Placeholder

Niet iedereen is bekend met de terugverdientijd van een warmtepomp

27 November 2023Jelmer Jasken

Vanaf 2026 zullen velen die hun cv-ketel vervangen vaak moeten overstappen naar een (hybride) warmtepomp. Echter, blijkt dat de meerderheid van de Nederlanders momenteel onvoldoende kennis heeft om een weloverwogen keuze te maken. Bovendien is het merendeel niet op de hoogte van de terugverdientijd van een warmtepomp. Dit komt naar voren uit een onderzoek uitgevoerd in opdracht van Quatt, een leverancier van warmtepompen, onder 500 deelnemers.

Kennis over warmtepomp en terugverdientijd onderzocht

Uit het onderzoek onder 500 respondenten blijkt dat 85% van hen aangeeft voldoende kennis te hebben over warmtepompen om een goede keuze te kunnen maken bij een eventuele aanschaf. Echter, twee derde van de ondervraagden begrijpt niet helder hoe de terugverdientijd van een warmtepomp werkt. 

Lees ook: Stijgende populariteit van energiezuinige woningen stimuleert verkoopprijzen.

Beren op de weg bij overstap naar warmtepomp

Volgens Quatt, een bedrijf dat hybride warmtepompen ontwikkelt, produceert en installeert, tonen verschillende vooroordelen uit het onderzoek aan dat veel mensen nog aarzelen om over te stappen naar een warmtepomp. Bijna de helft van de ondervraagden geeft aan bang te zijn voor geluidsoverlast, terwijl 67% van hen van mening is dat een warmtepomp te duur is. Bovendien verwacht de helft van de respondenten dat het hele proces van installatie van een warmtepomp ingewikkeld zal zijn.

Realiteit versus verwachtingen bij warmtepompen

De directeur van Quatt benadrukt dat de algemene opvattingen in de markt niet overeenkomen met de ervaringen van klanten. Uit de ervaringen van duizenden Quatt-klanten blijkt dat minder dan 0,5% last heeft van geluidsoverlast. En dat terwijl veel meer mensen vooraf geluidsproblemen verwachten. Wat betreft de aanschafkosten: consumenten zijn bij moderne aanbieders met de huidige subsidies minder dan €3.000,- kwijt, inclusief installatie. Hierbij is deskundig advies van cruciaal belang, onder meer bij het helder beschrijven van de terugverdientijd van een warmtepomp

Kennisgebrek rondom de voordelen van warmtepompen

Het gebrek aan kennis over zowel de korte- als langetermijvoordelen van warmtepompen baart Quatt zorgen. “Deze onwetendheid is een gemiste kans, aangezien veel Nederlanders nu al kunnen besparen,” aldus het bedrijf. Zelfs zonder de aangekondigde wetgeving van 2026 is dit mogelijk. Quatt benadrukt dat een verplichting tot het gebruik van warmtepompen niet altijd de beste oplossing is, omdat dit de innovatie kan belemmeren. De directeur van Quatt benadrukt juist dat het belang van voortdurende innovatie en het verstrekken van eerlijke informatie aan huiseigenaren, zodat zij de warmtepomp kunnen kiezen die het beste past bij hun situatie. 

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
17 May 2024

Alles wat je moet weten over een zonneboiler

Placeholder
15 May 2024

5 manieren om je bedrijfspand te verduurzamen

Placeholder
15 May 2024

Je huis verduurzamen tot energielabel A++++

Placeholder
6 May 2024

Wel of geen elektrische warmtepomp in Midden-Nederland