Verduurzaming en verzekering: wat verandert er bij een beter energielabel?
Je huis verduurzamen? Goed idee! Niet alleen bespaar je op je energierekening, je huis wordt ook comfortabeler én meer waard. Maar wist je dat een beter energielabel ook invloed kan hebben op je verzekering? Veel mensen denken bij verduurzaming vooral aan zonnepanelen, isolatie en warmtepompen, maar je woningverzekering is minstens zo belangrijk. Tijd om eens goed te kijken wat er allemaal verandert als je je huis energiezuiniger maakt.
Wat doet een beter energielabel voor je woning?
Laten we eerlijk zijn: een huis met energielabel G is geen grap. Tocht door de gang, een verwarming die overuren draait en een energierekening waar je spontaan van gaat zweten.
Maar met een paar slimme aanpassingen (denk aan isolatie, zonnepanelen en een warmtepomp) kun je zo opschuiven naar een label A of hoger. En dat merk je meteen in je wooncomfort én je portemonnee.
Maar daar houdt het niet op. Wist je dat banken tegenwoordig rentekorting geven op hypotheken voor energiezuinige woningen? Hoe beter je energielabel, hoe aantrekkelijker je woning wordt voor financiers. Dat betekent dat je bij een herberekening van je hypotheek zomaar een lager rentepercentage kunt krijgen. Combineer dat met een subsidiepotje hier en daar, en verduurzamen wordt ineens een slimme financiële zet.
Een duurzamer huis? Check je verzekering!
Je huis wordt meer waard na een verbouwing, maar dat betekent ook dat je verzekering daarop aangepast moet worden. Stel je voor: je legt een mooi pakket zonnepanelen op je dak, maar bij schade blijkt dat ze niet standaard meeverzekerd zijn. Oeps. Dit soort dingen wil je voor zijn. Daarom is het slim om je opstalverzekeringen onder de loep te nemen zodra je grote verduurzamingsmaatregelen neemt.
Sommige verzekeraars bieden zelfs kortingen of betere voorwaarden voor woningen met een hoog energielabel. Een huis dat goed geïsoleerd is, heeft bijvoorbeeld minder kans op vocht en vorstschade. En een nieuw dak met zonnepanelen is vaak steviger en beter bestand tegen storm dan een dak uit de jaren ‘70. Dat kan gunstig uitpakken voor je premie.
Welke verduurzamingen maken écht verschil?
Oké, verduurzamen loont. Maar wat zijn de grootste gamechangers als het gaat om je energielabel en je verzekering? Met zonnepanelen kun je besparen op stroom, bijdragen aan het milieu en je huiswaarde verhogen. Win-win, toch? Maar let op: sommige verzekeringen hebben aparte voorwaarden voor zonnepanelen. Je gasverbruik daalt drastisch en je huis wordt duurzamer: allemaal dankzij de warmtepomp. Maar een warmtepomp is een flinke investering, dus goed checken of hij voldoende verzekerd is. Een goed geïsoleerd huis houdt warmte beter vast, waardoor je minder hoeft te stoken. Dat scheelt op je energierekening én kan gunstig zijn voor je woonverzekering.
Slim verduurzamen met financieel voordeel
De ene energiebesparende maatregel is de andere niet. Soms kun je via subsidies een groot deel van de kosten terugkrijgen, terwijl andere investeringen vooral op de lange termijn lonen. Daarom is het slim om een goed plan te maken en te kijken welke voordelen er voor jou in zitten.
Kijk bijvoorbeeld naar regelingen zoals de ISDE-subsidie voor warmtepompen en isolatie.
En wist je dat sommige gemeenten extra budget hebben voor verduurzaming? Je hoeft het echt niet allemaal zelf te betalen.
Maak je huis klaar voor de toekomst
Eén ding is zeker: verduurzaming is niet alleen een slimme zet voor je energierekening, maar kan ook gunstig uitpakken voor je hypotheek én verzekering. Of je nu kiest voor zonnepanelen, een warmtepomp of betere isolatie, je huis wordt comfortabeler, meer waard en misschien zelfs goedkoper om te verzekeren.
Wil je weten waar jij kunt besparen? Laat dan eens een maatwerkadvies opstellen en check meteen of je verzekering nog up-to-date is. Want als je huis vooruitgaat, wil je verzekering natuurlijk niet achterblijven!
Start jouw vergelijking
Van gecertificeerde adviseurs op prijs, levertijd en beoordeling.
