Placeholder

Hoe gaan we groene energie opslaan?

21 July 2022Jelmer Jasken

Eén van de grootste problemen bij groene energie is het gebrek aan opslagmogelijkheden. Nu we minder afhankelijk willen worden van gas, is het belangrijk om het opslagprobleem van groene energie aan te kaarten. Vandaag laten we je zien welke opslagmogelijkheden er momenteel in ontwikkeling zijn.

Giga Storage: Megabatterij

De eerste megabatterij is in 2020 in Flevoland geplaatst door Giga Storage. Deze kan voor ca. 5000 huishoudens per jaar aan energie opslaan. Zo’n batterij moet de energie die is opgewekt met windmolens en zonnepanelen tijdelijk kunnen opslaan. Op die manier gaat er geen energie verloren en zijn huishoudens ook in de drukbezette avonduren voorzien van groene energie.

Giga Storage werkt momenteel aan een nog grotere batterij. Deze batterij moet voor 21.000 huishoudens energie kunnen opslaan. De batterij levert dan ‘s avonds de opgeslagen energie terug aan het hoogspanningsnet. Zo’n batterij is dus een oplossing voor energieopslag op de korte termijn.

Zoutkristallen

Aan de TU Eindhoven zijn ze bezig met de ontwikkeling van energieopslag in zoutkristallen. Hoe dat werkt? De speciale zoutkristallen nemen water op en groeien in grootte, waarbij warmte vrijkomt. Deze warmte kan via een warmtewisselaar aan het verwarmingscircuit van jouw huis worden afgegeven. Wil je de warmte opslaan? Voeg dan de warmte toe aan de zoutkristallen. Na het toevoegen van de warmte verdampt het water uit het zoutkristal en krimpen de zoutkristallen. Op die manier zijn ze weer ‘opgeladen’.

Het voordeel van zoutkristallen is dat je er, ongeacht de tijd en plaats, warmte in op kunt slaan. De verwachting is dat over drie jaar dit systeem werkzaam is op wijkniveau, ter vervanging van stadsverwarming.

Bodemwarmte

Een andere effectieve manier van energieopslag is warmteopslag in de bodem. Zo wordt in Noord-Holland bodemwarmte gebruikt om kassen te verwarmen. De warmte halen ze op 2000 meter diepte uit de grond, uit water dat maar liefst 90 graden is. De bodem/water-warmtepomp voor gebouwen werkt op een soortgelijke manier.

Het bewaren van bodemwarmte gaat als volgt: eerst wordt er vanaf 400 meter diepte koud water omhoog gepompt. Vervolgens wordt dat water warm gemaakt met de restwarmte uit de kassen. Het warme water wordt vervolgens opgeslagen onder de grond. Onder de grond blijft het water warm en zo kun je het in de wintermaanden weer opnieuw gebruiken om de kassen te verwarmen.

Waterstof

Bij waterelektrolyse zet je stroom en water om in waterstof en zuurstof. Deze waterstof kun je weer gebruiken als energiebron. De Gasunie werkt momenteel aan een industrieel waterstofnetwerk. De realisatie van woonwijken op waterstof lijkt nog ver weg, vanwege de hoge kosten en beperkte beschikbaarheid van waterstof.

Lagere energierekening

Wat betekent dit nou allemaal voor jou? Als we groene energie succesvol weten op te slaan, ga jij hier als consument ook van profiteren. Hoewel dit nog even op zich zal laten wachten, betekent effectieve energieopslag een lagere energierekening.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
12 April 2024

Rabobank biedt haar hypotheekklanten een unieke kans op gratis energieadvies en isolatiebudget

Placeholder
12 April 2024

Wat zijn de voordelen van triple glas (hr+++ glas)

Placeholder
20 March 2024

Publieke toezichthouder om de kwaliteit van het energielabel te verhogen

Placeholder
8 March 2024

Wat is het klimaatlabel voor woningen?