Placeholder

Het energielabel 2024 wordt alsmaar belangrijker

8 January 2024Jelmer Jasken

In de afgelopen jaren keken potentiële huizenkopers nauwelijks naar het energielabel van een woning die hun interesse wekte. Maar met het energielabel anno 2024 is dat drastisch veranderd. 

De stijgende energieprijzen hebben al enkele wijzigingen teweeggebracht, maar sinds 1 januari 2024 zijn er nieuwe richtlijnen voor hypotheeknormen bijgekomen. Een beter energielabel in 2024 betekent dat je meer kunt lenen voor de aanschaf van een huis. 

Energielabel in 2024 zorgt voor een hogere hypotheek

Voor huizen die te koop staan met het meest gunstige energielabel A++++, kunnen kopers tot wel €50.000,- meer lenen dan voor woningen met de drie slechtste energielabels: E, F en G. De gedachte hierachter is simpel: met een energiezuinig huis bespaar je maandelijks op energiekosten, dus mag je meer besteden aan de hypotheek. 

Wat de impact zal zijn van deze nieuwe hypotheeknormen moeten we nog afwachten, aangezien de regels nog maar net van kracht zijn.

Stijgende waarde van verduurzaming

De nieuwe richtlijnen prikkelen huiseigenaren om hun woningen duurzamer te maken. Bij verkoop is een gunstig energielabel een enorme troef ten opzichte van een minder gunstig label. Dit onderwerp is al uitgebreid besproken, onder andere in de artikelen: stijgende populariteit van energiezuinige woningen stimuleert verkoopprijzen, het energielabel en de invloed op de hypotheek leennormen 2024 of de impact van het energielabel op de woningwaarde groter dan ooit. 

Vaak zijn makelaars goed op de hoogte van de nieuwe richtlijnen en stimuleren verkopers om hun woning te presenteren met een zo hoog mogelijk energielabel. Zijn er relatief eenvoudige maatregelen om het label te verbeteren? 

Het energielabel in 2024 biedt meer verduurzamingsmogelijkheden

Met de nieuwe richtlijnen is ook gedacht aan kopers van huizen met een ongunstig energielabel. Zij krijgen de mogelijkheid om meer geld te lenen, maar enkel met de voorwaarde om het nieuwe huis te verduurzamen met dat geld.

Voor de drie slechtste energielabels – E, F en G – kan men tot €20.000 extra lenen. Dit geld mag niet gebruikt worden voor de aankoop van de woning, maar moet worden geïnvesteerd in verduurzaming, zoals isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.

Hypotheekverstrekkers ondersteunen energielabel 2024

Hypotheekverstrekker ING omarmt ook de nieuwe richtlijnen vol enthousiasme. Door duurzame investeringen behouden woningen hun waarde en vermindert de financiële kwetsbaarheid van bewoners. ING benadrukt dat verduurzaming een integraal onderdeel moet zijn van elk adviesgesprek. 

De Rabobank sluit zich hierbij aan, waarbij de nieuwe regels een stimulans vormen om te verduurzamen. Maar voor veel huiseigenaren blijft het verduurzamen van een woning een uitdaging, zowel financieel als praktisch. Daarom vergoedt de bank sinds vorige maand een energieadvies voor klanten met woningen met energielabel G of F. Zij kunnen vervolgens €1.000,- ontvangen voor isolatiemaatregelen. 

De versoepeling van leennormen voor duurzame woningen levert hypotheekverstrekkers voordelen op. Dit stelt hen in staat om meer leningen te verstrekken en draagt bij aan het stimuleren van duurzame initiatieven. 

Prijsverschillen hebben impact op de woningmarkt

De stijgende energieprijzen hebben de prijsverschillen tussen woningen met gunstige en ongunstige energielabels vergroot. De komende tijd zal onthullen hoe de nieuwe hypotheeknormen de woningprijzen zullen beïnvloeden.

Zo zijn er geluiden dat nieuwbouw hierdoor aantrekkelijker wordt. Dit vanwege de gunstige energielabels en ruimere leennormen. Adviseurs denken echter dat oudere appartementen minder populair zullen worden. Dit komt doordat appartementen vaak onderdeel zijn van een Vereniging van Eigenaren (VvE) en verduurzaming binnen een VvE lastiger is. 

Voortdurende daling hypotheekrente

Het valt op dat de hypotheekrente al ongeveer tien opeenvolgende weken aan het dalen is. Momenteel staat de gemiddelde tienjaarsrente met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) op 3,99%, wat ruim een half procentpunt lager is dan in november. Een afname van de hypotheekrente kan de huizenprijzen omhoogstuwen. Hoe lager de rente, hoe meer speelruimte huizenkopers hebben. 

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
16 July 2024

EnergielabelMonitor biedt inzicht in energielabels van panden in alle Nederlandse gemeenten

Placeholder
8 July 2024

Natuurlijke ventilatie in je huis voor een gezond binnenklimaat

Placeholder
1 July 2024

Verbouwen of verhuizen: wat is de beste keuze?

Placeholder
10 June 2024

7 slimme tips voor duurzaam en milieuvriendelijk wonen