Placeholder

Krijg ik een boete als ik geen energielabel heb?

Boetes voor woningeigenaren

Wanneer je een huis verkoopt, verhuurt of oplevert zonder geldig energielabel dan kan je hiervoor een boete krijgen. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleert op de aanwezigheid van energielabels. Is er geen energielabel, dan krijgt de leverende partij een boete. De boete is voor privé personen € 435 en voor rechtspersonen € 870. De boete komt niet ter vervanging van het energielabel. Wanneer er geen energielabel aanwezig is, krijg je een boete en dien je alsnog voor een geldig energielabel te zorgen.

Er zijn enkele uitzonderingen. Zo is het energielabel niet verplicht voor monumenten of voor recreatiewoningen welke minder dan 4 maanden per jaar in gebruik zijn.

Het energielabel is overigens alleen verplicht bij verkoop, verhuur en oplevering. Het is niet zo dat je altijd over een geldig energielabel moet beschikken. Wanneer je prettig in je woning woont en niet van plan bent om je woning te verkopen of te verhuren, dan heb je in principe geen energielabel nodig. Geen energielabel nodig maar wel je woning verduurzamen? Lees dan ons artikel met vijf manieren om je energielabel te verhogen.

Boetes voor eigenaren utiliteitsbouw

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleert ook bij utiliteitsgebouwen op de aanwezigheid van energielabels. Heb je als utiliteitsgebouweigenaar geen geldig energielabel bij verkoop, verhuur of oplevering van het pand? Dan riskeer je een bestuurlijke boete die kan oplopen tot maximaal € 20.250.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu