2022 bespaarde 22 megaton CO2
Uit de cijfers van energieopwek.nl blijkt dat we in Nederland bijna 300 petajoule hernieuwbare energie hebben opgewekt in 2022. Dat is 15% meer dan in 2021. Het opwekken van duurzame energie heeft daarmee 22 megaton aan CO2 bespaard!
Zonne-energie
Daarmee was zonne-energie een groot aandeelhouder. In 2022 leverden de zonnepanelen ongeveer 40% meer energie op dan het jaar ervoor. Oorzaak van de stijging: het was een erg zonnig jaar. Het aandeel biomassa is door de groei van zon- en windenergie iets minder belangrijk geworden. Zoals te lezen in Labelnieuws is januari 2023 al goed voor een recordproductie windenergie middels windmolens.
Energieprijzen
Door de overheid beschikbaar gestelde subsidies zorgden ervoor dat er in 2022 veel hernieuwbare energie is bijgekomen. De hoge energieprijzen hebben nauwelijks invloed gehad, zegt een Lector Energietransitie aan de Hanzehogeschool Groningen en ontwikkelaar van energieopwek.nl. “Men wil misschien wat liever een zonnepaneel op het dak, maar die waren al populair. Het neerzetten van windmolens is een erg traag proces. De hoge energieprijzen hebben nog voor geen enkele windmolen extra gezorgd.”
De Lector Energietransitie verwacht een rooskleurig 2023. Hij gaat ervan uit dat het doel van 16% hernieuwbare energie in 2023 wordt behaald. “Het is niet heel moeilijk te voorspellen, want veel projecten hebben hiervoor al subsidie gekregen. De projecten moeten alleen nog gerealiseerd worden.”
Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.
Vergelijk nuMeer labelnieuws

Nederlandse koopwoningen duurzamer dan verwacht

Subsidie voor isolatie tegen energiearmoede

Niet veel Nederlanders zijn bekend met de terugverdientijd van een warmtepomp
