Placeholder

Reactie Hugo de Jonge op moties SP en VVD

12 April 2023Jelmer Jasken

Onlangs hebben wij een artikel gepubliceerd waarin de politieke partijen SP en VVD opriepen tot een strenge aanpak van energielabelfraude. De politieke partijen hadden een vraag over het plan om het energielabelsysteem te digitaliseren en fraude te bestrijden. Ze vroegen zich af of minister Hugo de Jonge dit plan zou ondersteunen. Het doel was om herhaalde energielabelfraude harder te bestraffen met hogere boetes en om benadeelden te compenseren. In het artikel ontbrak de reactie van de minister en die bespreken we hier.

Conceptverslag Klimaatakkoord

Hieronder tref je de reactie van Hugo de Jonge aan, minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. De reactie is afkomstig uit het ‘Conceptverslag Klimaatakkoord gebouwde omgeving’ van 22 maart 2023. Hij behandelt in zijn reactie twee vraagstukken met betrekking tot het energielabel. Ten eerste is er volgens hem zorg over de kwaliteit van de afgegeven labels, zoals naar voren komt in de uitzending van Pointer. Hoewel 93% van de labels van goede kwaliteit is, zijn er nog te veel fouten in het systeem, vooral gezien de groeiende betekenis van de labels. De kwaliteit van het label is van groot belang wanneer men deze gebruikt bij het WWS en bij hypotheekverstrekking. De kwaliteit van de labels moet dus verbeteren.

Slecht presterende adviseurs

Hugo de Jonge meldt dat er in november een Kamerbrief is geschreven om de kwaliteit van het energielabel te verbeteren. Er wordt momenteel onderzoek gedaan naar het functioneren van een kwaliteitsborgingssysteem. Dit onderzoek wordt uitgevoerd om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van de adviezen op peil blijft. Bovendien worden er aanvullende maatregelen genomen om slecht presterende adviseurs scherper te controleren en te sanctioneren. Op deze manier wil men voorkomen dat er fouten worden gemaakt en de belangen van de consument geschaad worden. Dit heeft vervolgens betrekking op het hele stelsel en het antwoord op de vraag van het samenwerkingsduo De Groot en Beckerman

Ze vragen zich af hoe ze beter kunnen voorkomen dat er gesjoemeld wordt met het energielabel. Sinds 2019 is er een kwaliteitsborgingssysteem in de sector en er is onderzoek gedaan naar signalen uit 2019 en 2020. Beoordelingsrichtlijnen zijn aangescherpt en de drempel voor huurders om zich te melden bij de Huurcommissie is verlaagd. Het probleem concentreert zich rond een aantal adviseurs in Groningen. Er is een aanpak nodig voor het hele stelsel.

Nadere duiding aanpak energielabelfraude

Hugo de Jonge begrijpt de noodzaak om het toezicht op de energielabels te verbeteren en erkent dat de voorspellende waarde meer betekenis moet krijgen. Hij zal de elementen van het energielabel en nieuwe technische mogelijkheden in een brief naar de Tweede Kamer sturen en heeft toegezegd dit in het tweede kwartaal te doen. De minister komt in het tweede kwartaal met een brief met een nadere duiding van de aanpak van frauduleuze energielabels. Dit is een toezegging aan de heer Peter de Groot en aan mevrouw Beckerman. 

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
10 June 2024

7 slimme tips voor duurzaam en milieuvriendelijk wonen

Placeholder
3 June 2024

Wat betekenen de energielabels A++++ tot en met G?

Placeholder
3 June 2024

Waarom zonnepanelen uitvallen en 8 tips om dit te voorkomen

Placeholder
27 May 2024

Wat doet het energielabel met de WOZ-waarde van je woning?