Placeholder

Veel Groningse kantoren hebben nog steeds een laag energielabel

5 May 2023Jelmer Jasken

Vanaf het begin van 2023 moeten gebouwen ten minste energielabel C hebben om als kantoor te kunnen worden gebruikt. In de gemeente Groningen voldoet 18% van de kantoorruimtes hier nog niet aan. Dit blijkt uit cijfers van vastgoedbedrijf CBRE.

Pandeigenaren die niet aan de energielabel C verplichting voldoen, kunnen theoretisch een boete verwachten. Toch zal het voor de meeste pandeigenaren niet zo’n vaart lopen. Volgens Esther Verhoeff, woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), zullen gemeenten niet massaal boetes uitdelen. Er zijn namelijk nog gebruikelijke stappen te nemen, zoals het aanschrijven van pandeigenaren. Daarnaast krijgen de eigenaren nog genoeg tijd om alsnog aan de eisen te voldoen. Bovendien kan de aanpak per gemeente verschillen. 

Per regio verschillend

Op dit moment voldoet ongeveer 70% van de kantoorruimtes in Groningen aan de energielabel C verplichting. Dit is hoger dan het landelijke gemiddelde van 64% en daarom enigszins goed nieuws voor de provincie. Binnen de provincie is de gemeente Groningen koploper en Westerwolde hekkensluiter. Goed om te weten is dat het hierbij gaat om de vierkante meters kantoorruimte en niet om het aantal kantoren zelf.  Zo geeft het aantal kantoren per gemeente geen vertekend beeld. 

Meer kantoren groen energielabel

Vastgoedbedrijf CBRE adviseert over het verduurzamen van kantoren en is positief over deze cijfers. Bijna elke gemeente laat een verbetering zien ten opzichte van vorig jaar. Maar niet alle gemeenten gaan erop vooruit. In een aantal gemeenten daalt het percentage kantoorruimtes met minimaal label C. Dit komt doordat de regels zijn aangescherpt. Het kan dus voorkomen dat kantoren die voorheen een energielabel C hadden, dat nu niet meer hebben. De overheid heeft zelf ook nog werk te verrichten als het gaat om de energielabels. Namelijk 18% van de overheidsgebouwen voldoet niet aan de eigen verplichtingen. 

Uitzondering label C plicht

Niet alle kantoorpanden hoeven aan de verplichting van minimaal energielabel C te voldoen. De verplichting geldt voor gebouwen met de volgende functies (dit kan 1 functie zijn, maar ook een combinatie van meerdere functies):

  • kantoor;
  • onderwijs, zoals scholen en universiteiten;
  • bijeenkomst, zoals cafés, restaurants, kinderopvang en vergadercentra;
  • gezondheidszorg, zoals ziekenhuizen, verpleeghuizen, verzorgingshuizen;
  • logies, zoals hotels en pensions;
  • sport, zoals sporthallen, stadions, zwembaden;
  • winkels, zoals supermarkten, warenhuizen, showrooms van garages.

Daarnaast geldt de verplichting alleen voor bedrijfspanden die:

  • groter zijn dan 100 m2;
  • een kantoorfunctie hebben voor meer dan 50% van het totale gebruiksoppervlak;
  • over twee jaar nog in gebruik zijn als kantoor (geen sloop, transformatie of onteigening);
  • geen monument zijn.

Toekomstbestendige kantoren

CBRE meldt dat handhaving niet het enige is dat zal helpen. Het bedrijf constateert dat huurders van kantoorgebouwen graag in een duurzaam gebouw werken dat toekomstbestendig is. Dit kan leiden tot lagere servicekosten. De energiecrisis heeft het bewustzijn vergroot dat energie geld kost, aldus Frank Verwoerd, hoofdonderzoeker bij CBRE. Het energielabel is slechts een eerste stap in de verduurzaming en er worden meer regels verwacht. Huurders willen vooruitlopen op de huidige regels.

Maar waarom wachten sommige kantooreigenaren dan nog steeds met verduurzamen? Volgens Verwoerd zijn sommige eigenaren zich nog niet altijd bewust van de regelgeving, vooral degenen die niet dagelijks bezig zijn met hun vastgoed.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
22 April 2024

Je huis met energielabel A+ stijgt 23% in waarde

Placeholder
12 April 2024

Rabobank biedt haar hypotheekklanten een unieke kans op gratis energieadvies en isolatiebudget

Placeholder
12 April 2024

Wat zijn de voordelen van triple glas (hr+++ glas)

Placeholder
20 March 2024

Publieke toezichthouder om de kwaliteit van het energielabel te verhogen