Wie betaalt het energielabel voor een bedrijfspand?
De juridische eigenaar van het bedrijfspand is wettelijk verplicht om bij de verhuur, verkoop of oplevering van het bedrijfspand een geldig energielabel te laten zien. Doe je dit als juridische eigenaar niet? Dan riskeer je een boete.
Per 1 januari 2023 gaat de energielabel C verplichting in. Dit betekent dat kantoorpanden vanaf 1 januari 2023 over minimaal energielabel C moeten beschikken. Lees hier verder over de energielabel C verplichting. Het is dus zaak dat je bedrijfspand tegen eind 2022 voldoende verduurzaamd is om minimaal op energielabel C uit te kunnen komen.
Aangezien de juridische eigenaar van het bedrijfspand wettelijk verplicht is om een geldig energielabel te laten zien vallen eventuele verduurzamingsmaatregelen ook onder zijn/haar verantwoordelijkheid. Hoe financier je als eigenaar die verduurzamingsmaatregelen? Financieren kan op verschillende manieren. Zo kun je in aanmerking komen voor acht verschillende subsidies, waaronder de energie-investeringsaftrek (EIA) en de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Daarnaast kun je als pandeigenaar een Energy Service Company (ESCo) overwegen. Deze investeert namens jou in de verduurzaming van je pand en ontvangt vervolgens een percentage van wat de verduurzaming heeft opgeleverd. Er zijn ook verschillende leningen beschikbaar gesteld voor de verduurzaming van bedrijfspanden. Zo is er de traditionele ‘bancaire lening’, de groene lening en zijn er speciale leningen voor vastgoedverduurzaming. Wil je meer weten over hoe je als pandeigenaar de verduurzaming van jouw bedrijfspand kunt financieren? Lees dan ons labelnieuwsartikel over verduurzaming financieren.
Start jouw vergelijking
Van gecertificeerde adviseurs op prijs, levertijd en beoordeling.