldwijd bedrijf werkte Rob zich op tot productspecialist in HVAC-installaties. Hij werkte op de afdeling woningbouw en utiliteit. Rob vertelt over zijn functie: “We hadden daar veel te maken met installateurs, aannemers, architecten en natuurlijk adviseurs. Dat was op een gegeven moment voor mij grotendeels een binnendienst functie geworden.” Rob wilde graag meer projectwerk doen, daar probeerde hij binnen het bedrijf naar toe te werken. Helaas paste dit niet in de bedrijfsvoering en besloot Rob een andere uitdaging te zoeken.

Rob kwam terecht bij een bedrijf dat vloerverwarmingssystemen produceert. Hij heeft voor het Duitse bedrijf een verkoopkantoor ter ondersteuning van de groothandel opgebouwd in Nederland. “We hebben 8 jaar aan het verkoopkantoor gewerkt, dat liep heel goed! Zelfs in de crisis van 2008”, vertelt Rob. Toch besloot het bedrijf om hét toch aan de groothandel over te laten, het verkoopkantoor moest sluiten. “Daar was dan het moment, eind 2014, voor het eerst in mijn carrière was ik werkloos.”

Puur uit interesse

Tijdens de werkloze periode van Rob belandde er een brief op de mat. Zijn woning was voorzien van het voorlopige energielabel A. Zijn interesse was gewekt. “Wat stelt het energielabel eigenlijk voor”, vroeg hij zich af. Rob had vanwege de vloerverwarmingssystemen al enige kennis van duurzaamheid. Omdat hij toch thuis zat besloot hij de cursus tot EP-W Adviseur te volgen, zonder intentie om examen te doen. Zijn docent was het hier niet mee eens. Hij benoemde dat er weinig EP Adviseurs zijn uit de installatiewereld, de meeste hebben een bouwkundige achtergrond. Volgens de docent kon Rob hier zeker iets speciaals mee bereiken. Zo haalde Rob in één keer zijn examen voor EP-W Adviseur.

Uitdaging in moeilijke dingen

Rob wilde niet vanuit het niets voor zichzelf beginnen. Hij snuffelde nog even bij een partij die vooral in de woningbouwcorporatiesector actief was. Rob vertelt, ”Ik merkte wel, met alle respect voor die sector, het was veel repeterend werk. Mijn uitdaging ligt vaak in de moeilijke dingen, lastige installaties, moeilijke oplossingen.” Wel zag hij mogelijkheden als EP Adviseur. Hij ontwikkelde zich verder en liet zich opleiden tot EP-U Adviseur.

Toen, eind 2017, is Rob écht de markt in gegaan als zelfstandig EP Adviseur. Vanaf dag één stroomde de agenda van Rob vol, mede dankzij de stijgende vraag op de markt. De eerste opdracht voor het opstellen van een bedrijfsenergielabel was toch wel een de memorabele opnames voor Rob. “Opdrachten voor woningen zijn relatief eenvoudig te krijgen. Toen een bedrijf, en zeker geen klein bedrijf, mij als zelfstandig EP Adviseur vond en inhuurde voor het opstellen van een energielabel voor hun bedrijfspand was dat fantastisch. Dan denk je toch wel, ik ben binnen!”

De rol van een adviseur

Rob voelt zich ontzettend thuis in zijn rol als adviseur. “Ik zat natuurlijk in de commerciële sector. Alles moest verkocht worden. Daar voelde ik mij niet helemaal op mijn plek. Ik wilde de advieswereld in.” Daarnaast benoemt Rob dat het vak van een EP Adviseur ook erg belangrijk is voor de toekomst. “Duurzaamheid is een belangrijk thema, dat heeft mij ook doen besluiten om Energizi op te richten.”

Samenwerken

Rob heeft nog op zijn lijstje voor de toekomst staan om meer met andere ZZP’ers samen te werken. Op dit moment moet Rob veel keuzes maken omdat de vraag naar EP Adviseurs zo groot is. “Wanneer je samenwerkt met anderen in de regio kun je meer werk aan. Een appartementencomplex met zeventig woningen lijkt niet zo veel. Maar als je dat allemaal alleen moet doen naast je andere werkzaamheden, dan ben je toch afhankelijk van anderen. Zo simpel is dat.”

Rob werkt vaker samen met andere EP Adviseurs. Dankzij zijn achtergrond heeft hij veel kennis van de complexere systemen. Hij treedt dus vaak op als vraagbaak voor andere EP Adviseurs waar hij al eerder projecten mee heeft gedaan. Ze weten Rob altijd wel weer te vinden als ze te maken hebben met een lastige installatie. Ook voor derde partijen heeft Rob veel kwaliteitswerk gedaan. “Je ziet wel dat je daarin erkend wordt.”

Voorbereidend werk

We vragen Rob of hij een gouden tip heeft voor andere EP Adviseurs. Rob merkt als adviseur dat er soms weinig voorbereidend werk wordt gedaan. Voorbereidend werk is wél ontzettend belangrijk volgens de ondernemer achter Energizi. Rob benoemt dat je het beste even de tijd kan nemen om een dossier te maken vooraf. Zijn er bijvoorbeeld al tekeningen gemaakt in het verleden? “Alles wat je helpt om een indicatie te krijgen van het gebouw komt van pas bij de opname”, sluit Rob af.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
10 June 2024

7 slimme tips voor duurzaam en milieuvriendelijk wonen

Placeholder
3 June 2024

Wat betekenen de energielabels A++++ tot en met G?

Placeholder
3 June 2024

Waarom zonnepanelen uitvallen en 8 tips om dit te voorkomen

Placeholder
27 May 2024

Wat doet het energielabel met de WOZ-waarde van je woning?