Placeholder

Besparen op je energiekosten

9 December 2022Jelmer Jasken

Het besparen op energiekosten is relatief makkelijk, mits je weet waar je allemaal op moet letten. Een goed geïsoleerde woning houdt in de winter de warmte beter in een woning en de kou buiten. Daarnaast kun je je eigen elektriciteit opwekken middels zonnepanelen. Met de Woninglabel.nl-bespaartips kun je jouw energierekening verlagen zonder dat het te veel geld kost. Lees hieronder welke stappen je allemaal kunt nemen. 

In het kort

Bijna de helft van een energierekening bestaat uit verwarmingskosten. Op dit vlak kan veel winst behaald worden. Daarnaast is het aandeel warm water goed voor gemiddeld 16% van de energierekening. Verder nemen andere huishoudelijke apparaten en lampen ongeveer een derde voor hun rekening. Tenslotte zijn er ook nog de maandelijkse lasten vanwege de aansluiting op het elektriciteits- en gasnet. 

Er zijn veel verschillende opties als het aankomt op energiebesparing. Het isoleren van een woning is één van de belangrijkste. Veel woningen in Nederland beschikken over dubbel glas en dakisolatie, maar de spouwmuren en vloeren zijn nog niet aangepakt. Het is daarom verstandig om eerst de woning volledig te isoleren met hoge isolatiewaarden. Let daarbij wel op voldoende ventilatie, want een woning moet wel goed kunnen ventileren. Dubbel glas is al snel te vervangen door HR++ of triple glas. Verder zijn er verschillende subsidies en leningen om de kosten te drukken. 

Lees ook: Het aantal warmtepompen blijft toenemen

Het verstandig omgaan met een verwarming draagt ook positief bij aan het energieverbruik. Hiervoor zijn zuinige hr-ketels een standaard geworden. Een daaropvolgende stap kan gezet worden met een zonneboiler of hybride warmtepomp. Een woning kan natuurlijk ook helemaal aardgasvrij gemaakt worden.

Waterbesparende douchekoppen kunnen helpen om warm water te besparen. Het verschil verneem je niet onder de douche, maar in de knip. Een extra douche tip: douche max. vijf minuten per keer. Gemiddeld gezien staan we negen minuten onder de douche. 

Er kan ten slotte relatief makkelijk bespaard worden op huishoudelijke apparaten. Bijvoorbeeld door het op tijd vervangen van een oude koelkast. Zeg daarmee gedag tegen grote energieslurpers. Draai alleen nodige wasjes en laat de televisie niet onnodig aan. 

Verkoelen en verwarmen

Aardgas zal de aankomende jaren steeds meer uit de Nederlandse woningen verdwijnen. We stappen met ons allen over op een duurzamere verwarming, welke voor minder CO2-uitstoot zorgt. Voor het aardgas zijn er substituten als een warmtepomp of een groen warmtenet. Voordat een woning klaar is om af te stappen van het aardgas en geschikt is voor een duurzame verwarming, moet het volledig geïsoleerd zijn. Controleer altijd eerst hoe een woning geïsoleerd is en isoleer waar nodig. 

Elektrische warmtepompen verwarmen de woningen met lagere watertemperaturen. Om een woning zodanig te verwarmen dient het goed geïsoleerd te zijn. Daarnaast moeten wellicht de radiatoren aangepast worden.

Naast de elektrische warmtepomp is er de hybride warmtepomp. Deze hybride koppel je aan de gewone cv-ketel. Op de koude dagen springt de cv-ketel bij om te verwarmen en op de minder koude dagen verwarmt de hybride pomp de woning. Men komt in aanmerking voor flinke subsidies voor de warmtepompen. Is je woning nog niet in staat om van het gas af te gaan? Een zuinige hr-ketel en slimme thermostaat zijn goede opties om zo zuinig mogelijk een woning te verwarmen. 

In de zomer staat de verwarming uit, maar verbruikt de airco juist veel energie door het koelen van een woning. De airco is een grote energieslurper. Een goede zonwering, het slim luchten en goede isolatie kunnen heel wat bereiken zonder een airco. Daarnaast kun je altijd kiezen voor een ventilator. Beschik je over een warmtepomp met een bodembron? Die kan ook gebruikt worden om een woning te verkoelen. 

Besparen op energiekosten? Meld je direct aan voor de nieuwsbrief van UnitedConsumers. Zij houden je op de hoogte van alle aanbiedingen op het gebied van energie en meer! Aanmelden voor de nieuwsbrief van UnitedConsumers kan hier.

Isolatie

Niet (goed) geïsoleerde woningen verliezen veel warmte via het dak, muren, ramen en vloer. Door een woning te isoleren behoud je in de winter de warmte beter vast en dat kan veel schelen. Een gemiddelde hoekwoning bespaard ruim 1300m3 gas als het van geen isolatie naar goede isolatie gaat. Met de huidige energiekosten scheelt het aanzienlijk en je leeft ook nog een stuk comfortabeler. 

