Placeholder

Energielabel C: wat betekent dit voor jou?

Een woning met energielabel C is redelijk energiezuinig, maar er is nog ruimte voor verbetering. Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met andere woningen, waarbij de labels variëren van A++++ (super zuinig) tot G (helemaal niet zuinig).

Een huis met energielabelklasse C zit mooi in het midden, wat betekent dat je huis behoorlijk goed geïsoleerd is, maar dat er nog stappen te zetten zijn om het nog energiezuiniger te maken.

Energielabel C: Wat houdt het in?

Veel woningen in Nederland hebben energielabel C of D, en deze huizen zijn over het algemeen redelijk energiezuinig. Dit betekent dat de woning goed bewoonbaar is en dat je al profiteert van lagere energiekosten dan huizen met een lager label. Woningen met energielabel C zijn vaak gebouwd tussen 1965 en 1974. Deze huizen hebben meestal een energieverbruik tussen de 190 en 250 kWh per vierkante meter per jaar. Dit is best netjes, maar er valt nog zeker winst te behalen op je energierekening. 

Hoe energiezuinig is een woning met energielabel C?

Huizen met energielabelklasse C zijn over het algemeen redelijk goed geïsoleerd, vaak met dubbel glas en enige vorm van dak- en muurisolatie. Maar er zijn meestal nog geen extra energiebesparende maatregelen, zoals zonnepanelen of een warmtepomp. Dit biedt kansen voor verbetering! Door deze investeringen te doen, kun je het energieverbruik van je woning verder omlaag brengen en misschien zelfs richting een energielabel B of A werken.

Hoe kun je een huis met energielabel C verbeteren?

Hoewel een huis met energielabel C al redelijk energiezuinig is, kun je nog veel doen om je woning nog duurzamer en energiezuiniger te maken. Hier zijn enkele maatregelen die je kunt overwegen:

  • Vervang dubbel glas door HR++ of triple glas: Veel huizen met energielabel C hebben nog ouder dubbelglas. Door dit te vervangen door hoogrendementsglas verbeter je de isolatie van je woning aanzienlijk.
  • Isolatie verbeteren: Denk aan extra dak-, vloer- en muurisolatie. Deze aanpassingen kunnen je energiekosten flink verlagen en zorgen voor meer comfort in huis.
  • Installeer zonnepanelen: Dit is een geweldige manier om je energiekosten te verlagen én je energielabel te verbeteren. Zonnepanelen kunnen je woning zelfs een labelstap omhoog helpen.
  • Overstap naar een warmtepomp: Overweeg de vervanging van je cv-ketel door een warmtepomp. Dit is een duurzame oplossing waarmee je flink kunt besparen op je gasverbruik.

Wat staat er op het energielabel?

Het energielabel geeft niet alleen de huidige staat van je woning weer, maar biedt ook verbetersuggesties. Deze suggesties komen van de energieadviseur die het label heeft opgesteld. Denk bijvoorbeeld aan aanbevelingen voor betere isolatie, zuinigere installaties of het plaatsen van zonnepanelen. Bij de verkoop van een woning is het verplicht om dit energielabel te overhandigen aan de nieuwe koper, dus het is slim om te weten wat er op jouw energielabel staat.

Voorbeeld energielabel C
Voorbeeld energielabel C

Energielabel C: nog veel mogelijkheden voor verbetering

Als je woning een energielabel C heeft, zijn er volop mogelijkheden om te besparen op je energiekosten en je energielabel te verbeteren. Naast betere isolatie en glas, kun je ook denken aan duurzame maatregelen zoals zonnepanelen of een warmtepomp. Deze investeringen helpen je niet alleen om je energielabel te verbeteren, maar zorgen ook voor een lagere energierekening en meer comfort.

Een energielabel aanvragen?

Wil je weten hoe je woning scoort op energiezuinigheid of een nieuw energielabel aanvragen? Via Woninglabel.nl kun je eenvoudig en snel een energielabel aanvragen. Hier vergelijk je alle adviseurs op één plek, zodat je altijd de beste keuze maakt.

Start jouw vergelijking

Van gecertificeerde adviseurs op prijs, levertijd en beoordeling.

compare-image