Placeholder

Het aantal nieuwbouwwoningen in 2023 blijft steken op 73.000

7 February 2024Jelmer Jasken

Het aantal nieuwbouwwoningen dat in 2023 is gerealiseerd in Nederland, blijft steken op iets meer dan 73.000. Het kabinet heeft als doel om elk jaar 100.000 nieuwe woningen te realiseren, maar dit is zowel in 2023 als in 2022 niet gelukt. Genoeg werk aan de winkel dus, blijkt uit onderzoek van het CBS.

Tot 2030 moeten er ongeveer 900.000 nieuwe woningen bijkomen in Nederland. Het grootste deel hiervan moet betaalbare woningen zijn om het tekort aan woningen te verminderen. Het Nederlandse kabinet zet zich daarom actief in voor volkshuisvesting en woningbouw. 

Het streven is al enkele jaren om jaarlijks 100.000 nieuwe woningen te realiseren, inclusief flexwoningen en de transformatie van kantoren en andere gebouwen tot woningen. Twee derde van deze nieuwe woningen zal betaalbaar zijn, waarvan 250.000 sociale huurwoningen. Om deze doelen te bereiken, neemt het Rijk meer de regie over de woningbouw. 

Het aantal nieuwbouwwoningen neemt na 2023, ook dit jaar af

Ook dit jaar blijft het aantal nieuwbouwwoningen naar verwachting dalen. Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) voorspelde onlangs dat er in 2023 naar schatting 3,5% minder nieuwbouwwoningen beschikbaar zullen zijn. Dit wordt veroorzaakt door een afname in het aantal verstrekte vergunningen in de afgelopen periode.

Al gedurende ongeveer twee jaar worden er minder bouwvergunningen verleend. Dit komt door strengere stikstofregels en een tekort aan personeel bij gemeenten die deze aanvragen moeten behandelen. Daarnaast is er vaak een gebrek aan geschikte locaties om te bouwen. Het kabinet heeft recentelijk al aangegeven dat er zowel dit jaar als volgend jaar een daling in de bouwactiviteit wordt verwacht. 

Ook lijkt het makkelijkste deel van de transformatie van woningen al te zijn afgerond, aldus Luuk Hovius van het CBS. “Hierdoor blijven vooral de complexere projecten over. Het aantal van dit type woningen dat wordt gebouwd, neemt al enkele jaren af.”

Lees ook: Het energielabel 2024 wordt alsmaar belangrijker.

Meeste nieuwbouwwoningen gebouwd in Zuid-Holland

Van alle nieuwe huizen die vorig jaar zijn gebouwd, stond bijna een kwart in Zuid-Holland. Daar werden in totaal meer dan 17.000 nieuwe woningen gerealiseerd. Noord-Brabant en Noord-Holland volgden op de tweede en derde plaats, met respectievelijk 12.000 en bijna 11.000 nieuwe huizen.

In Flevoland was de grootste procentuele toename te zien. In dat gebied werden bijna 3.000 nieuwe woningen opgeleverd, wat resulteerde in een groei van de woningvoorraad met 1,6%. De kleinste groei vond plaats in Drenthe, Friesland en Limburg, waar de voorraad slechts met 0,6% toenam. 

In Amsterdam zijn de meeste nieuwbouwhuizen gerealiseerd, met een totaal van meer dan 4.500. Dit blijkt uit een analyse van de nieuwbouwcijfers per gemeente. Hierdoor telt de hoofdstad nu in totaal 480.000 woningen. Dit is bijna 6% van het totale aantal van 8,2 miljoen woningen in Nederland. 

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
16 July 2024

EnergielabelMonitor biedt inzicht in energielabels van panden in alle Nederlandse gemeenten

Placeholder
8 July 2024

Natuurlijke ventilatie in je huis voor een gezond binnenklimaat

Placeholder
1 July 2024

Verbouwen of verhuizen: wat is de beste keuze?

Placeholder
10 June 2024

7 slimme tips voor duurzaam en milieuvriendelijk wonen