Placeholder

Adviseur in het Zonnetje: Ellen van Batenburg, oprichtster NRGYlabel

20 June 2022Jelmer Jasken

Ellen (45) is een echte powervrouw in de EP-wereld. Omringd door mannen weet ze zich goed staande te houden. En hoe. Ook de koepelorganisatie Buildinglabel is over haar te spreken: “een vakvrouw”. Toch bewandelde Ellen niet het gebaande pad naar EP-adviseur. We spreken Ellen over de jaren voordat ze als EP-adviseur begon, haar voorliefde voor vastgoed en opkrabbelen uit coronatijd.

Eigen onderneming op je 18de

Als we Ellen vragen over haar jongere jaren en haar ambities, getuigt ze dat ze op haar 17de is gestopt in het examenjaar van de havo. “Ik had nog geen idee wat ik wilde gaan doen en wilde gaan reizen. Dat reizen heb ik ongeveer 4 jaar gedaan, terwijl ik mezelf ontwikkelde en tot inzichten kwam. Maar reizen kost geld, dus er moest natuurlijk gewerkt worden. In het buitenland kon ik altijd wel werk vinden in de horeca en in de evenementenbranche. Ik had al snel door dat werken als ZZP’er zowel mij als de opdrachtgever kansen bood,” zegt Ellen.

Op haar 18de begon Ellen al haar eerste eigen onderneming. Ellen: “Je kon je pas op je 18de inschrijven bij de Kamer van Koophandel, dat heb ik toen gelijk gedaan. Mijn eerste onderneming was als zzp’er in de horeca en evenementenbranche. Destijds was dit voor mij de ideale situatie: ik werkte in het buitenland en kon door mijn werk veel reizen. Na vier jaar dacht ik wel: ‘Het gaat allemaal supergoed, maar dit is misschien ook niet zo slim’. Ik had namelijk de middelbare school niet afgemaakt en had nog geen diploma’s. Toen heb ik mijzelf aangemeld bij een HBO-opleiding waar ik toelatingsexamen moest doen omdat ik geen voordiploma’s had.” Tijdens haar studie bleef Ellen werken aan haar eigen onderneming. Ze rondde de opleiding HBO Officemanagement af, een aantal NIMA-opleidingen (Nederlands Instituut voor Marketing) en een aantal creatieve opleidingen. Ellen: “Ik ben altijd blijven leren. De afgelopen 20 jaar spendeer ik minimaal één werkdag van mijn werkweek aan opleidingen of persoonlijke ontwikkeling.”

Van leermeester naar keurmeester

Na een aantal jaren in de horeca en evenementenbranche was het tijd voor iets nieuws. Ellen was altijd al creatief aangelegd en begon daarom op haar 25ste een webshop voor creatieve hobby-onderdelen. “Ik ging online om 18:00 en ik was blij verrast toen ik om middernacht al mijn eerste twintig bestellingen binnen had. We praten over het begin van het internettijdperk, zo’n twintig jaar terug. Toch kwam er binnen een half jaar al een groothandel bij. Ik moest inmiddels grote aantallen in het buitenland inkopen, dus ik moest wel opschalen. Uit die groothandel rolde vervolgens het idee om er een creatieve workshop bij aan te bieden. Eén workshop is toen uitgegroeid naar honderd workshops, een evenementenlocatie voor 200 man en vier escaperooms. Het bedrijf zelf groeide door naar 20 medewerkers en ik kreeg een compagnon erbij,” aldus Ellen. Vijf jaar geleden verkocht Ellen de onderneming grotendeels.

Ellen hield één workshop over: de ‘leerworkshop’. Dit is haar eigen onderneming ‘Leathers’, waar mensen workshops in haar leeratelier kunnen volgen. Ellen is dus leermeester in de letterlijke zin van het woord. “Alleen toen kwam corona en lag de evenementenbranche op zijn gat. In 2020 en 2021 moest ik negen maanden per jaar dicht. Toen dacht ik: wat ga ik doen? Ik ga niet bij de pakken neerzitten,” aldus Ellen.

