Placeholder

Adviseur in het Zonnetje: Ruud Jansen van Susteen

13 May 2022Jelmer Jasken

De klantgerichte EP adviseur, Ruud Jansen (57), werkt voor Susteen. Als klein jongetje was Ruud al onder de indruk van bussen. Het is dan ook niet geheel toevallig dat hij later in de collegebanken leerde over groot werktuigmaterieel. Een wollige techneut is Ruud zeker niet. Mensgericht advies geven is zijn sterke punt. Zo weet hij op een unieke manier technische inzichten die hij door de jaren heen opgedaan heeft aan de man te brengen.

Nu EP Adviseur, vroeger dromen over buschauffeur

Op 10-jarige leeftijd had Ruud een uitgesproken voorkeur voor het beroep buschauffeur. Toch begon een onduidelijke visie op zijn droombaan hem op de middelbare school parten te spelen. Omringd door medescholieren met verschillende ambities, belandt hij in een besluiteloze fase. Eén ding weet Ruud dan wel al zeker: hij is een techneut in hart en nieren. Dus op naar de HTS voor een opleiding Werktuigbouwkunde. Na deze opleiding belandt Ruud echter niet gelijk in de techniek; er was toen immers nog sprake van dienstplicht.

Toch bleef de techniek kriebelen. In zijn diensttijd stuit Ruud op een advertentie van DSM die op dat moment meerdere vacatures aanbiedt. En zo gezegd, zo gedaan: na een succesvol sollicitatiegesprek mag hij aan de slag bij DSM research als materiaaldeskundige in opleiding.

Proeven van de bureaucratie

Bij DSM kijkt Ruud zijn ogen uit. Omringd door kansen en mogelijkheden, hoge piefen en jonge trainees zet hij zijn eerste stappen in de bedrijfswereld van de materiaalkunde. Hier leert hij écht goed producten ontwerpen. Ook de technische uitvoering hiervan gaat niet aan hem voorbij. Toch mist er iets. “Uiteindelijk was het zo dat ik het daar na een paar jaar wel een beetje gezien had. Het was niet erg breed en erg gefocust op één onderwerp. DSM is een erg groot bedrijf met heel veel bestuurslagen, dus het was erg bureaucratisch,” legt Ruud uit.

Van je hobby je werk maken? Gewoon proberen!

Na DSM trekt Ruud naar Rotterdam. Hier komt hij bij een bedrijf dat laboratoriummeubilair maakt terecht. Hier gaat hij met veel plezier als productontwikkelaar aan de slag. “Dat bedrijf kwam na twee jaar in een soort recessie terecht. Ik ontwikkelde nieuwe producten, dus ik kon daar jammer genoeg niet meer mee verder,” vervolgt Ruud. “Door de slechte arbeidsmarkt begon ik aan de hogeschool Rotterdam aan een opleiding HTS Technische Bedrijfskunde in deeltijd.”

De grote stad houdt Ruud dan even voor gezien. Hij volgt zijn hart en vervolgt zijn carrière in het gemoedelijke Oss. “Uiteindelijk kwam ik door mijn hobby in geluidsapparatuur terecht bij een winkel die luidspreker bouwpakketten ontwerpt en levert. En die winkel bestaat nog steeds. Ik ben daar begonnen als bedrijfsleider en heb dat heel lang gedaan. En dat was erg leuk. Maar ja, ik dreef daar vanuit mijn technische achtergrond een beetje weg. Dus op gegeven moment had ik dat wel een beetje gezien. En ik moet eerlijk zeggen dat winkeltje spelen tegenwoordig niet echt meer interessant is. De retailmarkt heeft natuurlijk van alle kanten klappen gekregen, dat zien we nu ook. Het is gewoon een lastige markt,” aldus Ruud.

De duurzame kant op

Het was tijd voor iets nieuws, tijd om door te groeien. Dus besluit Ruud zich anno 2019 bij te scholen in duurzame energietechniek in Arnhem aan de HAN (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen). Deze opleiding gaf veel inzicht in techniek en alle andere aspecten die te maken hebben met duurzaamheid. “En dat is toch een vakgebied dat me altijd al interesseerde, maar nooit zo heel concreet,” beaamt Ruud.

