Placeholder

Industrieel waterstofnetwerk in 2030: op naar de waterstofwoning?

15 July 2022Jelmer Jasken

Rob Jetten heeft de Gasunie aangewezen als de aanlegger van het waterstofnetwerk in Nederland. De opslag en import van waterstof zal ook deels door de Gasunie georganiseerd worden. De Gasunie schat dat 85 procent van de huidige aardgasleidingen hergebruikt kan worden voor waterstof. Het waterstofnetwerk gaat in de komende jaren zeehavens met grote industriële clusters en opslaglocaties verbinden. Daarnaast komen er verbindingen met Duitsland en België.

Fasering

In fase 1 zijn tussen 2025 en 2026 de grote industriële clusters aan de kust van Nederland verbonden met zeehavens door middel van het waterstofnetwerk. Daarnaast is er dan verbinding met opslagcapaciteit en is de import en doorvoer naar Duitsland gefaciliteerd.

In fase 2 is tussen 2027 en 2028 het waterstofnetwerk van noord naar zuid doorgetrokken tot en met Chemelot in Limburg, een belangrijk industrieel cluster. Er is dan ook een complete koppeling met het Duitse transportnet.

In fase 3 zijn in 2030 alle overige verbindingen aan de beurt. Chemelot is dan verbonden met Zeeland. Daarnaast moeten alle connecties naar België gereed zijn en wordt de capaciteit richting Duitsland vergroot.

Op naar de waterstofwoning?

Ook in de woningbouw wordt al geëxperimenteerd met de implementatie van waterstof. In november 2021 had H2AHome een primeur met de eerste bestaande woning in Europa die een aansluiting op een bestaand, ondergronds waterstofnetwerk kreeg.

Toch staat grootschalige realisatie van de waterstofwoning nog in de kinderschoenen. Hoewel waterstof een veelbelovend duurzaam alternatief voor aardgas is bij de verwarming van woningen, zijn er momenteel nog enkele obstakels. Zo is waterstof schaars. De waterstof die wel beschikbaar is wordt momenteel geïnvesteerd in de duurzaamheidstransitie van de industrie, zoals hierboven beschreven. Daarnaast is waterstof erg duur.

De kans is dus groot dat we nog een tijd zullen moeten wachten op hele wijken die aangesloten zijn op waterstofnetwerken. De realisatie van industrie op waterstof is echter wel al dichterbij. Daarna volgt hoogstwaarschijnlijk verkeer op waterstof en vervolgens is de woningbouw pas aan de beurt.

Het is momenteel dus realistischer om naar andere groene energie-alternatieven op zoek te gaan. Zo zijn zonnepanelen en warmtepompen al goede opties om de CO2 uitstoot van je woning te verminderen.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
16 July 2024

EnergielabelMonitor biedt inzicht in energielabels van panden in alle Nederlandse gemeenten

Placeholder
8 July 2024

Natuurlijke ventilatie in je huis voor een gezond binnenklimaat

Placeholder
1 July 2024

Verbouwen of verhuizen: wat is de beste keuze?

Placeholder
10 June 2024

7 slimme tips voor duurzaam en milieuvriendelijk wonen