Placeholder

Adviseur in het Zonnetje: Ilias Hombri, oprichter Van der Duurzaam

10 June 2022Jelmer Jasken

Ilias (24) heeft een ondernemershart en voorliefde voor duurzaamheid. Het was dus een logische stap om zijn eigen EP-adviesbureau te beginnen: ‘Van der Duurzaam’. Als echt stadsmens is Ilias nooit ver van Rotterdam te vinden, maar zoekt hij wel graag de natuur op om tot rust te komen. We praten met Ilias over zijn eigen bedrijf en zijn toekomstvisie.

Voorliefde voor duurzaamheid

Zeven jaar geleden begon Ilias aan zijn opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling in Den Haag. “Dat is een redelijk brede opleiding. Het is eigenlijk een combinatie van bouwkunde, civiele techniek, watermanagement en planologie. Toen was duurzaamheid nog niet heel actueel in Nederland. Naarmate mijn opleiding vorderde zag ik toch dat duurzaamheid veel actueler werd. Naar aanleiding van die ontwikkeling ben ik me gaan specialiseren in het verduurzamen van de gebouwde omgeving. In mijn scriptie legde ik uit hoe je een verduurzamingsstappenplan kunt maken voor utiliteitsbouw. Daarna ben ik me ook meer gaan verdiepen in de verduurzaming van woningen. Daar heb ik veel kennis over opgedaan,” aldus Ilias.

Sprong in het diepe

Het lijkt misschien een sprong in het diepe om je eigen EP-adviesbedrijf te beginnen, maar voor Ilias was dit een logische stap. “Bij mijn vorige werkgever heb ik de mogelijkheid gehad om zelf een businesscase op te stellen en deze ook daadwerkelijk op de markt te zetten. Dat heb ik toen geprobeerd, maar dat voelde niet echt als ondernemen. Ik heb hiervoor verschillende eigen ondernemingen gehad. Zo heb ik bijvoorbeeld in de detailhandel gezeten. Dat sprak me niet echt aan, omdat ik veel kennis heb over het verduurzamen van vastgoed. Toch zat het ondernemen al in me. Het is altijd een stukje risico dat je meeneemt en daar krijg ik eerlijk gezegd een kick van,” legt Ilias uit.

Ilias is drie maanden geleden gecertificeerd als EP-adviseur en heeft toen ook Van der Duurzaam opgericht. Ilias: “Gerelateerde werkzaamheden doe ik al redelijk lang, dus daar heb ik veel kennis van. Het is ook mijn doel om binnenkort mijn dienstenpakket uit te breiden, zeker gezien de ruime achtergrondkennis die ik bezit.”

Van dierenarts naar EP-adviseur

Als klein jongetje is Ilias niet weg te slaan uit de dierentuin. Zijn grote ambitie toen? Dierenarts worden. Ilias rondt de havo af en besluit dan toch dat hij meer een doener is. Zo rolt hij de wereld van de duurzaamheid in, waar hij toch nog de link met dier en natuur weet te leggen. “De switch naar duurzaamheid als mijn vakgebied heeft achteraf goed uitgepakt. Als je nu kijkt naar het veranderende klimaat is het belang daarvan niet meer weg te denken,” verklaart Ilias.

Toch blijft Ilias een echte dierenliefhebber. Dat blijkt ook als we hem naar zijn droomhuis vragen: “dat is eigenlijk een woning in omgeving Rotterdam, maar wel met een tuin en ruimte voor wat kleine dieren zoals kippen en konijnen.” Ook over het duurzame karakter van zijn droomhuis is nagedacht. Ilias: “natuurlijk wil je gewoon een zo goed mogelijk geïsoleerde thermische schil. Daarnaast wil ik eigenlijk verschillende soorten installaties. Het liefst wil ik een bodem/water-warmtepomp en wat zonnepanelen op het dak.”

Meer weten over de verschillende soorten warmtepompen? Lees hier verder.

Gouden tip aan EP-adviseurs

“Voorbereidend werk is erg belangrijk: weet waar je terechtkomt. Heel simpel gezegd: kijk op Google Maps hoe de woning eruit ziet en check het BAG-register voor zaken als de oppervlakte van de woning. Daarna moet je ook gelijk voor jezelf een plan opstellen voor de opname. Elke woning is namelijk anders en heeft een andere benadering nodig. Een appartement kan bijvoorbeeld zeven verschillende verliesgevende oppervlaktes hebben met andere oriëntaties. Dat soort gevallen vereisen gestructureerd en voorbereidend werk. Daarnaast is het ook belangrijk om het sociale component mee te nemen. Soms kom je namelijk bij oudere klanten terecht die graag een praatje met je houden; daar moet je soms dan ook voor openstaan,” legt Ilias uit.

Zo kwam Ilias twee weken geleden bij een meneer langs voor een opname. Deze meneer vertelde vol trots over alle duurzaamheidsmaatregelen die hij had getroffen. “Hij had een dik dossier met alle energiebesparende maatregelen die hij al had toegepast. Ik schat dat hij wel meer dan 60 zonnepanelen op zijn dak had. Hij wekt vier keer zoveel energie op als dat hij verbruikt. Dat ben ik nog nooit tegengekomen bij een rijtjeswoning van 120 vierkante meter. Dit soort gevallen blijven je wel bij,” aldus Ilias.

Hoe verder met Van der Duurzaam?

Wat betreft zijn EP-adviesbureau heeft Ilias al grootse plannen. “Ik sta er nu alleen voor, maar ik wil in de zomer wel naar uitbreiding toe werken. Daarom heb ik ook al oud klasgenoten en vrienden met bouwkundige kennis gevraagd om de opleiding tot EP-adviseur te doen. Daar zijn ze nu ook mee bezig, dus hopelijk zijn we in de zomer dan met zijn drieën. Daarna wil ik nog verder doorgroeien. Het liefst wil ik Van der Duurzaam klein, betrouwbaar en transparant houden met maximaal tien werknemers,” sluit Ilias af.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
22 April 2024

Je huis met energielabel A+ stijgt 23% in waarde

Placeholder
12 April 2024

Rabobank biedt haar hypotheekklanten een unieke kans op gratis energieadvies en isolatiebudget

Placeholder
12 April 2024

Wat zijn de voordelen van triple glas (hr+++ glas)

Placeholder
20 March 2024

Publieke toezichthouder om de kwaliteit van het energielabel te verhogen