Groei van duurzame energiebronnen in 2023
Met het groeiende gebruik van hernieuwbare energiebronnen lijkt de oplossing voor de energiecrisis dichterbij te komen. Voorbeelden van energiebronnen zijn windparken, zonnepanelen en een grotere toestroom van LNG (Liquid Natural Gas), oftewel vloeibaar gas.
Echter, het is nog te vroeg om te juichen, omdat de prijzen voor gas en stroom nog steeds hoog zijn. De prijzen kunnen verder stijgen als de huidige uitbraak van het coronavirus in China achter de rug is.
De huidige daling van energieprijzen in 2023 is voornamelijk het gevolg van de, tot nu toe, zachte winter en de grotere beschikbaarheid van hernieuwbare energiebronnen, zoals het kunnen benutten van windparken.
Stabiliteit in een onzekere markt
Ondanks de veranderende energieprijzen, is de situatie voor de energiebranche weinig veranderd. Er is nog steeds een beperkt aanbod van olie en gas, terwijl de vraag naar energie hoog blijft. Experts verwachten daarom dat de gemiddelde energieprijzen op lange termijn hoog zullen blijven.
De gasprijs die afgelopen augustus een record van bijna €350 bereikte, is inmiddels gezakt tot onder de €80 euro. Daarentegen blijft de huidige gasprijs nog steeds vier keer hoger dan de prijs die voor 2021 gangbaar was. Volgens een olie- en gasexpert van The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) is dit een gevolg van de wet van vraag en aanbod.
Men test op dit moment hoeveel de gasprijs kan dalen voordat de vraag weer stijgt. Als de prijs te laag wordt, is het voor Aziatische partijen minder aantrekkelijk om vloeibaar gas aan Europa te verkopen.
Lees ook: 5 manieren om je energielabel te verhogen.
De gascrisis zal nog niet snel opgelost zijn. Martien Visser, een expert op het gebied van energietransitie aan de Hanzehogeschool Groningen, heeft eerder eens aangegeven dat 2023 een belangrijk jaar kan worden in dit verband. Dit komt, omdat de Europese Unie ondanks de oorlog in Oekraïne en de hoge prijzen nog steeds veel gas uit Rusland heeft geïmporteerd om hun gasopslagen mee te vullen.
LNG
In 2023 zullen we echt andere bronnen moeten gebruiken, zoals gas uit Noorwegen en vloeibaar aardgas (LNG) dat met schepen wordt vervoerd. Hiervoor zijn speciale havenfaciliteiten nodig, die momenteel in Europa in aanbouw zijn.
Volgens Visser zijn er drie dingen van groot belang in 2023: het verhogen van de importcapaciteit van LNG, energiebesparing en het voorkomen van een strenge winter. Hoewel de energiebesparing onzeker is, kan het nog steeds leiden tot hoge energierekeningen. Al met al moeten we gewoon voorzichtig blijven.
Energiebranche 2023
Van den Beukel gelooft dat de prijzen van olie nog enige tijd hoog zullen blijven. Dit, doordat de vraag nog steeds niet afneemt en er minder is geïnvesteerd in nieuwe productie. De verwachting is dat als China uit de problemen van de coronapandemie komt, de olieprijs in de tweede helft van 2023 weer kan stijgen.
Martien Visser hoopt vooral dat de ondergrondse gasopslagen tijdig gevuld blijven en maximaal benut worden tot de lente, omdat het niet gegarandeerd is dat ze volgend stookseizoen weer maximaal gevuld kunnen worden. Ook is hij niet gerust over de continuïteit van de levering van LNG. Momenteel wordt rekening gehouden met de bestaande LNG-terminals in Noordwest-Europa, maar er zijn zorgen dat er problemen kunnen optreden, zoals technische problemen of tijdelijke leveringsproblemen vanwege Aziatische partijen die het gas zelf nodig hebben. Daarom gelooft Visser dat we dit jaar nog op een randje van de afgrond lopen.
Oplossing voor de energiecrisis
Er is echter hoop voor de toekomst, omdat er een groei is in het gebruik van duurzame energie. In 2023 worden bijvoorbeeld twee grote windenergieparken op de Noordzee in gebruik genomen. Daarnaast worden er steeds meer zonnepanelen geïnstalleerd in Nederland. Bij gunstige weersomstandigheden in de zomer, kan er zelfs sprake zijn van negatieve stroomprijzen. En dat zelfs tijdens een energiecrisis. In het recente Labelnieuws van februari komt naar voren dat januari 2023 al heeft gezorgd voor een recordproductie aan windenergie.
Start jouw vergelijking
Van gecertificeerde adviseurs op prijs, levertijd en beoordeling.