Placeholder

5 manieren om je bedrijfspand te verduurzamen

15 May 2024Jelmer Jasken

De kans is klein dat de energieprijzen ooit weer terugkeren naar het niveau van voor de energiecrisis. En daarbij komt ook dat de meeste kantoorpanden vanaf 1 januari 2023 minimaal energielabel C moeten hebben. Het is dus hoog tijd om je bedrijfspand te verduurzamen. 

In dit artikel ontdek je hoe het zit met de verplichte verduurzaming in 2024 en lees je over 5 manieren om je bedrijfspand slim te verduurzamen en dit voordelig aan te pakken. 

Hoe zit het met de verplichte verduurzaming van je kantoor- of bedrijfspand?

Of je er nu klaar voor bent of niet, in veel gevallen ontkom je niet aan het verduurzamen van je bedrijfspand. In sommige gevallen is het namelijk zelfs wettelijk verplicht.

Energielabel C verplichting

Het zal je niet ontgaan zijn, maar vanaf 1 januari 2023 moeten kantoorgebouwen in Nederland minimaal energielabel C hebben. Dit geldt voor kantoren die groter zijn dan 100 m2. Als het kantoorpand een energielabel D of lager heeft, riskeer je als eigenaar een boete van maximaal 81.000 euro, of je dient zelfs het pand te sluiten.

De tussenstand op 1 april 2024

De verplichting geldt natuurlijk al dik een jaar, maar wat is nou de tussenstand van de energielabel C verplichting op 1 april 2024? Volgens het RVO zijn de gegevens als volgt: 

  • 63% van de kantoren heeft energielabel C of hoger;
  • 28% van de kantoren heeft geen energielabel;
  • 9% van de kantoren heeft energielabel D of lager.

Het is toch gek dat nog steeds bijna 10% niet aan de energielabel C verplichting voldoet… Hoe zit het dan precies met de waarborging hiervan?

Energiebespaarplicht

Je hebt een energiebespaarplicht als een van je bedrijfslocaties jaarlijks meer dan 50.000 kWh aan elektriciteit, of 25.000 m2 aan aardgas verbruikt.

Met andere woorden houdt dit in dat je alle energiebesparende maatregelen, met een terugverdientijd van vijf jaar of minder, verplicht bent om door te voeren. Op de website van het RVO lees je precies hoe je daar invulling aan geeft als het gaat om rapportage, toezicht en handhaving. 

Verplichte laadpalen

Volgens de EPBD III-wetgeving ben je verplicht om minimaal één op de tien parkeerplekken te voorzien van een laadpaal. Deze regel geldt in ieder geval voor nieuwbouw kantoorpanden, maar ook voor bedrijfspanden die toe zijn aan ingrijpende renovatie. 

5 manieren om je bedrijfspand te verduurzamen

Verplicht of niet, als je de keuze maakt om je bedrijfspand te verduurzamen kun je natuurlijk wel wat hulp gebruiken. We hebben al eens een artikel geschreven met 5 manieren om je energielabel te verbeteren, maar nu spitsen we het toe op 5 manieren om je bedrijfspand te verduurzamen. Waardoor je logischerwijs ook een beter energielabel behaald! De volgende 5 manieren gaan je helpen je bedrijfspand te verduurzamen:

1. Hernieuwbare energiebronnen om je bedrijfspand te verduurzamen

Energiebesparende maatregelen, zoals je kantoorpand isoleren, als onderdeel van een bredere strategie om te verduurzamen zijn mooi meegenomen. Het isoleren van je gebouw is namelijk ook de eerste stap die je dient te zetten, voordat je je bedrijfspand verder gaat verduurzamen. 

Wil je echt klaar zijn voor de toekomst? Zorg dan naast volledige isolatie, dat je investeert in hernieuwbare energiebronnen en wek je eigen duurzame energie op!

Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen voor je bedrijfspand. Met zonnepanelen verlaag je direct de energie-index van je bedrijfspand. En die bepaalt mede weer het energielabel. Het is dus erg belangrijk dat jouw kantoorpand minimaal energielabel C dient te hebben. 

Netcongestie

Het verduurzamen van je bedrijfspand met zonnepanelen is een mooie stap, maar houd rekening met netcongestie. Ja, die moest ik eerst ook even opzoeken. Wat is netcongestie? Op verschillende plekken in Nederland is er onvoldoende capaciteit op het stroomnet beschikbaar. Door de overstap op duurzame energie, neemt de vraag naar elektriciteit toe. Waardoor er dus piekmomenten een soort van file ontstaat op het stroomnet: netcongestie.

Netcongestie kan dus verschillende gevolgen hebben voor de verduurzaming van je bedrijfspand. Zo is het tijdelijk niet mogelijk om het duurzame vermogen uit te breiden. Daarnaast kun je de opgewekte energie met zonnepanelen niet terugleveren. Ook kun je te maken krijgen met vertraging bij het elektrificeren en verduurzamen van je bedrijfspand. 

Zonnepanelen om je bedrijfspand te verduurzamen

Het zakelijk aanschaffen van zonnepanelen is altijd een slimme keuze, zelfs bij netcongestie in jouw regio, waardoor teruglevering problematisch kan zijn. Denk bijvoorbeeld aan energieopslag met accu’s. Dit vermindert de piekbelasting op het stroomnet en bevordert een snellere integratie van hernieuwbare energiebronnen. 

