Placeholder

Waarom heb ik een energielabel nodig voor mijn woning of bedrijfspand?

Voor de verkoop of verhuur van jouw woning of bedrijfspand heb je verplicht een energielabel nodig. Dit geldt ook als je een huis laat bouwen. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleert of je een definitief energielabel hebt. Heb je bij verkoop of verhuur geen energielabel? Dan kan je een boete krijgen.

Een energielabel laat zien hoe energiezuinig een woning of bedrijfspand is. Een energiezuinig gebouw heeft minder energiekosten en biedt meer comfort. Koopwoningen met een groen energielabel worden daarom sneller verkocht en voor een gemiddeld hogere prijs, dan woningen met een rood label. Het energielabel telt bovendien mee in de maximale huurprijs bij gereguleerde huurwoningen. Zodoende kan je een hogere huurprijs vragen voor een woning met een beter energielabel. Het kan aantrekkelijk zijn om jouw bestaande energielabel te vernieuwen. Bijvoorbeeld omdat je je huis energiezuiniger hebt gemaakt. Het energielabel blijft 10 jaar geldig.

Naast de energieprestatie-indicator (de labelletter) staan op het afschrift van het energielabel ook adviezen voor mogelijke energiebesparende maatregelen voor het desbetreffende gebouwtype. Bij deze maatregelen staan bovendien de indicatieve kosten en baten vermeld. Het nemen van maatregelen draagt bij aan een comfortabele en energiezuinige woning of bedrijfspand.

Voor het verkrijgen van een energielabel maak je vanaf 1 januari 2021 hiervoor verplicht een afspraak met een erkende energieprestatie adviseur (EP Adviseur). Via de vergelijker van Woninglabel.nl selecteer je een energielabel-adviseur welke vervolgens bij je langskomt.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu