Placeholder

De hypotheekmarkt is ingezakt door toenemende rentes

25 September 2023Jelmer Jasken

De hypotheekmarkt in Nederland heeft een aanzienlijke neergang ervaren in de eerste helft van 2023. Het aantal afgesloten hypotheken is aanzienlijk kleiner dan het voorgaande jaar. Vooral onder oversluiters en bijsluiters, zo meldt het Kadaster. De voornaamste oorzaak van deze terugval zijn de gestegen rentetarieven. 

Korte samenvatting

  • De hypotheekmarkt in Nederland heeft een duidelijke terugval ervaren in de eerste helft van 2023, voornamelijk door de gestegen rentetarieven.
  • Het aantal afgesloten hypotheken is aanzienlijk gedaald, met name onder oversluiters en bijsluiters.
  • Koopstarters zijn steeds afhankelijker van hypotheken om een woning te kunnen kopen. 

Een snelle stijging van de hypotheekrente

Aan het begin van 2022 bevonden de hypotheekrentes zich nog op een aantrekkelijk laag niveau, rond de 1,5%. Dit gold met name voor hypotheken met een vaste rente van bijvoorbeeld twintig jaar. Echter, gedurende het afgelopen jaar zijn de rentetarieven snel gestegen, tot wel zo’n 4%.

Lees ook: Het energielabel en de invloed op de hypotheek leennormen 2024.

In deze periode ontstond er een aanzienlijke vraag naar hypotheken, vooral onder huizenbezitters die wilden profiteren van gunstige tarieven. Dit leidde tot zowel het oversluiten van bestaande hypotheken als het aangaan van nieuwe hypotheken, bijvoorbeeld voor verduurzaming of verbouwingen. 

De ineenstorting van de hypotheekmarkt

De laatste kwartalen heeft deze trend zich echter niet voortgezet. In de eerste zes maanden van 2023 werden er slechts 150.000 hypotheken afgesloten. Een daling van maar liefst 40% ten opzichte van het voorgaande jaar. Hieruit kunnen we concluderen dat de hypotheekmarkt duidelijk is ingezakt. 

Met name het oversluiten en bijsluiten van hypotheken is sterk afgenomen. Dit gebeurde maar liefst 76% minder vaak dan in de eerste helft van 2022. Ook het aantal hypotheken voor de aankoop van nieuwe woningen daalde, zij het minder sterk, met een afname van slechts 16%. Dit is logischerwijs te wijten aan de gestegen rentetarieven, die ervoor zorgen dat potentiële kopers minder kunnen lenen. 

Verandering in financiering

Uit gegevens van het Kadaster blijkt dat huizenkopers in 2023 een groter deel van de koopsom financieren met een hypotheek, namelijk 86,9% vergeleken met 85,5% in de tweede helft van het voorgaande jaar. Dit is de eerste stijging in drie jaar tijd.

Vooral voor koopstarters wordt de hypotheek steeds belangrijker. Een koopstarter is iemand die voor het eerst een woning koopt. In de eerste helft van dit jaar financierde deze groep ruim 90% van hun aankoop met een hypotheek.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
1 December 2023

Nederlandse koopwoningen duurzamer dan verwacht

Placeholder
28 November 2023

Subsidie voor isolatie tegen energiearmoede

Placeholder
27 November 2023

Niet veel Nederlanders zijn bekend met de terugverdientijd van een warmtepomp

Placeholder
24 November 2023

Stijgende populariteit van energiezuinige woningen stimuleert verkoopprijzen