Placeholder

Europese gasprijs per megawattuur daalt

27 December 2022Jelmer Jasken

Na een lange periode daalde vorige week de prijs voor één megawattuur gas weer eens onder de €100. Nu betaal je voor één megawattuur gas zelfs rond de €80! Voor het eerst sinds oktober betaalden handelaren op de Europese handelsbeurs minder dan €100 voor één megawattuur gas.

Wat was dan de oorzaak van de daling? Dit kwam door het zachtere weer en doordat de Europese landen vorige week een deal over een prijsplafond voor gas hebben gesloten. De deal zorgt ervoor dat extreme prijsstijgingen verleden tijd zijn. Daarnaast denken handelaren dat windenergie ook een grote rol speelt in de verlaging van de gasprijs. 

Recordhoogte

De gasprijs bereikte in augustus een recordhoogte van zo’n €350 per megawattuur. Dit kwam door de beperkte gastoevoer vanuit Rusland, defecte kerncentrales in Frankrijk en doordat veel landen in Europa hun gasvoorraden wilden aanvullen voor de winter.

Lees ook: Woninglabel’s Verhuischecklist.

Er was een gigantische vraag naar gas terwijl het aanbod beperkt was. Hierdoor schoot de prijs flink omhoog en daar lijkt nu, voorzichtig gezegd, een einde aan te komen. Desalniettemin is de huidige gasprijs alsnog best hoog, want voordat de prijs in het najaar van 2021 steeg, kostte één megawattuur slechts een paar tientjes. 

Goedkoper gas

Als de gasprijs voor een langere periode laag is kan het gunstig uitpakken voor veel mensen hun energierekening. Wanneer energiebedrijven dan minder hoeven te betalen voor het inkopen van gas, kunnen ze op termijn ook weer goedkoper het gas aanbieden.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
26 May 2023

Deze provincie wint de strijd om groene energielabels

Placeholder
19 May 2023

Impact van energielabel op woningwaarde groter dan ooit

Placeholder
12 May 2023

Verhoog de waarde van je woning met een groen energielabel

Placeholder
5 May 2023

Veel Groningse kantoren hebben nog steeds een laag energielabel