Ruud kijkt met veel plezier terug op de periode die hierna volgt. Hij duikt in de wereld van de zonnepanelen en gaat bij de Zoncorporatie aan de slag in Veenendaal. “Vanuit 1500 sociale huurwoningen hebben we er binnen een jaar ruim 600 voorzien van zonnepanelen. Dus dat ging best rap. Ik heb daar veel ervaring opgedaan. Ik deed daar eigenlijk gewoon alles: klantcontact, aansturen van monteurs van installatieploegen, bestellen van alle onderdelen, voorbereidingen regelen voor zo’n flat, hijskranen en dat soort zaken. Dus dat vond ik heel erg leuk. Maar ja, op gegeven moment was dat project afgelopen. Toen zeiden ze: ‘ja, we hebben hier niets meer’. En vervolgens moet je naar Amsterdam. Nou daar had ik dus niet zo veel zin in,” vervolgt Ruud. Niet zo gek, gezien Ruud zich thuis voelt op het platteland. Het liefst woont hij later vrijstaand, met een mooi stukje grond om zijn huis. Met vloerverwarming en een warmtepomp uiteraard. En een mooi groot dak met 20cm isolatie eronder.

Aan de slag als EP adviseur

Tegenwoordig werkt Ruud bij Susteen als EP adviseur en labelaar. Na een cursus van een paar maanden mocht Ruud begin juni 2021 aan de slag als adviseur. En de naam zegt het al: “Susteen had zoiets van; misschien is het veel interessanter om in de duurzaamheid van die energielabels te gaan,” aldus Ruud. Het is een club van 30 vaste werknemers en nog eens 30 zzp’ers die in opdracht voor Susteen werken. Momenteel is Ruud vooral actief in de Achterhoek, maar liefst zou hij aan de slag willen in de regio Wageningen.

Ruud onderscheidt zich van andere EP adviseurs met zijn veelzijdige achtergrond: “Ik weet veel van materialen en techniek. Ik heb bijvoorbeeld veel kennis van geluidsoverdracht en isolatie. Dat zijn aspecten die ook allemaal aan de orde kunnen komen op moment dat je met mensen praat over de verduurzaming van hun woning.”

Memorabele opnames

Ook Ruud heeft wel eens een negatieve ervaring: “Zo heb ik een paar keer een opname gehad bij een eigenaar die zijn woningen verhuurt. Die man had een aantal appartementen in een groot flatgebouw. Het eerste wat hij zei? ‘Ik wil minimaal een label C.’ Tja, dat vind ik toch wel verbazingwekkend. Dat mensen de zaak zo sterk willen manipuleren.”

Dan begint Ruud weer enthousiast te vertellen: “Ik heb ook één keer een woning gehad die gebouwd was in de jaren 60. Die is helemaal opgewaardeerd tot een A++ label. Nou, dat vind ik gewoon knap. Dat mensen dat gedaan hebben, dat ze dat aangedurfd hebben. En ze waren ook helemaal trots op wat ze hadden bereikt. En dat vind ik eigenlijk het allerleukste: dat mensen een beloning krijgen voor hun werk. Dat is dan zodanig zinvol geweest dat het ze een hoge labelscore oplevert.”

Gouden tip voor EP Adviseurs

“Een heel belangrijke tip is dat je ook luistert naar wat mensen zelf zeggen. Ik vind het toch altijd wel belangrijk om mensen ook zelf inzicht te geven in de noodzaak om over dingen na te denken, hoe je dingen gaat doen, om daar keuzes in te maken,” is Ruud van mening. Hij ziet vaak dat consumenten geen idee hebben welke kant ze op moeten. “Energielabels en de verduurzaming hiervan wordt belegerd door heel veel partijen die allemaal hun eigen winst willen behalen. En dit geeft een heel onduidelijk beeld voor de gemiddelde consument. Ze weten ongeveer wat ze willen. Maar hoe ze dat moeten doen en met wie, dat vinden ze heel lastig. Maar het gaat om behoorlijke bedragen en lange investeringen. Dus ik vind het belangrijk als ik in ieder geval die mensen kan helpen om de goede keuzes te maken.” En dat verschilt niet zo heel gek veel van het werk dat Ruud al in de geluidsapparatuurzaak deed.

“Geef mensen zelf inzicht in de noodzaak om over dingen na te denken. Motiveer mensen om even verder te denken dan het standaard verhaal,” sluit Ruud af.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
10 June 2024

7 slimme tips voor duurzaam en milieuvriendelijk wonen

Placeholder
3 June 2024

Wat betekenen de energielabels A++++ tot en met G?

Placeholder
3 June 2024

Waarom zonnepanelen uitvallen en 8 tips om dit te voorkomen

Placeholder
27 May 2024

Wat doet het energielabel met de WOZ-waarde van je woning?