Placeholder

Met deze simpele oplossing bespaar je energiekosten

25 November 2022Jelmer Jasken

De cv-installaties zijn bij veel woningen niet optimaal ingesteld. Dat heeft nadelige gevolgen voor het energieverbruik en natuurlijk het wooncomfort. Wanneer een verwarming net aanstaat, kan het maar zo zijn dat een deel van de verwarming koud blijft. Dit terwijl het water eigenlijk gelijkmatig verdeeld moet worden om de betreffende ruimte goed te verwarmen. 

Waterzijdig inregelen

Het waterzijdig inregelen van radiatoren zorgt voor het in balans brengen van de hoeveelheid water dat door een verwarming stroomt.

Waarom waterzijdig inregelen

Wanneer radiatoren niet goed zijn ingeregeld is er geen goede verdeling van het water. Radiatoren vlak bij de cv-ketel worden hierdoor erg warm, terwijl de andere radiatoren minder goed verwarmen. De ene ruimte wordt te warm en de andere juist te koud. Bij het correct instellen van de radiatoren en cv-ketel, kan eenvoudig bespaard worden op de energierekening. 

Statisch inregelen

Het instellen van radiatoren kan op twee manieren. Dit kan op zowel een statische (ouderwetse) als op een dynamische manier. Het statisch inregelen is de ouderwetse manier en is vrij lastig om zelf uit te voeren. Daarbij komt ook dat het statisch inregelen niet werkt bij alle huishoudens. Wil je dit toch zelf doen? Zet dan alle radiatoren open op een hoge temperatuur, want alleen dan kan je een meting uitvoeren. Op basis van de meting stel je de radiatoren statisch in. Vervolgens moet je alle radiatoren eerst laten afkoelen en daarna weer opnieuw verwarmen. Het rendement van deze techniek is beperkt en tijdrovend. De radiatoren die niet gebruikt worden zorgen ervoor dat andere radiatoren voor nog meer warmte zorgen. Dit kan alsnog zorgen voor minder wooncomfort en bespaar je eigenlijk niks. Het statisch inregelen is wel een mogelijkheid op een kantoor, waar niemand aan de knoppen draait. 

Dynamisch inregelen

Een andere manier is het dynamisch inregelen van je radiatoren, maar dat werkt wel iets anders. Deze manier beperkt de warmte die wordt verdeeld door de radiatoren met inregelventielen. Je ontvangt hierdoor altijd de gewenste hoeveelheid warmte en je behoudt de balans als je radiatoren afsluit. 

Daarbij komt ook dat deze manier eenvoudiger is, want je hoeft alleen knoppen te vervangen. Het enige wat je hiervoor moet doen is het eenmalig investeren in de knoppen, welke ongeveer €50 per stuk zijn + de installatiekosten. Deze klus hoeft niet meermaals herhaald te worden en bij het overschakelen naar een nieuwe warmtebron ben je binnen een uur klaar. 

Heb je een warmtepomp? Die zijn ook dynamisch in te regelen, want deze manier is voor alle warmtebronnen in te regelen. 

Bezuinigen

Door het dynamisch inregelen van je radiatoren verminder je de CO2-uitstoot. Uitgaande van een normale woning die ongeveer 1500m3 verbruikt, kun je op jaarbasis ongeveer 300/400m3 bezuinigen. Een snelle rekensom: op dit moment kost één m3 ongeveer €3, wat betekent dat je jaarlijks tussen de €800 en €1000 kunt besparen. 

Kortgezegd verdien je de eenmalige investering in dynamische knoppen binnen een jaar alweer terug. Zowel particulieren als bedrijven krijgen vaak het advies om de dynamische techniek toe te passen.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
10 June 2024

7 slimme tips voor duurzaam en milieuvriendelijk wonen

Placeholder
3 June 2024

Wat betekenen de energielabels A++++ tot en met G?

Placeholder
3 June 2024

Waarom zonnepanelen uitvallen en 8 tips om dit te voorkomen

Placeholder
27 May 2024

Wat doet het energielabel met de WOZ-waarde van je woning?