Placeholder

Woningeigenaren lenen steeds vaker geld voor verduurzaming

7 February 2022Jelmer Jasken

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) meldt dat woningeigenaren steeds vaker geld lenen voor verduurzaming. Ruim 26.000 woningeigenaren die afgelopen jaar gebruikmaakten van de NGH hebben extra geld geleend voor de verduurzaming van hun huis. NHG signaleert een toename van 21%.

De NHG

Woningeigenaren die een hypotheek afsluiten met de NHG hebben een vangnet wanneer er door omstandigheden niet meer voor de hypotheek betaalt kan worden, of als een restschuld overblijft na de verkoop van een woning. De NHG is een garantie op hypotheken voor koopwoningen met een koopprijs tot de gemiddelde huizenprijs. Er zijn ongeveer 1,2 miljoen woningen met een NHG-garantie. Van deze woningen heeft 40% nog steeds een energielabel D of lager.

Verhogen of oversluiten

Mensen die een hypotheek afsluiten of hun bestaande hypotheek oversluiten of verhogen, mogen verduurzamingsmaatregelen meefinancieren. In 2021 sloten ruim 120.000 woningeigenaren een nieuwe hypotheek met de NHG af. Van deze afgesloten hypotheken maakte ruim 21% gebruik van de mogelijkheid om energiebesparende maatregelen mee te financieren. Dit percentage lag in 2018 nog op 8 procent.

De NGH meldt dat het echter niet de mensen zijn die een woning kopen, maar vooral woningeigenaren die bij verhogen of oversluiten van de hypotheek extra leenden voor verduurzaming. In 2021 maakte bijna 46% hiervan gebruik, tegenover 16% in 2018.

Snelheid is gewenst

Stephan van Paridon van het Duurzaamheidsteam van de NHG vertelt: ‘We zijn blij met deze ontwikkeling, maar meer snelheid is gewenst. Dat is nodig vanuit de afspraken in het Klimaatakkoord, en vooral belangrijk voor bezitters van slecht geïsoleerde woningen die nu veel geld kwijt zijn aan energielasten. We zien graag dat mensen die een woning hebben met een energielabel D of lager altijd energiebesparende maatregelen meenemen als zij de hypotheek gaan oversluiten of verhogen. Daarnaast is het belangrijk dat mensen die een woning gaan kopen, weten in hoeverre deze verduurzaamd is. De invoering van het verplichte energielabel in 2021 is een goede stap om kopers hiervan bewust te maken.’

Start jouw vergelijking

Van gecertificeerde adviseurs op prijs, levertijd en beoordeling.

compare-image

Meer labelnieuws

Placeholder
19 December 2024

Salderingsregeling zonnepanelen stopt in 2027: dit verandert er voor jou

Placeholder
17 December 2024

Energielabel blijft ook in 2025 belangrijk voor hypotheek

Placeholder
12 December 2024

Rabobank geeft alle hypotheekklanten met een woning met energielabel A Duurzaamheidskorting

Placeholder
4 December 2024

Een dalende hypotheekrente: wat betekent dit voor huizenkopers?