Placeholder

Woninglabel’s Verhuischecklist

21 October 2022Jelmer Jasken

Een verhuizing moet je goed voorbereiden en je vergeet altijd wel iets. Daarom komen wij met een handig artikel om jouw verhuizing zo soepel als mogelijk te laten verlopen.

Doorgeven adreswijziging

Bij een verhuizing moet je naast het doorgeven van je nieuwe adres aan je naasten en verschillende organisaties, ook het nieuwe adres op tijd doorgeven aan de toekomstige gemeente. Dit dien je binnen vier weken voor je verhuizing te doen of maximaal vijf dagen na je verhuizing op het nieuwe adres.

Geef je de wijziging later door? Dan geldt de aangiftedatum als verhuisdatum. Jouw gemeente kan hiervoor een boete uitschrijven van max. €325, wat erg zonde van het geld is.

Een tip van ons: maak op tijd een lijstje van de personen en organisaties voor het doorgeven van je nieuwe adres. Je kunt ook makkelijk gebruik maken van de verhuisservice van PostNL.

De gemeentebelastingen

Als je verhuist naar een andere gemeente kun je sommige, vooruitbetaalde gemeentebelastingen, deels terugkrijgen. Hieronder vallen de rioolheffing, afvalstoffenheffing en hondenbelasting. Er zijn gemeenten die dit zelf controleren, maar er zijn ook gemeenten waar je zelf achteraan moet gaan.

Hondenbezitter? Meld jouw hond dan aan bij je nieuwe gemeente. De onroerende zaakbelasting (OZB) krijg je niet terug van de gemeente. De notaris verrekent meestal de reeds betaalde OZB tussen de oude en nieuwe huiseigenaren.

Het gas, water en licht/energie

Zorg ervoor dat je gas-, water- en elektriciteitsaansluiting goed zijn geregeld bij je nieuwe woning. Het is in de meeste gevallen niet moeilijk, maar wel belangrijk. Je kunt ervoor kiezen om je huidige energieleverancier mee te verhuizen, maar het kan nooit kwaad om eens te kijken naar wat het overstappen naar een nieuwe leverancier kost. Geef je adreswijziging op tijd door, want dat is belangrijk voor de afrekening. Heeft je nieuwe woning een laag energielabel? Je kunt eenvoudig een nieuw energielabel aanvragen.

Verder kun je zelf niet kiezen welke waterleverancier je krijgt. Daarbij komt dat je in principe niet je eigen wateraansluiting hoeft te regelen voor je nieuwe woning. Het is wel belangrijk om de standen van de watermeter in de oude en nieuwe woning op te nemen en je verhuizing door te geven aan het waterbedrijf.

Verzekeringskwestie

Als je een woning koopt, moet je ook een aantal verplichte en noodzakelijke verzekeringen afsluiten. Denk hierbij aan verzekeringen zoals een overlijdensrisicoverzekering, inboedel- en opstalverzekering.

Internet en TV

Tegenwoordig is het wel zo fijn dat als je intrekt in je nieuwe woning, de internet- en televisieaansluiting goed zijn geregeld. Controleer wel voor je verhuizing of jij je huidige abonnementen kunt meenemen naar je nieuwe adres, want niet elke provider is overal actief. Daarbij komt nogmaals de tip om eens te kijken naar andere providers, wellicht is het goedkoper.

De zorgverzekering en zorgverleners

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar als je gaat verhuizen naar een andere woonplaats moet je vaak ook op zoek naar een nieuwe huisarts, tandarts en apotheek. Daarbij komt de vraag of je zorgverzekeraar wel een contract heeft met je nieuwe zorgverlener?

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
22 April 2024

Je huis met energielabel A+ stijgt 23% in waarde

Placeholder
12 April 2024

Rabobank biedt haar hypotheekklanten een unieke kans op gratis energieadvies en isolatiebudget

Placeholder
12 April 2024

Wat zijn de voordelen van triple glas (hr+++ glas)

Placeholder
20 March 2024

Publieke toezichthouder om de kwaliteit van het energielabel te verhogen