Placeholder

Overheid voldoet niet overal aan eigen energielabel C plicht

30 December 2022Jelmer Jasken

Er zijn op 1 januari 2023 zeker 21.000 kantoorpanden niet in het bezit van een energielabel C of hoger, wat wel hoort volgens de energielabel C verplichting. Deze cijfers zijn afkomstig uit het onderzoek van vastgoedorganisatie CBRE. Vanaf 2023 is het wettelijk verboden als gebouweigenaar om een pand dan nog als kantoor te gebruiken.

In 2018 werd de energielabel C verplichting in het Bouwbesluit vastgelegd. Uit onderzoek komt naar voren dat niet alleen commerciële kantoorpanden niet tijdig voldoen aan de plicht, maar ook de kantoren van verschillende gemeenten, politie, rechtbanken en provincies. Zo komt naar voren dat slechts 55% van alle kantoorpanden van de Rijksoverheid voldoet aan de label C plicht. 15% heeft een energielabel D of zelfs nog lager. 

Geen officieel energielabel

Pak ‘m beet 30% van de kantoren van de Rijksoverheid heeft nog niet eens een officieel energielabel. Volgens woordvoerder van het Rijksvastgoedbedrijf zijn de energielabels niet met slechts één druk op de knop te verkrijgen. 

Minister Hugo de Jonge, Volksverhuizing en Ruimtelijke Ordening, is verantwoordelijk voor het invoeren van de label C plicht. Volgens de Jonge is toezicht en handhaving van essentieel belang, maar overtreedt zacht gezegd zijn eigen regels. 

Woordvoerder van het Rijksvastgoedbedrijf laat weten dat de overtreding op een redelijk termijn opgelost gaat worden. Wanneer alle nodige panden voldoen aan de plicht is niet duidelijk. 

Uitzondering energielabel C plicht

Het is natuurlijk nog wel goed om te weten welke kantoorgebouwen uitgezonderd zijn van de energielabel C verplichting. Dit zijn:

  • monumentale panden;
  • panden waarbij minder dan de helft wordt gebruikt als kantoor;
  • kantoren welke kleiner zijn dan 100m2;
  • kantoorruimtes welke nog maar twee jaar gebruikt worden;
  • panden waar de verduurzamingsmaatregelen niet in tien jaar terugverdiend worden;
  • kantoren zonder energieverbruik.

Meer dan de helft van alle energielabel C verplichte kantoren heeft de energielabels niet op orde, volgens onderzoek van CBRE. Kantooreigenaren die niet voldoen aan de verplichting krijgen eerst een waarschuwing om alsnog een label op te laten stellen dan wel te verduurzamen. Helpt een waarschuwing niet? Dan kan er een dwangsom opgelegd worden. 

Gezichtsverlies

Het overtreden van eigen regels kan imagoschade oplopen voor de overheid, denkt vastgoedexpert Paul Goedvolk. “Met de achterstand in het verduurzamen van de eigen kantoorgebouwen staat de overheid de eigen klimaatdoelen in de weg. Dat kan tot gezichtsverlies leiden.” 

Handhaving

Ook komt naar voren dat niet elke gemeente direct per 1 januari ingrijpt. Zo heeft de gemeente Amersfoort het over ‘stimulerend handhaven’ en de gemeente Leiden over ‘stimuleren en verleiden’ om te verduurzamen. De gemeente Amsterdam gaat daarentegen  vanaf 1 januari wel direct controleren op het naleven van de label C plicht.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
20 March 2024

Publieke toezichthouder om de kwaliteit van het energielabel te verhogen

Placeholder
8 March 2024

Wat is het klimaatlabel voor woningen?

Placeholder
4 March 2024

Woninglabel.nl betrekt splinternieuwe kantoorruimte

Placeholder
29 February 2024

Rabobank, Woninglabel.nl, Klimaatroute en Sobolt & Enven bundelen krachten in de Energietransitie voor Nederlandse huiseigenaren