Energielabel D: wat betekent dit voor jou?
Een woning met energielabel D is een prima basis, maar er is nog flink wat ruimte voor verbetering. Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig je woning is in vergelijking met andere huizen, waarbij de labels lopen van A++++ (super zuinig) tot G (erg onzuinig).
Met energielabel D zit je in de middenmoot, wat betekent dat je huis al enige mate van isolatie heeft, maar er zijn nog stappen te zetten om je energieverbruik te verlagen.
Energielabel D: wat houdt het in?
Veel Nederlandse woningen hebben energielabel C of D, en hoewel deze huizen al beter geïsoleerd zijn dan woningen met lagere labels, kan er nog behoorlijk wat winst worden behaald. Woningen met energielabel D zijn vaak gebouwd tussen 1975 en 1982 en hebben een gemiddeld energieverbruik van 250 tot 290 kWh per vierkante meter per jaar. Dit betekent dat je energierekening al een stuk lager kan zijn dan bij huizen met een lager label, maar ook dat er ruimte is om te besparen.
Hoe energiezuinig is een woning met energielabel D?
Een woning met energielabel D heeft meestal al wat isolatie, maar vaak is er nog enkel glas aanwezig en is de cv-ketel verouderd. Dit zorgt ervoor dat het energieverbruik hoger is dan bij woningen met energielabels A, B of C. Er zijn meestal nog geen grote energiebesparende maatregelen genomen. Denk aan zonnepanelen of een warmtepomp, wat betekent dat er volop kansen zijn om de woning te verduurzamen.
Hoe kun je een huis met energielabel D verbeteren?
Als je een huis met energielabel D hebt, zijn er verschillende stappen die je kunt zetten om je huis energiezuiniger te maken. Hier zijn een paar ideeën:
- Glas vervangen: als je nog enkel glas of oud dubbel glas hebt, is het vervangen door HR++ of zelfs triple glas een slimme zet. Dit kan de isolatie van je woning aanzienlijk verbeteren.
- Isolatie aanbrengen of verbeteren: met betere dak-, vloer- en muurisolatie kun je niet alleen je energielabel verbeteren, maar ook direct besparen op je energierekening en je wooncomfort verbeteren.
- Zonnepanelen installeren: door zonnepanelen te plaatsen kun je je eigen energie opwekken, wat niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Het helpt je bovendien je energielabel omhoog.
- Overstappen op een warmtepomp: overweeg om je cv-ketel te vervangen door een warmtepomp. Dit is een duurzame oplossing waarmee je flink kunt besparen op je gasverbruik en je woning klaarstoomt voor de toekomst.
Een kleine tip met grote invloed: voordat je aan de slag gaat met het opwekken van je eigen energie, is het slim om eerst te checken of je huis goed geïsoleerd is. Zo blijft de energie die je zelf opwekt lekker binnen en waait het niet meteen weer weg door slecht geïsoleerde muren of ramen.
Wat staat er op het energielabel?
Op het energielabel van je woning zie je niet alleen hoe zuinig je huis momenteel is. En je krijgt ook meteen suggesties voor verbeteringen. Deze aanbevelingen worden gegeven door de energieadviseur die het label heeft opgesteld. Denk hierbij aan tips voor isolatie, zonnepanelen of zuinigere installaties. Bij de verkoop van je huis ben je verplicht om het energielabel te overhandigen aan de koper. Het is dus handig om te weten wat er op jouw energielabel staat.
Energielabel D: veel ruimte voor verbetering!
Een huis met energielabel D heeft zeker potentie. Door te investeren in betere isolatie, zonnepanelen en een warmtepomp kun je niet alleen je energielabel verbeteren. Maar ook je energierekening verlagen en je wooncomfort verhogen. Dus waarom wachten? Ook schreven wij al eens over het verhogen van je energielabel.
Een energielabel aanvragen?
Wil je weten hoe je woning scoort op energiezuinigheid of een nieuw energielabel aanvragen na verduurzaming? Bij Woninglabel.nl doe je dat eenvoudig en snel. Vergelijk hier alle energieadviseurs op één plek en maak altijd de beste keuze!
Start jouw vergelijking
Van gecertificeerde adviseurs op prijs, levertijd en beoordeling.