Placeholder

Het aantal warmtepompen blijft toenemen

3 October 2022Jelmer Jasken

Er zijn in 2021 door heel Nederland ruim 368.000 warmtepompen verkocht. Dat is in vergelijking met het jaar daarvoor een stijging van bijna 60%. De branchevereniging van leveranciers van warmtepompen gaat ervan uit dat de verkoop de komende jaren blijft toenemen. 

Uit cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) blijkt dat de meerderheid, van de in vorig jaar geïnstalleerde warmtepompen, in woningen kwamen te staan. De rest werd geïnstalleerd in onder meer scholen, kantoren en winkelpanden. 

De warmtepompen zijn op dit moment nog maar goed voor een relatief klein deel van de totaal opgewekte energie in Nederland. Daarbij gezegd hebbende dat het relatief kleine deel zal blijven toenemen.

In het afgelopen jaar kwam 6% van de hernieuwbare energie van het gebruik van warmtepompen. De hernieuwbare energie was in totaal goed voor zo’n 12% van de totale hoeveelheid gebruikte energie in Nederland. De warmtepompen hebben daarmee gezorgd voor 0,7% van het totale energieverbruik. 

Toename warmtepompen

De voorzitter van de branchevereniging verwacht dat de warmtepompen blijven toenemen. Er werden dit jaar tot en met augustus 84% meer warmtepompen verkocht ten opzichte van dezelfde periode van het jaar ervoor. Het gaat daarbij om de buitenlucht- en bodemgekoppelde warmtepompen. 

Het CBS rekent in de totaalcijfers ook de lucht-lucht warmtepompen mee, welke bekend staan als (omkeerbare) airco’s. Deze warmtepompen benutten buitenluchtwarmte en geven dat af aan het luchtverwarmingssysteem. De lucht-lucht warmtepomp wordt voornamelijk gebruikt om te verkoelen, maar wordt steeds vaker gebruikt als (bij-)verwarming van niet-permanent verwarmde ruimtes en bijgebouwen.

Materiaaltekorten

Als er geen materiaaltekorten waren geweest, hadden er meer warmtepompen geïnstalleerd kunnen worden. De levertijd werd voornamelijk langer door de niet te leveren chips. De branchevoorzitter verwacht dat de levertijden in het komende jaar zullen teruglopen, maar voorziet het volgende probleem: een tekort aan installateurs. 

Bestaande woningen

De hoge gasprijzen hebben ervoor gezorgd dat de vraag naar warmtepompen toeneemt sinds december vorig jaar. De branchevoorzitter verheugd zich erop dat de vraag nu ook naar de bestaande woningen toeneemt, aangezien de pompen in het begin met name werden geïnstalleerd in de nieuwbouwwoningen. 

Sinds juli 2018 mogen nieuwe woningen in principe niet meer worden aangesloten op het gasnetwerk. De meeste mensen kiezen daarom een warmtepomp als substituut voor de gasketel.

Geen gasketel meer

Er mogen vanaf 2026 geen gewone cv-ketels meer geïnstalleerd worden bij vervanging van een gasketel. De gasketels moeten dan vervangen worden door hybride of volledig elektrische warmtepompen. De installateurs zullen tegen die tijd minimaal 200.000 warmtepompen per jaar kunnen installeren. 

Minister De Jonge heeft gereageerd blij te zijn met de toename van het aantal warmtepompen. De Jonge geeft aan dat de warmtepomp een stuk groener is en zichzelf helemaal terugverdient in de helft van zijn bestaan. Dat betekent dat je als klant daarna minimaal zeven jaar een heel stuk minder betaalt aan energie dan met je oude cv-ketel. De overheid wil dit soort verduurzamingsmaatregelen blijven stimuleren met korting.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
12 April 2024

Rabobank biedt haar hypotheekklanten een unieke kans op gratis energieadvies en isolatiebudget

Placeholder
12 April 2024

Wat zijn de voordelen van triple glas (hr+++ glas)

Placeholder
20 March 2024

Publieke toezichthouder om de kwaliteit van het energielabel te verhogen

Placeholder
8 March 2024

Wat is het klimaatlabel voor woningen?