Placeholder

Diverse politieke partijen pleiten voor strenge aanpak van energielabelfraude

3 April 2023Jelmer Jasken

De SP en VVD vinden dat energielabelfraude streng aangepakt moet worden. Als het energielabel van een woning onterecht te gunstig wordt opgesteld, leidt dit tot hogere kosten voor huurders of kopers, evenals een hogere energierekening. Door middel van handhaving en het opleggen van boetes willen de SP en VVD deze praktijken stoppen. 

Hogere boetes voor energielabelfraude

Tijdens het debat over het Klimaatakkoord voor de gebouwde omgeving werd een voorstel gedaan door SP-Kamerlid Sandra Beckerman en VVD-Kamerlid Peter de Groot. Zij stelden voor om de boetes voor herhaaldelijke energielabelfraude te verhogen. Het doel hiervan was om de benadeelden te kunnen compenseren. Beckerman benadrukte het belang van vertrouwen in de betrouwbaarheid van energielabels en het voorkomen van fraude. “Het is belangrijk dat er niet mee wordt gesjoemeld en dat je als huurder of woningeigenaar scheel betaalt”, aldus Beckerman.

Tweede Kamer roept op tot aanpak labelfraude

Het kabinet werd door meerdere moties van de Tweede Kamer in de afgelopen jaren opgeroepen om fraude met de verplichte energielabels aan te pakken. Desondanks gaat het nog steeds mis, zo stelt Beckerman: “Dit systeem maakt fraude mogelijk en sjoemelaars komen er nog steeds mee weg.”

De mening van De Groot over de manier waarop energielabels momenteel worden verstrekt, is dat deze verouderd is. Hij constateert namelijk dat de energielabels eens in de tien jaar worden verstrekt zonder dat het werkelijke energieverbruik wordt gecontroleerd. Dit maakt het systeem gevoelig voor fouten en gesjoemel. “Kijkend naar de huidige technieken moet het kabinet ervoor zorgen dat de werkelijke gegevens, in combinatie met het energieverbruik van de woning, digitaal worden verstrekt. Zo kan het energielabel up-to-date worden gehouden en worden misstanden voorkomen.”

Er zijn twee partijen die iets willen weten van minister Hugo de Jonge. Ze willen namelijk weten of hij het voorstel gaat overnemen. Het voorstel gaat over het digitaliseren van het energielabelsysteem en het aanpakken van fraude.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
17 May 2024

Alles wat je moet weten over een zonneboiler

Placeholder
15 May 2024

5 manieren om je bedrijfspand te verduurzamen

Placeholder
15 May 2024

Je huis verduurzamen tot energielabel A++++

Placeholder
6 May 2024

Wel of geen elektrische warmtepomp in Midden-Nederland