En bij de pakken neerzitten doet Ellen dan inderdaad niet. In tegendeel: in korte periode behaalt ze haar vastgoed- en bouwkundediploma. Gedreven door een voorliefde voor vastgoed wil Ellen gaan taxeren. Helaas begonnen de regels van die markt te veranderen. “Toen ben ik er door een taxateur via een omweg op geattendeerd of EP-advieswerk niet iets voor mij was. Ik ben me in gaan lezen en toen dacht ik: dit is inderdaad wat voor mij. En zo gezegd zo gedaan,” aldus Ellen.

EP-examens, zo gezegd zo gedaan? Dat bleek toch even tegen te vallen. “Bepaalde EP-examens zijn erg pittig, dat was bijna niet te doen joh,” getuigt Ellen met een Rotterdamse tongval. Ellen heeft veel hulp gehad van haar docent Erwin Reuterink. “Met dank aan hem en de leuke discussies die we hebben gevoerd heb ik het uiteindelijk gehaald,” aldus Ellen. “Ellen is er één van het afwijkend soort! Ze wil overal het naadje van de kous weten. Haar perfectionisme was in het begin haar handicap en nu haar kracht,” aldus Erwin Reuterink.

Koffie met een koekje

Het werken als EP-adviseur bevalt Ellen erg goed. “Je komt veel verschillende soorten mensen tegen. Ik kom ook wel eens bij mensen thuis die heel eenzaam zijn. Ik kan gelukkig de tijd voor ze nemen. Samen even een kopje koffie drinken met een koekje vind ik dan geen probleem,” aldus Ellen. Niet alleen het persoonlijk contact is typerend voor de werkwijze van Ellen, maar ook de hele korte lijnen en snelle werkwijze. “Ik werk alleen in Dordrecht en omstreken, dus kan daarom net een stapje extra zetten. Als mensen me bellen krijgen ze mij gelijk aan de lijn,” vertelt Ellen.

Vrouw in een mannenwereld

Je kunt er als EP-adviseur niet omheen: het is nou eenmaal een mannenwereld. Toch hoopt Ellen dat hier verandering in komt: “Ik hoop dat er na mij nog veel meer vrouwen volgen. Ik denk ook niet dat het vrouw zijn in de EP-wereld negatief is. In tegendeel: het heeft alleen maar voordelen.”

NRGYlabel als stageplek

Op de zakelijke bucketlist van Ellen staat nu eerst het behalen van haar EP-Utiliteit basisdiploma. Ellen: “Daarnaast zou ik het heel tof vinden om mensen naar hun examen toe te begeleiden. Toen ik mijn diploma eenmaal op zak had werd ik even met de neus op de feiten gedrukt. Een huis opnemen, hoe gaat dat nou écht? Wat kom ik tegen, wat zijn de tips en tricks? Ik zou het daarom heel fijn vinden om mensen voor en na het examen te begeleiden. Misschien bied ik ze zelfs wel een stageplek aan.”

Als je eenmaal je diploma hebt behaald kan de EP-wereld best intimiderend zijn. “Aan beginnende EP-adviseurs die twijfelen en niet zelfverzekerd genoeg zijn zou ik zeggen: gewoon doen en beginnen, zie het stapje voor stapje. Dan doe je maar heel lang over een woning. Daarnaast heb je veel aan een goede koepelorganisatie, die kunnen veel voor je betekenen. Verzamel de juiste mensen om je heen en spar, discussieer en ga door. Als je dit vak net als ik leuk vindt, staat er een mooie toekomst voor je te wachten,” sluit Ellen af.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
22 April 2024

Je huis met energielabel A+ stijgt 23% in waarde

Placeholder
12 April 2024

Rabobank biedt haar hypotheekklanten een unieke kans op gratis energieadvies en isolatiebudget

Placeholder
12 April 2024

Wat zijn de voordelen van triple glas (hr+++ glas)

Placeholder
20 March 2024

Publieke toezichthouder om de kwaliteit van het energielabel te verhogen