Placeholder

Toename van koperdiefstal bij zonnepaneelparken

16 June 2023Jelmer Jasken

Op steeds meer locaties verschijnen grote zonneparken als paddenstoelen uit de grond. Helaas gaat dit ook gepaard met een groeiend probleem. De branchevereniging Holland Solar ontvangt steeds vaker meldingen van haar leden over een toename van koperdiefstal bij zonnepaneelparken. 

Koperdieven hebben onlangs een zonnepark in Deurne, Noord-Brabant, getroffen. Ze hebben maar liefst 100 kilometer aan koperkabel gestolen bij dit zonnepark. De schade bedraagt enkele tonnen en als gevolg daarvan is het park nu buiten gebruik.

Ook op andere plaatsen in Nederland vinden er aanzienlijke diefstallen plaats, maar het totale aantal diefstallen en de hoeveelheid gestolen koper is onbekend. Zowel Holland Solar, de politie als het Verbond van Verzekeraars geven aan niet over dergelijke cijfers te beschikken. Ze hebben echter wel ideeën over de oorzaak: de hoge koperprijs. “De hoge koperprijs hangt ook samen met de energietransitie”, aldus Olof van der Gaag, directeur van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE).

Maatregelen om koperdiefstal bij zonneparken tegen te gaan

Om de overgang van fossiele brandstoffen zoals olie en gas naar hernieuwbare energiebronnen zoals wind en zon mogelijk te maken, zijn er grote hoeveelheden koperen kabels nodig. Wel duizenden kilometers volgens Van der Gaag. Helaas zijn er mensen die proberen illegale handel te drijven met dit materiaal. Hoe dit probleem opgelost kan worden, blijft nog een vraag.

Lees ook: Prijs energielabel stabiliseert.

Bij energiebedrijf Eneco is er tot op heden nog geen koper gestolen. “Dieven lijken er echter veel moeite voor te moeten doen, ondanks de risico’s”, zegt een woordvoerder van het bedrijf. De woordvoerder geeft echter geen informatie over welke beveiligingsmaatregelen zij dan ook nemen. Ook hoogspanningsnetbeheerder TenneT zwijgt over de maatregelen die zij treffen om de koperdieven af te schrikken, om hen niet op ideeën te brengen. 

Koperkabels moeilijk te traceren

Bij het verkopen van koper aan metaalrecyclers is het verplicht om jezelf te legitimeren, aldus een directeur van de Metaalrecycling Federatie. Daarnaast bestaat er een meldpunt voor dergelijke diefstallen, zodat metaalrecyclers op de hoogte zijn van gestolen koper dat in omloop is. Als mensen tientallen kilometers koperkabel aanbieden, zouden alle alarmbellen moeten afgaan. Zo’n grote hoeveelheid koper kan namelijk vrijwel alleen afkomstig zijn van bedrijven zoals TenneT en ProRail.

Dieven knippen en strippen meestal de gestolen koperkabels, waarna ze deze aanbieden bij verschillende bedrijven, zelfs over de grens. Dit maakt het bijzonder lastig, zo niet onmogelijk, om de herkomst te traceren en te identificeren.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
6 May 2024

Wel of geen elektrische warmtepomp in Midden-Nederland

Placeholder
3 May 2024

Je bedrijfspand met een laag energielabel verliest waarde

Placeholder
1 May 2024

Eneco brengt 11,5 cent in rekening voor het terugleveren van stroom

Placeholder
22 April 2024

Je huis met energielabel A+ stijgt 23% in waarde