Placeholder

Energiezuinige woningen zijn populair en stimuleren de verkoopprijzen

24 November 2023Jelmer Jasken

Uit recent onderzoek van het Kadaster blijkt een opvallende toename in de verkoop van energiezuinige woningen. Deze woningen met een hoog energielabel ervaren niet alleen een stijgende vraag, maar vertonen ook een hogere gemiddelde verkoopprijs. In contrast hiermee zien we dat woningen met een lager energielabel juist een omgekeerd effect hebben op de verkoopprijzen. De impact van het energielabel op de woningwaarde is groot.

Toename verkoop energielabel A woningen in 2020 en 2023

Volgens het Kadaster steeg de verkoop van woningen met energielabel A aanzienlijk in de eerste maanden van 2020, met ruim 8500 verkopen. In het daaropvolgende kwartaal van dit jaar groeide dit aantal zelfs tot 10.400 woningen. Ondertussen vertoonde de verkoop van niet energiezuinige woningen (energielabel F en G) een dalende trend, met een constatering van 5700 transacties in het eerste kwartaal van 2020 tegenover slechts 4000 in het tweede kwartaal van 2023.

Lees ook: Nog minder vergunningen verleend voor nieuwbouwhuizen.

Toenemend prijsverschil energiezuinige en niet energiezuinige woningen

Het Kadaster benadrukt dat het prijsverschil tussen woningen met het hoogste en laagste energielabel significant is gestegen. In het eerste kwartaal van 2020 was dit verschil al €60.000.- tussen energielabel A en G. Echter, momenteel wordt er aanzienlijk meer betaald voor woningen met een hoge duurzaamheidsscore, waardoor het prijsverschil is opgelopen tot €140.000. 

Prijsdaling bij energielabel F en G woningen

Ondanks een initiële daling van woningprijzen aan het begin van dit jaar, merkt het Kadaster op dat deze daling het sterkst was bij woningen met energielabel F en energielabel G. Opvallend is dat vooral grotere appartementen boven de 80m2 met energielabel F of G het sterkst in prijs zijn gedaald. Daarentegen blijken kleine appartementen met een hoog energielabel minder gevoelig te zijn voor prijsschommelingen.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
16 February 2024

Rechter beslist: dubbel glas ook in monumentaal pand

Placeholder
7 February 2024

Het aantal nieuwbouwwoningen in 2023 blijft steken op 73.000

Placeholder
8 January 2024

Het energielabel 2024 wordt alsmaar belangrijker

Placeholder
28 December 2023

Nieuwe richtlijnen voor ISDE subsidie vanaf 2024