Placeholder

Subsidies voor duurzame keuzes: welke financiële voordelen zijn er?

14 April 2025Sylvana Hoeboer

Duurzaam wonen is een slimme zet. Je energierekening gaat omlaag, je huis wordt comfortabeler en je draagt ook nog eens een steentje bij aan het milieu. Maar laten we eerlijk zijn: die zonnepanelen, isolatie of warmtepomp tikken flink aan in de portemonnee. Gelukkig hoef je het niet allemaal zelf te betalen. De overheid, gemeenten en soms zelfs je hypotheekverstrekker helpen een handje mee. Benieuwd welke subsidies er zijn en hoe je slim kunt verduurzamen zonder dat je bankrekening er pijn van doet? Lees verder!

Gratis geld voor verduurzaming? Jazeker!

Ja, je leest het goed. De overheid heeft een pot geld klaarliggen voor wie zijn huis energiezuiniger wil maken. De Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing – voor het gemak afgekort als ISDE – is een van de bekendste regelingen. Daarmee krijg je geld terug voor warmtepompen, zonneboilers, isolatie en zelfs thuisbatterijen.

Hoeveel je precies krijgt, hangt af van wat je doet. Laat je je spouwmuur isoleren? Daar krijg je een mooi bedrag voor terug. Kies je voor een warmtepomp? Dan kan de subsidie oplopen tot duizenden euro’s. En het mooie is: je kunt deze subsidies combineren. Dus als je meerdere maatregelen neemt, wordt het financieel nog interessanter. Wil je weten waar jij recht op hebt? Op de website van de Rijksoverheid kun je per maatregel bekijken hoeveel je terugkrijgt en hoe je de subsidie aanvraagt.

Verduurzamen met hulp van je gemeente

Naast de landelijke subsidies hebben veel gemeenten hun eigen regelingen. Denk aan subsidies voor zonnepanelen, een groendak of een energieadvies. En sommige gemeenten helpen je zelfs met de overstap naar een energiezuinige keuken, bijvoorbeeld door een vergoeding voor de aanschaf van een inductiekookplaat als je van het gas afgaat.

Het loont dus om even op de website van je gemeente te kijken. Wie weet ligt er een mooi subsidiepotje op je te wachten! En heb je even geen groot bedrag klaarliggen om te investeren? Geen probleem. Er zijn speciale leningen, waarmee je tegen een lage rente geld kunt lenen voor verduurzaming.

Ook in de keuken kun je duurzamer worden

Verduurzaming stopt niet bij zonnepanelen en isolatie. Duurzaamheid speelt zelfs een rol in de keuken. Nee, je hoeft niet 100% veganistisch te gaan eten, maar energiezuinige apparatuur kan een wereld van verschil maken.

Als je toch een nieuwe keuken overweegt, is het slim om daar direct rekening mee te houden. Met een online keuken ontwerpen kun je vooraf al zien hoe je een duurzame, praktische en energiezuinige keuken kunt samenstellen. Zo bespaar je niet alleen energie, maar ook gedoe achteraf.

Een hoger energielabel? Dat kan je geld opleveren!

Een energiezuinig huis is niet alleen fijn voor je maandlasten, maar kan ook invloed hebben op je hypotheek. Veel banken belonen huizen met een goed energielabel met rentekorting. Dat betekent dus: lagere maandlasten. Daarnaast kun je bij een hypotheekaanvraag extra lenen voor verduurzaming. Met de Energiebespaarhypotheek kun je tot €9.000 extra lenen zonder dat dit invloed heeft op je maximale hypotheek. Zo kun je zonnepanelen of isolatie financieren zonder dat je meteen spaargeld hoeft in te leggen. Een beter energielabel kan ook de waarde van je huis verhogen. Niet verkeerd als je ooit wilt verkopen!

Slim verduurzamen zonder te veel te betalen

Duurzaam wonen hoeft geen aanslag op je portemonnee te zijn. Met subsidies, gemeentelijke regelingen en voordelige leningen kun je je huis energiezuinig maken zonder dat je alles zelf hoeft te betalen. Wil je weten welke subsidies voor jou beschikbaar zijn? Check de mogelijkheden in jouw gemeente, laat een maatwerkadvies opstellen en ontdek hoe je zonder gedoe je huis klaarmaakt voor de toekomst. Waarom geld laten liggen als je het ook kunt besparen? Tijd om in actie te komen! Waar begin jij?

Start jouw vergelijking

Van gecertificeerde adviseurs op prijs, levertijd en beoordeling.

compare-image

Meer labelnieuws

Placeholder
14 April 2025

Verduurzaming en verzekering: wat verandert er bij een beter energielabel?

Placeholder
9 April 2025

Hypotheekaanvragen stijgen met bijna een kwart in eerste kwartaal

Placeholder
7 April 2025

Wat bepaalt de prijs van een energiecontract?