Placeholder

Duurzaamheid verzekerd met gecertificeerde maatwerkadviezen

29 September 2023Jelmer Jasken

Dit artikel werpt een diepgaande blik op de problematiek van verduurzaming, waarbij sommige energieadviseurs subsidies voor op maat gemaakte energieadviezen misbruiken. Deze dubieuze individuen verstrekken doorgaans niet gecertificeerde maatwerkadviezen, zonder een grondige inspectie van de woning of bedrijfspand. Wat vervolgens kan leiden tot onnauwkeurige of zelfs schadelijke aanbevelingen. Om jezelf te beschermen tegen deze malafide praktijken en te opteren voor betrouwbare en gecertificeerde maatwerkadviezen, is het cruciaal om de onderstaande stappen te volgen.

In het kort

  • In een wereld waar duurzaamheid steeds belangrijker wordt, is het vermijden van ‘verduurzamingscowboys’ van essentieel belang.
  • Het kiezen voor gecertificeerde maatwerkadviezen biedt je de gemoedsrust en zekerheid dat je eerlijk en betrouwbaar advies krijgt.
  • Het gecertificeerde maatwerkadvies helpt om je woning of bedrijfspand op een effectieve en verantwoorde manier te verduurzamen.

Misbruik van subsidies voor op maat gemaakte adviezen door ‘cowboys’

Het RVO bevorderde de verduurzaming van kantoorgebouwen door subsidies te verstrekken aan MKB-bedrijven voor het inschakelen van energieadviseurs. Echter, onderzoek onthulde verontrustende praktijken.

Sommige energieadviseurs benaderden MKB’ers en vroegen aanzienlijke bedragen voor relatief kort werk. Zo ontving een ondernemer een factuur van meer dan 900 euro na slechts tien minuten werk van de adviseur. Dergelijke praktijken doen vragen rijzen over de transparantie en integriteit van enkele energieadviseurs die profiteren van beschikbare subsidies.

De controle op deze zogeheten verduurzamingscowboys was destijds beperkt, waarbij alleen een verplicht KvK-nummer vereist was om als adviseur te opereren. Tegenwoordig moeten adviseurs echter gediplomeerd zijn om degelijk en gecertificeerd maatwerkadvies te kunnen verstrekken.

Voorbeelden van dergelijke oplichting zien we helaas nog steeds veelvuldig, recentelijk weer in het centrum van Veendam, provincie Groningen. Deze bedriegers gaan van deur tot deur om zo aanzienlijke sommen subsidiegeld op te strijken en de maatschappij te bedriegen.

De stap naar maatwerkadvies is belangrijk

Het is uitstekend om de stap naar maatwerkadvies te zetten, maar zorg ervoor dat dit wordt ondersteund door ervaren en gediplomeerde adviseurs. Niet door verkopers die van deur tot deur gaan met praatjes over vermeende wettelijke verplichtingen. Kijk vooral op de website van bijvoorbeeld het RVO om te begrijpen waar je wel en niet aan gehouden bent. Doe bovendien grondig onderzoek naar het bedrijf voordat je hun diensten accepteert.

Het belang van gecertificeerde maatwerkadviezen

Een adviseur die gecertificeerd is door een onafhankelijke instantie beschikt over aantoonbare kennis en ervaring op het gebied van verduurzaming. Alleen gecertificeerde energieadviseurs worden vermeld op Woninglabel.nl, een betrouwbare bron voor gekwalificeerde professionals.

Een grondige analyse als basis

Een energieadviseur zal de woning of bedrijfspand zorgvuldig analyseren alvorens advies te geven. Een maatwerkadvies vormt een aanvulling op het verplichte energielabel. Het resulteert niet automatisch in een energielabel, maar de gegevens uit het maatwerkadvies kunnen wel worden gebruikt om een energielabel te bepalen, en vice versa. Een energielabel is niet noodzakelijk als je een maatwerkadvies wilt. Een gedegen advies vormt de basis voor gerichte en effectieve aanbevelingen.

De voordelen van gecertificeerde maatwerkadviezen

Er zijn talloze voorbeelden van hoe een gecertificeerd maatwerkadvies van waarde kan zijn. Een deskundige adviseur zal uitgebreid onderzoek doen naar de woning of het bedrijfspand en je voorzien van advies over de meest effectieve verduurzamingsmaatregelen. Met een gecertificeerd maatwerkadvies kun je de investeringskosten voor verduurzaming minimaliseren door slimme keuzes te maken. Verduurzaamde woningen en bedrijfspanden hebben vaak een hogere marktwaarde dan niet-verduurzaamde panden, wat het een solide investering voor de toekomst maakt.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
17 May 2024

Alles wat je moet weten over een zonneboiler

Placeholder
15 May 2024

5 manieren om je bedrijfspand te verduurzamen

Placeholder
15 May 2024

Je huis verduurzamen tot energielabel A++++

Placeholder
6 May 2024

Wel of geen elektrische warmtepomp in Midden-Nederland