Energielabel E: wat betekent dit voor jou?
Een woning met energielabel E behoort niet tot de meest energiezuinige opties. Dit donkergele label geeft aan dat je woning relatief veel energie verbruikt. Vooral door warmteverlies door slechte isolatie.
Woningen met energielabelklasse E, net als die met F of G, vallen onder de minder gunstige energielabels. Sterker nog, vanaf 2030 mogen huizen met deze labels niet meer verhuurd worden. Koop je een woning met energielabel E, houd dan rekening met eventuele investeringen in energiebesparende maatregelen.
Energielabel E: wat houdt het in?
Huizen met energielabelklasse e zijn vaak gebouwd vóór 1974 en hebben een gemiddeld energieverbruik tussen de 290 en 335 kWh per vierkante meter per jaar. Dit betekent dat de isolatie vaak gebrekkig is en installaties, zoals de cv-ketel, vaak verouderd zijn. Warmte ontsnapt eenvoudig, wat resulteert in een hogere energierekening en een minder comfortabel binnenklimaat.
Hoe energiezuinig is een woning met energielabel E?
Een woning met energielabel E heeft doorgaans geen uitgebreide isolatie en mogelijk nog enkel glas. Dat zorgt ervoor dat je stookkosten hoger zijn en je minder van je opgewekte warmte in huis houdt. Hoewel er vaak al enige isolatie aanwezig is, valt er nog veel te winnen door bijvoorbeeld vloeren, muren en het dak beter te isoleren.
Hoe kun je een huis met energielabel E verbeteren?
Een woning met energielabel E kun je op verschillende manieren energiezuiniger maken. Hier zijn enkele ideeën om je huis te upgraden, zoals:
- Isolatie verbeteren: begin met vloeren, muren en dakisolatie. Dit is de snelste manier om energieverlies tegen te gaan en je wooncomfort te verbeteren.
- Glas vervangen: veel huizen met energielabel E hebben nog enkel glas. Door dit te vervangen door HR++ glas verbeter je direct de isolatiewaarde van je woning.
- Zonnepanelen installeren: hiermee wek je zelf energie op en verlaag je je energiekosten. Het is een duurzame investering waarmee je energielabel ook direct verbetert.
- Cv-ketel vervangen door een warmtepomp: overweeg op termijn je cv-ketel in te ruilen voor een warmtepomp. Dit is een toekomstbestendige oplossing waarmee je flink kunt besparen op gasverbruik.
Wat staat er op het energielabel?
Op het energielabel van je woning vind je niet alleen de huidige staat van de energiezuinigheid, maar ook verbeteradviezen. Een energieadviseur kan suggesties geven om je woning te verduurzamen. Denk aan tips voor isolatie of zonnepanelen. Deze aanbevelingen zijn nuttig, vooral bij de verkoop van je woning, omdat je het energielabel dan moet overhandigen aan de koper.
Energielabel E: volop kansen om te verbeteren!
Een woning met energielabel E biedt voldoende ruimte voor verbetering. Door te investeren in betere isolatie, energiezuinige ramen en zonnepanelen kun je niet alleen je energielabel verbeteren, maar ook besparen op je energierekening en je wooncomfort verhogen. Een win-win situatie dus!
Een energielabel aanvragen?
Wil je weten hoe je woning scoort op energiezuinigheid of een nieuw energielabel aanvragen na verduurzaming? Bij Woninglabel.nl regel je dat eenvoudig en snel. Vergelijk alle energieadviseurs op één plek en maak altijd de beste keuze!
Start jouw vergelijking
Van gecertificeerde adviseurs op prijs, levertijd en beoordeling.