2. Je kunt profiteren van aftrekregelingen en subsidies

De overheid stimuleert investeringen in duurzame kantoorpanden met diverse subsidies, fiscale regelingen en de salderingsregeling. Maak gebruik van deze voordelen en onderzoek voor welke subsidies en regelingen jij in aanmerking komt. 

Energie-investeringsaftrek (EIA)

Met aftrekregelingen kun je voordelig investeren in duurzame bedrijfsmiddelen. Je mag een deel van het investeringsbedrag aftrekken van je belastbare winst, waardoor je minder belasting betaalt. Een bekende aftrekregeling is de Energie-investeringsaftrek (EIA). Deze regeling geldt voor bedrijfsmiddelen die bijdragen aan een lagere CO2-uitstoot. 

Investeringssubside duurzame energie en energiebesparing (ISDE)

Overweeg je een warmtepomp, zonneboiler of kleinschalige windturbine voor je kantoorpand? Dan kun je de ISDE-subsidie aanvragen. Deze subsidie ondersteunt zowel zakelijke gebruikers als particuliere woningeigenaren die willen investeren in duurzame energie. Als je aan de voorwaarden voldoet, ontvang je een tegemoetkoming in de aanschafkosten van je duurzame apparaten. 

Vanaf 2024 komen zonnepanelen en veel verschillende typen warmtepompen niet meer in aanmerking voor de ISDE-subsidie. Alleen warmtepompen met energielabel A++ of hoger komen in aanmerking voor subsidie. Daarnaast kun je de ISDE-subsidie alleen aanvragen voor bestaande bouw. 

3. Je duurzame investering financieren met de BMKB-Groen regeling

Ben je op zoek naar financiering om je bedrijfspand te verduurzamen? Bekijk dan eens de mogelijkheden van de Borgstelling MKB-kredieten Groen (BMKB-Groen) regeling. Met deze regeling kun je de verduurzaming van je bedrijfspand financieren, waarbij de overheid garant staat (borg) als je niet meer aan je betalingsverplichtingen kunt voldoen. Hierdoor loopt de financier veel minder risico en kun je gemakkelijker een lening afsluiten. Deze regeling loopt af op donderdag 1 juli 2027.

4. Je kiest een betrouwbare partner en sluit de juiste verzekeringen af

Het installeren van zakelijke zonnepanelen voor het verduurzamen van je bedrijfspand begint met het kiezen van een betrouwbare partner. Er zijn namelijk installateurs die niet de juiste papieren hebben of onvoldoende veiligheidsmaatregelen treffen. De zonnepanelenmarkt zit vol met partijen die profiteren van de grote vraag naar zonnepanelen en niet altijd de regels en certificeringen naleven. Je wilt niet te maken krijgen met schade aan het dak van je pand of verkeerd aangesloten zonnepanelen. Kies daarom voor betrouwbare partners en voorkom een hoop ellende. 

Je kunt altijd je zonnepanelen laten verzekeren

Hoewel je met de juiste partner al veel problemen voorkomt, is het verstandig om bepaalde risico’s af te dekken met de juiste verzekeringen. 

In veel gevallen is het niet nodig je zakelijke zonnepanelen apart te verzekeren, omdat ze bij veel verzekeraars onder de zakelijke opstalverzekering vallen. Maar als de zonnepanelen niet vast op je dak liggen, kunnen ze buiten de opstalverzekering vallen. In dat geval kun je een aparte verzekering afsluiten.

Hoe zit het met de dekking van de zonnepanelen?

Het is altijd verstandig om bij je verzekeraar na te vragen wat er precies wordt gedekt bij schade. Zijn de zonnepanelen bijvoorbeeld verzekerd tegen hagel- en stormschade? Dit verschilt namelijk per verzekeraar.

Als je een bepaalde dekking mist, kun je hiervoor een aparte zakelijke verzekering afsluiten. Ook eventueel productieverlies van je zonnepanelen kan dan worden gedekt in geval van schade. 

5. Een duurzaamheidsadviseur inschakelen

Het verduurzamen van je bedrijfspand is een omvangrijk project. Hierbij komen wettelijke verplichtingen, diverse subsidie- en aftrekregelingen en veel andere belangrijke zaken bij kijken. Overweeg daarom de hulp van een duurzaamheidsadviseur. Deze specialist helpt je met lastige keuzes en weet precies welke fiscale en financiële voordelen voor jou van toepassing zijn. Ze kunnen je zelfs helpen met het aanvragen van de subsidies. Dat is nou makkelijk!

Start jouw vergelijking

Van gecertificeerde adviseurs op prijs, levertijd en beoordeling.

compare-image

Meer labelnieuws

Placeholder
4 December 2024

Een dalende hypotheekrente: wat betekent dit voor huizenkopers?

Placeholder
27 November 2024

Huiseigenaren hebben veel klachten over de warmtepomp

Placeholder
18 November 2024

Nederlandse huishoudens en bedrijven investeren fors in duurzame energie

Placeholder
15 November 2024

Wat is de waardestijging van een energielabel echt waard?