Placeholder

Rechter beslist: dubbel glas ook in monumentaal pand

16 February 2024Jelmer Jasken

Een uitspraak met gevolgen voor eigenaren met monumentale panden. De eigenaar van een monumentaal pand in Amsterdam is door de rechter verplicht om dubbel glas te installeren en de kosten hiervan niet bij de huurder te verhalen. Dit is een verrassende uitspraak met mogelijk grote gevolgen voor andere eigenaren van monumentale panden in Nederland.

Huurder stapt naar de rechter

De huurder van het 17e-eeuwse pand in Amsterdam had het koud in huis en verzocht de huisbaas om isolatiemaatregelen, waaronder dubbel glas. De verhuurder was bereid om dubbel glas te installeren, maar alleen als de huurprijs zou worden verhoogd. De huurder was het hier niet mee eens en stapte naar de rechter. 

Rechter oordeelt in het voordeel van de huurder

De rechter oordeelde dat de eigenaar van het pand alle ramen met enkel glas moet vervangen voor dubbel glas en de naden en kieren moet dichten. De kosten van deze maatregelen mogen niet worden verhaald op de huurder via een huurverhoging. 

Verrassende uitspraak met gevolgen

De uitspraak van de rechter is verrassend, omdat het tot nu toe onduidelijk was of eigenaren van monumentale panden verplicht konden worden om dubbel glas te installeren. Deze uitspraak kan dan ook grote gevolgen hebben voor andere eigenaren van monumentale panden in Nederland.

Mogelijk meer dubbel glas in monumentaal pand 

Het is nog te vroeg om te zeggen of deze uitspraak een voorbeeld zal vormen voor toekomstige zaken. Echter, het is duidelijk dat de rechter steeds meer aandacht besteedt aan de energiezuinigheid van woningen, ook in het geval van monumentale panden.

Lees ook: Het aantal nieuwbouwwoningen in 2023 blijft steken op 73.000.

Branchevereniging: stevige kostenpost voor monumentale huurhuizen

De uitspraak van de rechter in Amsterdam is een doorn in het oog van de branchevereniging Vastgoed Belang. Volgens de vereniging betekent dit een stevige kostenpost voor eigenaren van monumentale huurhuizen. De overheid stelt immers dat enkel glas geen gebrek is aan een monumentaal pand en dat pandeigenaren er daarom niets aan hoeven te doen. De rechter oordeelt nu echter anders.

Duur en ingewikkeld

In Nederland zijn er volgens de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) ruim 25.000 monumentale huurwoningen in handen van private verhuurders. Het vervangen van enkel glas in deze panden is vaak ingewikkeld en duur. In de oude panden moet vaak speciaal monumentaal dubbel glas worden gebruikt, wat duurder is dan regulier dubbel glas.

Mogelijkheden voor subsidie dubbel glas monumentaal pand

Er zijn wellicht mogelijkheden voor subsidie om de kosten van het plaatsen van dubbel glas in monumentale panden te drukken. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) heeft hiervoor een speciale regeling.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
22 April 2024

Je huis met energielabel A+ stijgt 23% in waarde

Placeholder
12 April 2024

Rabobank biedt haar hypotheekklanten een unieke kans op gratis energieadvies en isolatiebudget

Placeholder
12 April 2024

Wat zijn de voordelen van triple glas (hr+++ glas)

Placeholder
20 March 2024

Publieke toezichthouder om de kwaliteit van het energielabel te verhogen