Waterbesparing

Het verwarmen van water gebeurt in de meeste woningen met een hr-ketel. Water kan ook op een duurzame manier verwarmd worden. Dit kan met een zonneboiler en daarvoor zijn subsidies beschikbaar. 

Verder kan eenvoudig water bespaard worden onder de douche. Denk bijvoorbeeld aan een douchetimer die ervoor zorgt dat je niet te lang doucht of waterbesparende douchekoppen. Wordt er gedacht aan een nieuwe badkamer? Kijk dan zeker naar een douche-wtw (warmteterugwinning). Een douche-wtw zorgt ervoor dat warm wegstromend water, het koude water alvast verwarmd. 

Lees ook: Met deze simpele oplossing bespaar je energiekosten.

Ten slotte kan er water bespaard worden door de kraan niet te lang open te laten staan. Om een kraan zuiniger te maken zijn er ook waterbesparende mondstukken of doorstroombegrenzers. 

Aardgasvrije woningen

Bij het gebruik van aardgas komt CO2 vrij, wat ons klimaat beschadigd. De komende tientallen jaren wil de overheid de Nederlandse woningen van het aardgas afhelpen. Een woning kan dan verwarmd worden middels groene stroom, aardwarmte of waterstof. 

Hiervoor zijn nog wel de nodige stappen te zetten. Nog lang niet elke woning in Nederland is hier klaar voor. Veel woningen zijn zelfs nog niet volledig geïsoleerd en de ventilatie moet ook nog eens goed zijn. 

Verwarmen woning

Op dit moment nog een oudere cv-ketel of gaskachel in de woning staan? Denk alvast na over duurzamere alternatieven zonder aardgas.

Ter vervanging van een cv-ketel is een hr-ketel in sommige gevallen nodig. Kijk of de ketel gecombineerd kan worden met een hybride warmtepomp, waarmee de CO2-uitstoot flink verminderd kan worden. 

Blijf op de hoogte van alle aanbiedingen op het gebied van energie door UnitedConsumers.

Woning ventileren

Aanvoer van frisse en verse lucht is voor een woning en mens van groot belang. Ventilatie zorgt ervoor dat vochtige lucht weg kan uit een woning en daardoor krijg je minder snel schimmel- en vochtplekken. Een ander voordeel is dat lucht in een woning schoner en gezonder is. 

Er zijn verschillende manieren van ventileren. De meeste woningen worden op natuurlijke wijze geventileerd middels roosters, klepraampjes, naden of kieren. Deze manier kan vaak energiezuiniger. De nieuwere woningen beschikken over mechanische ventilatie. Denk hierbij aan afzuigpunten in de badkamer, keuken of wc. In de meeste nieuwe woningen zit balansventilatie. Dit is een vorm van mechanische ventilatie waarbij het ventiel niet alleen lucht afvoert, maar ook aanvoert. Vaak wordt inkomende lucht al voorverwarmd door de uitgaande lucht, wat ook warmteterugwinning wordt genoemd. 

Subsidies en leningen

Het verduurzamen van een woning kost in veel gevallen geld. De overheid biedt de helpende hand met aantrekkelijke subsidies voor isolatie en duurzame energie. 

Twee of meer delen van een woning isoleren? Dan kom je in aanmerking om circa 30% van de aankoopprijs terug te krijgen. Je kunt ook een isolatiemaatregel combineren met een warmtepomp, zonneboiler of een aansluiting op het warmtenet. Je kunt zelfs vanaf april 2022 een subsidie krijgen voor één isolatiemaatregel.

Zonnepanelen op dak geplaatst? Je kunt BTW op de aankoop en plaatsing terugkrijgen van de Belastingdienst. 

Zonnepanelen

Zonnepanelen zetten zonnestralen om in elektriciteit. Een echt felle zon is gelukkig niet nodig, want ook op een bewolkte dag wekken de panelen stroom op. De meest verkochte panelen zetten tot 20% van het zonlicht om in elektriciteit. In drie tot vijf jaar heeft een zonnepaneel al net zoveel CO2 bespaard als er vrijkomt tijdens de gehele levensduur. Vanaf dat punt leveren de panelen nog minstens 20 jaar winst op. 

Besparen op energiekosten? Meld je direct aan voor de nieuwsbrief van UnitedConsumers. Zij houden je op de hoogte van alle aanbiedingen op het gebied van energie en meer! Aanmelden voor de nieuwsbrief van UnitedConsumers kan hier.

Start jouw vergelijking

Van gecertificeerde adviseurs op prijs, levertijd en beoordeling.

compare-image

Meer labelnieuws

Placeholder
26 August 2024

De ontwikkelingen in de prijs en levertijd van energielabels in Nederland

Placeholder
21 August 2024

Zonnepanelen met stekker zijn brandgevoelig

Placeholder
2 August 2024

Woninglabel.nl introduceert vernieuwde huisstijl en lanceert maatwerkadvies module

Placeholder
26 July 2024

De toekomst van de woningwaarde en het energielabel