Placeholder

Recordproductie windenergie in januari

6 February 2023Jelmer Jasken

Dit jaar komt goed uit de startblokken met het opwekken van duurzame energie, volgens energieopwek.nl. Op land zorgden de windmolens in januari voor een recordproductie aan windenergie. Samen namen de molens in totaal 18% van de totale vraag naar elektriciteit voor hun rekening, zegt energieopwek.nl, dat de duurzame energievoorziening inzichtelijk maakt.

Windmolens en zonnepanelen

Van al het in januari gebruikte stroom, kwam ruim 10% van de windmolens op zee. Zonnepanelen leverden, ondanks de grauwe januaridagen, toch bijna 5% van de vraag. Het aantal aangelegde zonnepanelen is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Daardoor overtrof de productie van afgelopen januari die van de zomer van 2017, aldus energieopwek.nl. De website hoort bij het Nationaal Klimaat Platform, dat is opgericht om de verduurzaming van Nederland te ondersteunen.

Hernieuwbare energiebronnen

Totaal gezien was de stroomproductie uit hernieuwbare bronnen 20% hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. De hernieuwbare bronnen leverden in januari ruim 40% van alle stroom. Naast de wind- en zonne-energie was bijna 10% afkomstig uit biomassa.

De genoemde cijfers hebben alleen betrekking tot de stroomproductie. Voor de warmte voor gebouwen & industrie en transport is ook veel energie nodig. Deze energie is vaak nog afkomstig uit fossiele brandstoffen, zoals aardgas en olie. 

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
12 April 2024

Rabobank biedt haar hypotheekklanten een unieke kans op gratis energieadvies en isolatiebudget

Placeholder
12 April 2024

Wat zijn de voordelen van triple glas (hr+++ glas)

Placeholder
20 March 2024

Publieke toezichthouder om de kwaliteit van het energielabel te verhogen

Placeholder
8 March 2024

Wat is het klimaatlabel voor woningen?