Wat is een energielabel?
Om de energieprestatie van gebouwen makkelijker met elkaar te vergelijken is het energielabel bedacht. Maar wat is een energielabel precies en welke informatie bevat het energielabel?
- Allereerst staat er op het energieprestatiecertificaat met de letters A t/m G aangegeven hoe energiezuinig jouw woning of bedrijfspand is. Hierin staat A voor heel zuinig en G voor heel onzuinig. De isolatie, de warmtebron, maar ook de ventilatie en energie opwekkers zoals zonnepanelen bepalen samen hoe energiezuinig jouw gebouw is.
- Op het energielabel staat ook aangegeven hoe je jouw woning of bedrijfspand energiezuiniger kan maken. Denk hierbij aan isolatie van het dak of het plaatsen van zonnepanelen.
- Ook geeft het energielabel aan of de woning makkelijk van het gas af kan. Daarnaast of het dak, de vloer of de ramen nog (extra) isolatie nodig hebben om over te stappen op een elektrische warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet. In slecht geïsoleerde woningen heeft een warmtepomp of aansluiting op het warmtenet geen zin.
Het label wordt opgesteld door een gediplomeerde energieprestatie adviseur (EP Adviseur) aan de hand van meer dan 150 unieke kenmerken! Een energielabel-adviseur maakt onderscheid tussen verschillende typen gebouwen voor het vaststellen van een energielabel.
Weet je niet of jouw woning of bedrijfspand al een geldig energielabel heeft? In de landelijke energielabel database van de Rijksoverheid EP-online kan je controleren of jouw gebouw een geldig energielabel heeft. Een energielabel is tien jaar geldig.
Start jouw vergelijking
Van gecertificeerde adviseurs op prijs, levertijd en beoordeling.