Placeholder

Een energielabel bedrijfspand aanvragen

Ga je je bedrijfspand verkopen, verhuren of opleveren? Dan is een energielabel bedrijfspand aanvragen verplicht. Er zijn verschillende zaken waar je als eigenaar van een bedrijfspand rekening mee moet houden. Op deze pagina lees je alles wat je moet weten over de bedrijfsenergielabels voor jouw pand, inclusief de vereisten en het aanvraag proces. Wil je direct een energielabel bedrijfspand aanvragen? Klik dan op de knop hieronder!

Wat is een energielabel zakelijk pand?

Een energielabel zakelijk pand geeft, net zoals een energielabel voor een woning, aan hoe energiezuinig het gebouw is en welke energiebesparende maatregelen mogelijk zijn. De energielabelklasse wordt bepaald op basis van het primair fossiele energiegebruik, uitgedrukt in kilowattuur per vierkante meter per jaar (kWh/m2 jr).

Hoe minder fossiele energie een bedrijfspand gebruikt, hoe beter het energielabel bedrijfspand. Hierbij is G het slechtste energielabel en A+++++ het beste. De energieprestatie van een gebouw wordt vastgelegd met de bepalingsmethode NTA 8800.

Het energielabel zakelijk pand is verplicht!

Bij verkoop, verhuur en oplevering van utiliteitsgebouwen zijn bedrijfsenergielabels verplicht. Dit geldt voor gebouwen met diverse functies:

  • Kantoor;
  • Onderwijs, zoals scholen en universiteiten;
  • Bijeenkomst, zoals cafés, restaurants, kinderopvang en vergadercentra;
  • Gezondheidszorg, zoals ziekenhuizen, verpleeghuizen en verzorgingshuizen;
  • Logies, zoals hotels en pensions;
  • Sport, zoals sporthallen, stadions en zwembaden;
  • Winkels, zoals supermarkten, warenhuizen en showrooms van garages.

Daarnaast is het verplicht om de energieprestatie-indicator, oftewel de labelklasse, van een geldig energielabel weer te geven wanneer een gebouw te koop of te huur wordt aangeboden in commerciële media. Het energielabel is maximaal tien jaar geldig, dus let op de verkoopdatum van je energielabel. De allereerste energielabels bedrijfspanden uit 2008 verliepen in 2018.

Het laten opstellen van een energielabel bedrijfspand

Een energielabel bedrijfspand laat je opstellen door een vakbekwaam energielabel-adviseur (EP Adviseur) die aangesloten is bij Certificerende Instelling (CI). De EP Adviseur moet bovendien werkzaam zijn voor een organisatie met een Beoordelingsrichtlijn (BRL) 9500-U-certificaat. 

Alleen energielabel-adviseurs die aan deze eisen voldoen, mogen een energielabel voor utiliteitsgebouwen afgeven. Je schakelt dus zelf via Woninglabel.nl een energielabel-adviseur in. De EP Adviseur neemt een groot aantal kenmerken van het utiliteitsgebouw op en maakt op basis daarvan een energieprestatieberekening. Daaruit volgt het energielabel zakelijk pand. Nadat de energieadviseur het energielabel in de landelijke database EP-Online heeft geregistreerd, ontvang je als eigenaar van het gebouw het bedrijfsenergielabel.

Energielabel C Verplichting

Sinds 1 januari 2023 moeten alle kantoorpanden groter dan 100 m2 volgens de wet energielabel C of hoger hebben. Als het bedrijfspand vanaf dat jaar energielabel D of lager heeft, riskeer je als eigenaar een boete van maximaal 81.000 euro of je moet zelfs het pand sluiten. 

Energielabel C staat gelijk aan een maximale fossiele energiebehoefte van 235 kWh/m2 per jaar of een Energie-Index van maximaal 1,3. De energielabel C verplichting is een maatregel die voortkomt uit de doelstellingen van het Energieakkoord. Zorg daarom voor de energielabels kantoren!

Subsidieregeling Duurzaam Maatschappelijk Vastgoed (DUMAVA)

Ben je eigenaar van maatschappelijk vastgoed? Of houd je je bezig met het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed zoals scholen, overheidsgebouwen, zorginstellingen of monumenten? De subsidieregeling Duurzaam Maatschappelijk Vastgoed (DUMAVA) komt eigenaren van bestaand maatschappelijk vastgoed tegemoet in de kosten om te verduurzamen.

Je kunt de subsidie aanvragen vanaf maandag 3 juni 2024 tot en met donderdag 31 oktober 2024. Het subsidiebedrag is minimaal 5.000 euro als je een, twee of drie maatregelen uitvoert en minimaal 25.000 euro bij een integraal project. In alle gevallen is het maximaal 1,5 miljoen euro. De subsidiepot bedraagt in totaal 452,3 miljoen euro.

Energiebespaarplicht

Verbruikt jouw bedrijf meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 gas? Dan moet je energiebesparende maatregelen nemen. Nederland wil voor 2030 zo’n 55% minder CO2 uitstoten ten opzichte van 1990. Ondernemers krijgen daarom met steeds meer maatregelen te maken. 

De energiebespaarplicht is daar een van. Je moet daaraan voldoen als je bedrijf meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 gas per jaar verbruikt. Ter vergelijking, dat is meer dan 20 keer het elektriciteits- en gasverbruik van een gemiddeld Nederlands huishouden. Verbruik je minder, dan geldt deze plicht niet voor jou.

Start jouw vergelijking

Van gecertificeerde adviseurs op prijs, levertijd en beoordeling.

compare-image